Dystopické doporučení | Zkouška

Název v originále: The Testing
Autor: Joelle Charbonneau
Nakladatelství: Fragment
Žánr: YA, dystopie
Série: Univerzita výjimečných #1
Počet stran: 304
Čteno: 30. prosince 2018 - 2. ledna 2019, v češtině

Cia by po dokončení střední školy ráda pokračovala ve studiu na univerzitě v hlavním městě Tosu. Jenže testováním projdou jen ti nejlepší a nikdo tak docela neví, jak vlastně probíhá... Má Cia aspoň nepatrnou šanci obstát? A stojí o to vůbec?

"Nerozumím tomu. Proč by nás teď někdo sledoval?"
"Protože Testování už začalo," hlesla jsem.

Pokud jste o téhle knize už slyšeli, pravděpodobně v souvislosti s Hunger Games... A do jisté míry má tohle připodobnění pravdu. Taky se tu jedná o soutěž, která zahrnuje i některé aspekty Hladových her. Ovšem Joelle Charbonneau se toho motivu zhostila úplně jinak než Suzanne Collins: samotná soutěž je mnohem složitější, tajemnější a nepředvídatelnější. A kromě toho se Cia zabývá morálními hodnotami výrazně hlouběji než Katniss.

Tahle recenzi vám ale nemá představit srovnání těch dvou sérií. Doporučuji vám, abyste Univerzitu výjimečných brali jako úplně jiný příběh a vůbec s ničím ji nesrovnávali. V žánru dystopií je těžké přijít s něčím novým, ale tenhle svět mě vážně zaujal. Nesedla jsem si z něj sice na zadek, ale nemám mu v zásadě co vytknout.

"Všichni vůdci se musejí dřív nebo později vyrovnat s nějakým zklamáním.Pokud tu lekci dostanu brzy, nebudu z ní mít radost, ale udělám vše pro to, abych vás nezklamala."

Hlavním pozitivem téhle knížky je jednoznačně čtivost - přečetla jsem ji na jeden zátah a nemůžu se dočkat dalších dílů! K mému vlastnímu překvapení jsem na rozdíl od spousty dalších dystopických sérií pro teenagery neměla problém s hlavní hrdinkou. Cia je inteligentní a vynalézavá holka, která má mentalitu perfekcionistky. Díky tomu se s ní dokážu výborně ztotožnit (Havraspár navždy!) a nakonec i chápu romantickou linku.

Univerzitu výjimečných vám zkrátka musím doporučit jako výborné napínavé a odpočinkové čtení, které vám nezabere moc času, ale něco vám dá. A být vámi si pořídím rovnou všechny díly, protože tak špatní jako já v dočítání sérií určitě nejste.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Čtete ještě dystopie, nebo jim podle vás už odzvonilo?
Marky

Komentáře

  1. Neboj já jsem v dočítaní sérii vážně tragéd 😅 ale tahle série mě hodně zaujala už když byla autorka na Humbooku a stále ji mám na pomyslném seznamu, asi se na ní letos víc zaměřím :) Jinak dystopie úplně nevyhledávám, ale poslední dobou se jim ani nebráním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme dvě :D V tom případě tuhle sérii určitě vyzkoušej! A máš pravdu, autorka je moc sympatická.

      Vymazat
  2. Krásně napsaná recenze :D Hned bych se chytla, ale nesmím T.T Můj tbr je nekonečný už takhle a opravdu to musím už nějak začít třídit :D Od autorky mám nicméně RC Prokletého trůnu a ráda bych si knihu jednou přečetla. Tak snad se mi poštěstí a nebudu zklamaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Ale smíš, tahle knížka je vážně skvělá! :D Prokletý trůn se mi taky moc líbil a můžu doporučit, ale za mě se tedy Univerzita povedla mnohem víc...

      Vymazat
  3. Tuto knížku - stejně jako celou sérii - mám už na svém TBR listu hrozně dlouho a stále nejsem schopná se ke knihám dokopat. XD Tvá recenze mi ji však připomněla, takže moc děkuji! Po sérii ACOTAR přesně nějakou jednohubku budu potřebovat, a tohle vypadá skvěle... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to určitě naprav, tahle série za to rozhodně stojí ;) A mně osobně se teda líbila výrazně víc než ACOTAR...

      Vymazat
  4. Tato série se mi líbila, nejvíc, pokud se dobře pamatuji, tak poslední díl. Ale četla jsem i lepší dystopie :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezi lepší dystopie bych zařadila snad jen už Hunger Games a Labyrint... A na třetí díl se chystám! :)

      Vymazat
  5. Pěkná recenze! Na Univerzitu se těším :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Už jsem o ní párkrát slyšela, ale ještě jsem tedy nenarazila na to, že je porovnávaná s Hunger Games. :D A určitě bych tuto sérii chtěla zkusit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus a s Hunger Games ji rozhodně neporovnávej :D

      Vymazat
  7. Hezky napsaná recenze, já jsem se této sérii vyhýbala jelikož jí bylo všude. sama autorka je vtipná a super! Na dystopii moc nejsem. :)

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. A tomu rozumím, taky se vyhýbám příliš populárním knihám - člověk se často spálí...

      Vymazat
  8. Páni! To je vysoké hodnocení! Že bych přeci jen dala sérii ještě jednu šanci? :D Chtěla jsem si ji přečíst rok zpátky, ale dost jsem se bála podobnosti s Hunger Games, a taky jsem se do toho nemohla začíst. :/ Tak až se uvolní díly v knihovně, tak to s ní zkusím ještě jednou. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys určitě měla :D Chápu ten strach, ale mě to prostě bavilo :D Jinak teda nemůžu hodnotit - já se do knihy začetla hned... Budu ráda, když jí dáš šanci!

      Vymazat
  9. Já jsem dystopiím neholdovala, ani když měly žně. :D Ale čas od času si nějakou přečtu a většinou je to takové odpočinkové čtení, ze kterého nejsem ani zklamaná, ani nadšená. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je správný přístup :D Tak v tom případě můžu tuhle sérii doporučit ;)

      Vymazat
  10. Já tuhle sérii nečetla a ani číst nebudu. Ne, že by mě nezaujala, ale naštěstí na dystopie příliš nejsem a tím se aspoň malililinko zkracuje můj seznam knih k četbě :D

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  11. Musím letos dočíst ty dva zbývající díly .😁

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.