Dětský příběh s detektivní zápletkou | Superholky

Název v originále: Superholky
Autor: Anna Marie Kyšová
Vydavatel: Epocha
Žánr: pro děti
Série: -
Délka: 2 hodiny 20 minut
Posloucháno: 18. - 19. ledna 2019, v češtině

Lia Dešťová a Naty Šampónová jsou nerozlučné nejlepší kamarádky, spolužačky... a teď už najednou i spolupracovnice při řešení zločinů. Všechno začalo jednou ukradenou kabelkou s plyšovým tygrem - podaří se jim dopadnout zloděje?

Už jsem vám řekl, že jste úplně pitomé? prohlásil. 
„Jo, už dvakrát, tati,“ odvětila Lia a stiskla Naty ruku. Seděly vedle sebe za komisařovým velkým stolem, na kterém se válely obrovské hromady papírů a také jeden obří počítač, co byl tak starý, že ho nejspíš vyrobili ještě předtím, než se holky narodily.

Knížky pro děti se z pohledu dospělého nehodnotí snadno, protože musím ocenit jak její přínos původní cílové skupině, ale zároveň i přesah pro ostatní čtenáře a celkové literární zpracování. A právě v tom posledním dle mého Superholky pokulhávají.

Věřím, že dětem i ostatním čtenářům se příběh o dvou dívkách, které stojí na správné straně zákona, bude líbit, pobaví je a budou s dychtivostí dostat se k odhalení zápletky obracet stránky jednu za druhou. Knížka je jednoznačně čtivá a dějově jí v zásadě nelze nic vytknout.

Autorka se ovšem rozhodla nakousnout hned několik diskutabilních témat jako neférovost učitelů, šikanu, nebo poslouchání rodičů. K žádnému z těch fenoménů se však nevyjadřuje kriticky, a tak role vysvětlování, že se postavy (včetně hlavních hrdinek) čas od času chovají špatně, připadá rodičům. Tohle je za mě dost častá chyba v knihách pro děti, ale také poměrně významná. Kdyby si totiž děti měly číst knihu samy, nikdo je na tyhle věci neupozorní...

Ke grafickému zpracování se nemůžu vyjádřit, protože jsem poslouchala audioknižní verzi. Ta mě ovšem velmi mile překvapila, zpracování se opravdu povedlo. Příběhem nás provází příjemný hlas Natálie Janyškové, jejíž interpretace můžou děti pohodlně poslouchat s nastavenou původní rychlost - já si ale vyprávění zrychlila na 1,25x, pro mě tak akorát. Vytknout by se poslechovému podání knihy daly snad jen místy až příliš dlouhé pomlky mezi kapitolami, jinak se opravdu všechno povedlo.

Superholky jsou dobrodružným příběhem pro děti s detektivní zápletkou. Knížka je velmi čtivá a pobaví dětské i dospělé čtenáře, autorka ovšem navozuje hned několik diskutabilních témat, která ale kriticky nehodnotí a dětem tak chybí vzor, pokud knihu čtou samy. Audioknižní zpracování se opravdu povedlo a interpretčin hlas je příjemný.

Celkové hodnocení: 3,5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout tady.

Kterou dětskou knihu byste mi doporučili?
Marky

Komentáře

  1. Mohlo by to být zajímavé. Vrátit se znovu do dětských let je fajn. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že tuhle knížku pořídím sestře k narozeninám :) Myslím, že by ji to mohlo bavit :) Děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  3. Občas je fajn se vrátit do dětských let, i když jen pomocí literatury. :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  4. Jako malá jsem měla hrozně ráda tyto dětské detektivky a pak jsem si na to hrála a bylo to strašně fajn ♥

    Tvoje recenze mi hned vybavila, jaké vzpomínky z dětství!

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.