Draci, báje a pověsti | Poslední Namsara

Název v originále: The Last Namsara
Autor: Kristen Ciccarelli
Nakladatelství: Alpress
Žánr: YA, fantasy
Série: Iskari #1
Počet stran: 286
Čteno: 13. - 17. prosince 2018, v češtině

Asha loví draky od té doby, co ji jeden z nich skoro smrtelně popálil. Ačkoli se může zdát neohrožená, i ona má z něčeho strach: blíží se totiž její svatba s krutým velitelem Jareqem. Kdo je Ashin sktečný nepřítel a jak může dosáhnout svobody ve světě plném otroctví a zabíjení?

Za Jareqa se neprovdá, i kdyby ji lov Kozua měl stát život. Radši být mrtvá než provdaná za netvora.

Přiznávám se bez mučení - od téhle knihy jsem měla příliš vysoká očekávání - a právě to mi ve výsledku zkazilo celý čtenářský zážitek. Knižní komunita tak trochu vytvořila fámu, že tenhle zahraniční bestseller se u nás nedočká takových prodejů, protože česká verze knihy se zrovna nepovedla. Do jisté míry to sedí, protože naši obálku se sem kvůli jejímu vzhledu bojím dát a v knize jsem našla hrozně moc chyb zjevně zaviněných překladem. Na druhou stranu myslím, že si Poslední Namsara žádnou extrémní chválu a propagaci nezaslouží...

Proč? Zkrátka a dobře se nejedná o žádnou jedinečnou knihu. Tenhle příběh o dívce, která si oblíbí draky a pochopí jejich roli ve světě po tom, co je léta vraždí, mezi dalšími fantasy knihami pro mládež vůbec nevyniká. Autorce se povedlo vymyslet hned několik neobvyklých zvratů, které nestojí na typických Young Adult klišé, ale i tak se dají velmi snadno odhalit předem. Kristen Ciccarelli hází zkrátka do ringu příliš mnoho nápověd.

"Iskari však neuměla od života brát ani to, co jí nabízel. Podle tebe jde o tragédii, ale já v tom vidím příběh velké lásky.

Kromě toho se na úkor hlavní hrdinky a zápletek nerozvíjí žádná další postava. Každý má v ději své místo, ale taky jen svůj jediný účel - to mi ale prostě nestačí! Asha sama dostává prostoru až až, někdy to čtenáři může připadat dokonce nepříjemné. Trocha proškrtání by knize rozhodně neuškodila. Na druhou stranu je Ashin vývoj pomalý a srozumitelný, takže pokud vám sedne, snadno se s ní ztotožníte. To bohužel nebyl můj případ.

Taky musím pochválit autorčin styl psaní. Kristen Ciccarelli tvoří výborné dialogy, akční scény, i hlubokomyslné citáty. V knize se dokonce střídají dva druhy kapitol: jednak příběh popisující osud Ashy, jednak staré báje a pověsti. Ty jsou v království zakázané, ale mají velkou moc a vliv na hlavní dějovou linku. A právě tenhle aspekt jako jediný odlišuje Poslední Namsaru od ostatních fantasy knih a jedině díky němu ode mě dostala nadprůměrné hodnocení a můžu vám ji doporučit. Pokud si tedy nevytvoříte přemrštěná očekávání, můžete si Ashin příběh zamilovat.

Možná má každý člověk v srdci vlastní píseň - nebo příběh. I Asha našla ten svůj. A teď stála na jeho počátku.


Poslední Namsara je příběh ze žánru Young Adult fantasy o dívce, která se z kruté vražedkyně změní v... no, nechte se překvapit. České vydání se moc nepovedlo - od obálky po překlad. Přesto jsem měla přehnaná očekávání a kniha mě zklamala. Autorka sice výborně píše a nestaví na žádných klišé, přesto většinu zvratů pravděpodobně odhadnete. Ostatní postavy se na úkor protagonistky nerozvíjí a působí prvoplánově. Kniha se vymyká snad jedině originální mytologií. Pokud nebudete mít přehnaná očekávání, přesto věřím, že se do Ashina příběhu můžete zamilovat.

Celkové hodnocení: 3/5

Za recenzní e-knihu děkuji Ereading.cz. Vy si ji můžete pořídit zde.

Máte nějakou oblíbenou knihu o dracích?
Marky

Komentáře

  1. Je to vždycky taková škoda, že Alpres ty obálky tak moc zmrví... :D :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy od nich moc nečtu,ale tahle obálka se fakt nepovedla, no...

      Vymazat
  2. To je poprvé, co vůbec o této knize slyším. Myslím, že bych se k ní bez tak nedostala a moc extra mě nezaujala. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedivím, u nás tomu marketingu moc nedali...

      Vymazat
  3. Mě mrzela už velká změna obálky. A tak nějak od začátku jsem tušila, že to bude průměr a raději do toho nešla... :-\

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě taky :/ Ale právě jsem měla moc vysoká očekávání. Myslím, že když čekáš průměr, může se ti to v pohodě líbit :D

      Vymazat
  4. Skvělá recenze! :) Mě na knize nejvíc láká to, že jsou zde draci. A přiznám se, že jsem o ní vůbec nevěděla, což mě překvapilo. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Chápu, to pro mě taky bylo velké lákadlo.

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.