Promyšlený svět podivuhodných kombinací | Zlatá klec

Název v originále: The Gilded Cage
Autor: Vic James
Nakladatelství: Fragment
Žánr: YA, dystopie
Série: Temné nadání #1
Počet stran: 384
Čteno: 10. února 2019, v češtině

V Anglii vládnou Mocní - lidé, kteří ovládají Sílu. Ostatní lidé sice můžou žít normálně, ale musí si odsloužit deset let nucených prací. Rodina Hadleyových se společně přihlásí do jednoho panského sídla na výpomoc a myslí si, že mají vyhráno. když ale sedmnáctiletého Luka odvezou do pracovního tábora, všechno se zvrtne... Dokáže rodina zůstat pohromadě?

„Vždycky se dívej na člověka, ne na masy,“ říkal mu Jackson. „Sleduj tváře, ne dav. Rozhlížej se po světě, ne po zemi. Každá maličkost, kterou si uvědomíš, bude tvým vítězstvím.“

Už pekelně dlouho jsem nepřečetla knihu za jediný den, ale Zlatá klec k tomu přímo vybízí. Příběh začíná uprostřed akce a ve stejném duchu se nese i po dalších necelých 400 stránek. Vic James píše neuvěřitelně čtivě, děj odsýpá a vy se ani nestačíte divit, s jakou rychlostí dokážete otáčet stránky. Konec je přiměřeně uzavřený, takž jistě budete mít chuť na další díly, ale nemusíte protrpět každou vteřinu, kdy na ně čekáte.

Autorka vytvořila originální a promyšlený svět, ve kterém je pro čtenáře radost se pohybovat a věřím, že se ještě dočkáme dalších zajímavých možností rozšíření obzorů. V dystopické Anglii se tak snoubí špetka minulosti v podobě pracovních táborů a ne tak docela demokratickém způsobu vlády s trochou magie zvané Síla. A světe div se, všechno to dohromady skvěle funguje! Člověk má pořád chuť objevovat a dozvídat se nové věci o tomhle trochu zrůdném, ale ne až tak vzdáleném univerzu...

Jediný důvod, proč jsem Zlaté kleci nemohla udělit plné hodnocení, je jazyk. Nechápejte mě špatně, kniha je napsaná výborně a žádné chyby mě v ní nerušily. Ovšem za celou dobu jsem si nezaložila jediný úryvek dialogu, větu, ani odstavec. Na krásných citátech a slovních obratech z knih si celkem zakládám, a tak mě zklamalo, že v tomto příběhu jsem nenašla ani jeden. To znamená, že autorka sice píše skvěle, ale chybí tomu trocha magie a hraní se slovy.

Hodně mě bavilo střídání úhlů pohledu velkého množství postav. Ano, je jich tu spousta a možná vám nestihnou tolik přirůst k srdci, ale i tak stojí za to je poznat. Aby každý charakter dostal dost prostoru, musela by Zlatá klec být stejně dlouhá jako Hra o trůny. To je koneckonců další důkaz promyšlenosti téhle knihy.

Věřím, že autorka má ještě hodně schovaných es v rukávu a v dalších dílech série bude mít co nabídnout. Za sebe tedy můžu Zlatou klec doporučit, i když nejspíš nesedne každému. Vážně stojí za pokus - beztak ji budete mít za odpoledne přečtenou.

Zlatá klec je čtivý dystopický YA román s velkým množstvím postav. Napínavý děj se odehrává v promyšleném světě, kde autorka kombinuje nedemokratickou vládu, pracovní tábory, sociální hierarchii a magii. A všechno dohromady to skvěle funguje! Vic James píše čtivě, ačkoli jí chybí schopnost hrát si se slovy a vytvářet krásné citáty.  Jsem přesvědčená, že se v dalších dílech máme na co těšit a Zlatou klec vám můžu jen doporučit. Stejně ji budete mít za odpoledne přečtenou...

Celkové hodnocení: 4/5

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia, vy si knihu můžete pořídit zde.

Kterou knihu jste naposledy přečetli za jediné odpoledne?
Marky

Komentáře

  1. Obálka je moc krásná! Nevím jestli ale po knize sáhnu. Jelikož tyto žánry čtu už málo.

    Recenzi máš pěknou a taky by mi dost chybělo ty citáty s dialogy.

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, koukala jsem i na další díly a moc se mi líbí :) Děkuji, třeba se k ní jednou dostaneš...

      Vymazat
  2. zni to dobre, taky nad ni premyslim :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se na tuto knihu těším! Pouštím se do ní už teď o víkendu a jelikož mám dystopie hodně ráda tak doufám, že se mi bude taky líbit :) Dám vědět a potom si přečtu celou tvou recenzi <3

    OdpovědětVymazat
  4. Musím priznať, na tejto knihe ma zaujala hlavne obálka - to bol asi prvý faktor, vďaka ktorému som začala vnímať túto knižku. A som rada, že sa ti celkom páčila, možno sa aj k nej niekedy v budúcnosti dostanem :)

    Never Trust a Duck

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, obálka se opravdu povedla :) Snad se bude líbit i tobě.

      Vymazat
  5. Super recenzia! Veľa ľudí ju v poslednej dobe veľmi chváli, takže možno si ju niekedy prečítam :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze! :) Kniha má velmi zajímavý a hlavně originální námět. Jsem na ni hodně zvědavá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Souhlasím, jsem zvědavá jak autorka vše rozvine v dalších dílech.

      Vymazat
  7. Tahle kniha na mě skáče ze všech stran. A tak nějak se nemůžu rozhodnout jestli mě teda láká a nebo ne. :D
    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezká recenze, se kterou souhlasím. Příběh se mi líbil, ale něco mi tam chybělo a možná to bude tím, že je to autorčina první kniha. Věřím, že se akorát potřebuje rozepsat a bude to už jen lepší :)
    Sběratelka knih | http://kath-the-bookworm.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, v dalších knihách nás autorka třeba překvapí :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.