Doporučuji komukoli | Probuzení bohové

Název v originále: Waking Gods
Autor: Sylvain Neuvel
Nakladatelství: Laser
Žánr: sci-fi
Série: Akta Themis #2
Počet stran: 426
Čteno: 15. - 17. ledna 2019, v češtině

Od událostí minulého dílu uplynulo deset let. Mimozemský robot Themis je známý po celém světě, ale lidstvo ho zatím nepotřebuje. Tedy aspoň do chvíle, kdy se uprostřed Londýna zhmotní další, větší a děsivější robot. A rozhodně nevypadá přátelsky... Naši hlavní hrdinové mají opět spoustu práce: podaří se jim navázat kontakt s mimozemskou civilizací, nebo lidstvo čeká zánik?

- Načasování mé chyby bylo opravdu nešťastné.
- ... Tohle je konec světa.
- Velice nešťastné.

Kdybych měla vybrat jednu jedinou nejoblíbenější sérii, která si zaslouží mnohem větší podporu a  čtenost, moje volba by jednoznačně padla na Akta Themis. První díl s názvem Spící obři ode mně dostal plné hodnocení a jeho pokračování Probuzení bohové vůbec nezaostává...

Ano, tohle je další recenze, kde vychválím knihu do nebes a nebudu jí mít co vytknout. Ale až si tu knihu přečtete, pochopíte, že mám pravdu jako vždycky. Ačkoli se jedná o druhý díl trilogie, nemusíte se bát žádné nudy. Vlastně tu nenajdete ani dva řádky, kdy by se děj zastavil. Příběh je strhující od začátku až do konce a autor stále vytahuje další a další esa z rukávu. Celá kniha se skládá z jednoho šokujícího odhalení za druhým a mě to opět neuvěřitelně bavilo.


Štěstí má ten, kdo ve štěstí věří.

Jediným háčkem je snad fakt, že se Sylvain Neuvel nebojí zabíjet vlastní postavy. A ty, které jsem si nejvíc oblíbila, zrovna nepotkalo žádné "... a žili šťastně až do smrti." Nebudu nic prozrazovat, ale ačkoliv mi autor hned několikrát zlomil srdce, jsem ráda, že to udělal. Díky tomu působí celá ta šílená sci-fi jízda mnohem realističtěji - člověk má totiž pocit, že hlavní postavy nejsou nesmrtelné.

Sluší se také zmínit originální a čtivé zpracování knihy, které přispívá k tomu, že ji zhltnete mnohem rychleji. Kompletní příběh je zaznamenaný v deníkových zápiscích, záznamech z misí, rozhovorech a podobných strukturovaných dokumentech. Grafickým zpracováním se sice ani zdaleka nevyrovná sérii Akta Illuminae, ale z hlediska stylu psaní díky tomu kniha vyniká nad dalšími sci-fi romány.

Do Probuzených bohů jsem se zamilovala hned na první stránce. Ačkoli se jedná o druhý díl sci-fi trilogie, je plný akce a šokujících zvratů, které vás nutí číst čím dál rychleji. Tomu pomáhá také originální formát - děj je čtenáři sdělován prostřednictvím různých dokumentů, záznamů a nahrávek. Autor píše brilantně a nebojí se zabíjet postavy... A já se nemůžu dočkat čehokoli, co si pro nás přichystá v závěrečném díle. Vám můžu tuhle sérii jen doporučit. Ať už jste kdokoli a čtete cokoli.

Celkové hodnocení: 5/5

Za recenzní e-knihu děkuji Ereading.cz. Vy si ji můžete pořídit zde.

Čtete sci-fi? Jakou knihu z tohoto žánru máte nejradši?
Marky

Komentáře

  1. Tak na knihu mě velmi nalákal formát. Ráda bych opět zkusila něco obdobného. :) Ale musím říci, že má naprosto boží obálku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten formát je výborný! Sice graficky moc nevyniká, ale z hlediska stylu psaní je to mistrovské dílo! :O

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Tuhle sérii mám ráda, první díl mě dostal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to mě taky. A druhý tě dostane stejně! ^^

      Vymazat
  3. na to chystam, hned jak vyjde treti dil, tak jdu serii precist :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude už v březnu, takže doufám, že se do ní pustíš brzy..

      Vymazat
  4. Konečně druhý díl série, který je plný akce a nejedná se jen o výplňkový díl! Ještě jsem tuto sérii nezačala, ale všichni ji tolik chválí...!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to samé jsem si říkala i já :D Určitě bys jí měla dát šanci!

      Vymazat
  5. Tato série je tak všude chválená, že si jí jednou asi přečtu :D

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle je tak vychvalované, že po tom asi budu muset šáhnout! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně! Za mě jedna z nejlepších sérií vůbec!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.