Láska v pár slovech | Geekerella

Název v originále: Geekerella
Autor: Ashley Poston
Nakladatelství: Quirk Books
Žánr: contemporary, YA, retelling
Série: Once Upon a Con #1
Počet stran: 320
Čteno: 5. - 7. června 2017, v angličtině

Elle je obrovskou fanynkou série Starfield, stejně jako býval její táta. Jenže teď žije se zlou nevlastní matkou a sestrou a sen, že se dostane na ExcelsiCon a setká se s herci filmové adaptace Starfieldu, se začíná rozplývat... Dokáže si Elle najít své místo ve světě fandomu, nebo zůstane u své práce v dýňové dodávce?

Look to the stars. Aim. Ignite.

Tohle vám určitě něco připomíná, že ano? Ashley Poston totiž napsala vynikající retelling na Popelku v kombinaci s prostředím fandomů, které většina z vás tak dobře zná. Autorka se na převyprávění klasické pohádky opravdu vyřádila a já jsem si to při čtení naprosto užívala. Jak moc úžasný je fakt, že z kouzelné dýně je veganské bistro v oranžové dodávce? Aspekty Popelky se objevují všude s dokonalou přesností, ale Elle i tak dostává prostor pro vlastní příběh. Kdybych měla ráda přirovnání knih, zmínila bych asi Měsíční kroniky od Marissy Meyer, ale nechci vytvářet přehnaná očekávání. Z hlediska retellingu se tahle knížka zkrátka povedla.


“And if we're both looking up at the same sky, how far apart can we REALLY be? What were the odds of us being put on the same slab of rock in this huge universe?”

Kromě skvělého převyprávění se zároveň jedná o roztomilý romantický příběh. Vztahová linka nijak nezasahuje do hlavního děje, naopak se s ním spíš prolíná a doplňuje ho. Moc se mi líbilo, že se tu vztah rozvíjí prostřednictvím chatu, jako tomu tak ostatně v dnešní době většinou bývá. Náš pár působí velmi realisticky a všechno, co se mezi nimi odehraje, zároveň podporuje charaktery obou postav.

Ráda bych tady ještě chválila třeba po čtrnáct dalších odstavců, ale obávám se, že by pak tuhle recenzi nikdo nečetl... Takže to vezmu stručně: tuhle knihu si potřebujete přečíst! Kdokoliv, kdo se aspoň trochu považuje za geeka, nerda, fangirl nebo prostě závisláka na jakékoli knize či filmu, se do Geekerelly zkrátka a dobře musí zamilovat. Kromě toho má kniha jednoduchou angličtinu a není moc dlouhá, takže pokud se chystáte začít číst anglicky, tohle je ta pravá příležitost. Geekerella je zkrátka a dobře láska v pár slovech.


Never give up on your dreams, and never let anyone tell you that what you love is inconsequential or useless or a waste of time. Because if you love it? If that OTP or children's card game or abridged series or YA book or animated series makes you happy?That is never a waste of time. Because in the end we're all just a bunch of weirdos standing in front of other weirdos, asking for their username.

Celkové hodnocení: 4/5

Kterou anglickou knihu byste začátečníkům doporučili vy?
Marky

Komentáře

  1. V letošním roce bych chtěla se čtením v cizím jazyce začít :-) Mám v plánu Hvězdy nám nepřály, tak uvidím jak to půjde :-) Každopádně ale děkuji za tip! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeju hodně štěstí! Hvězdy nám nepřály si taky dokážu představit, i když některá slova jsou poměrně obtížná...

      Vymazat
  2. Úplne súhlasím so všetkým, čo si napísala, táto kniha je pre mňa jedna z naj za uplynulý rok.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorka chystá pokračování! Moc se těším :)

      Vymazat
  3. Musím se po ní mrknout :) Děkuji za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  4. Stále tajně doufám, že u nás kniha jednou vyjde :D Kdyby ne, vidím to na čtení v originále. Krásná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Táto kniha bola pre mňa ako pohladenie na duši. Vynikajúce čítanie, nie príliš sladké a perfektné pre všetkých geekov. :) Hrozne sa teším na to pokračovanie, o ktorom som sa dozvedela len pred pár dňami a mala som z toho druhé Vianoce. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím! Já jsem pokračování našla při přípravě na tuhle recenzi a taky jsem nadšená! Je na čase dát si rereading, ne? ^^

      Vymazat
  6. Knížka vypadá moc pěkně. Mrzí mě, že není zatím vydaná v češtině. :( Ovšem když je to jednoduchá angličtina, mohla bych to zkusit. :)) Docela mi ale připomíná Cinder a Ellu od Kelly Oram, také by to mohl být skvělý odpočinkový příběh na jedno odpoledne. Jen v té angličtině... No, nevím, nevím. XD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To taky je! Určitě bys tu angličtinu zvládla, vážně se není čeho bát :) Cinder a Ellu jsem nečetla, takže bohužel nemůžu srovnat.

      Vymazat
  7. Tak to vypadá skvěle. S anglickými knihami už mám pár zkušeností, takže věřím, že tahle by mi nedělala problém. Navíc po té tvé recenzi to zní naprosto skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Sakra, tuhle knihu mám na seznamu už hodně dlouho, ale teď si mě vážně nahlodala, abych si ji přečetla! Zvláště fakt, že angličtina není tak složitá, tak to bych mohla mít přečteno fakt rychle. :D Takže, je to jasný, jdu se po ní mrknout. ♥

    OdpovědětVymazat
  9. To vypadá opravdu moc dobře. Taková jednoduchá rozkošná četba. Jen teda...ta angličtina. Nemáš echo nebudou to vydávat v CZ? :)

    Cathy Chloupková
    https://CathyChloupkova.CZ
    CathyChloupkova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně takové to je ^^ Bohužel o tom nevím zatím u žádného nakladatelství :/

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.