Klišé v názvu a moc nápověd | Muž, který už nezavolal

Název v originále: The Man Who Didn't Call
Autor: Rosie Walsh
Vydavatel: Motto
Žánr: společenská próza
Série: -
Délka: 11 hodin 54 minut
Posloucháno: 7. - 12. ledna 2019, v češtině

Kolikrát už jste čekali, až vám konečně zavolá? A kolikrát jste věřili, že jste si souzeni? Sarah si je vědoma své situace, přesto čeká na telefonát od Eddieho jako na smilování. Není možné, aby o ni prostě ztratil zájem - určitě se mu něco stalo!

Většinou se nenechám nalákat na společenský román pro ženy s velkým klišé hned v názvu, ale tahle kniha kolem sebe soustředila samé pozitivní ohlasy u nás i v zahraničí. Proto jsem se nechala strhnout a rozhodla se zjistit, proč Eddie své milované Sarah nezavolal. Očekávala jsem něco strhujícího, šokujícího a možná i trošku děsivého...

A musím přiznat, že celá historie a důvod, proč k onomu osudnému telefonátu nedošlo, autorka skvěle promyslela. O ničem podobném jsem zatím nečetla a nejspíš by mě zápletka i překvapila. Jenže Rosie Walsh rozhazovala tolik nenápadných nápověd, že mi všechno došlo mnohem dřív, než mělo. To by ovšem nevadilo, nebýt podivného dějového schématu: Nejprve se nic neděje, pak se náhle všechno vyřeší, a pak se zase hrozně dlouho nic neděje, než autorka odhalí pozornému čtenáři už naprosto jasnou "šokující" skutečnost. Nejspíš se mělo jednat o snahu vymanit se z žánrové kategorie, ale bohužel to vůbec nefungovalo.

V důsledku toho se Rosie Welsh po většinu příběhu nezabývá slíbenou zápletkou, ale nicneříkajícím stereotypním životem hlavní hrdinky Sarah. Ta mi lezla na nervy už od první stránky, protože pořád jenom nad něčím fňuká a není schopná změnit nic, co jí nevyhovuje. Čtenář se sice dozvídá, že vede úspěšnou firmu, ale všechno nám je spíš řečeno, než ukázáno, takže úspěchy protagonistky vůbec nepůsobí věrohodně.

Nebýt audioknižního zpracování, tuhle knihu bych nikdy nedočetla - tím jsem si naprosto jistá. Knihu čtou střídavě Nikola Votočková, která si vzala na starost kapitoly Sarah, a Petr Gelnar, jemuž připadly kapitoly Eddieho. Bylo příjemné při poslechu občas vystřídat interpreta, protože mi hlavní hrdinka i přes vynikající výkon vypravěčky neuvěřitelně lezla na nervy. Také hudební vstupy se k příběhu výborně hodily, i když se mi občas zdály chvíle ticha až příliš dlouhé.

Pokud se do této knihy hodláte pouštět, pak prosím jedině v audioknižní variantě, protože ji nehodíte o zeď, až vás bude štvát vám rychleji uteče a v případě zklamání z děje vás aspoň čeká zajímavý poslechový zážitek.

Celkové hodnocení: 2/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout tady.


Komentáře

  1. Párkrát jsem na knihu narazila, ale nezaujala mě natolik, že bych ji zkusila. No, teď vím, že jsem udělala i dobře, protože takový styl knihy by mě vskutku nebavil.

    OdpovědětVymazat
  2. Ach, námětově to zní zajímavě, ale z tvé recenze mám obavu, že se nejedná o knihu pro mě :/

    OdpovědětVymazat
  3. Zní to sice zajímavě, ale asi tuhle knihu vynechám. Ale musím se přiznat, že audioknihu jsem ještě neposlouchala. Teda kromě povinné četby a to jsem moc nezvládala.

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, povinná četba podle mě není jako audiokniha úplně ideální. Ale jinak je určitě někdy vyzkoušej, mají svoje kouzlo :)

      Vymazat
  4. Audio knihy som ešte neskúšala nikdy, ale raz ich už vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  5. Už obálka napovídá, že to bude takové sladké a na první pohled mi připadá, že to je spíš motivační kniha :D

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, ale motivační kniha to teda není :D Příběhem hlavní hrdinky bych se být tebou radši nemotivovala...

      Vymazat
  6. O této knize jsem hodně slyšela a všechny recenze jsou právě spíš odrazující. Takže asi nic.... ale stejně, hezky napsaná recenze se čte dobře i na takovéto knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně řečeno se tomu ani moc nedivím... Děkuji, to je pro mě asi největší kompliment :D Recenze na mně nicneříkající knihy se mi píšou těžko.

      Vymazat
  7. Tato kniha ma neláka už len jej strašidelným názvom :D vždy treba zavolať :D :D

    OdpovědětVymazat
  8. Veľmi sa mi páči, ako si napísala tento článok, ale obávam sa, že kniha nebude nič pre mňa

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.