(Super)hrdinka z muslimské rodiny | Ms. Marvel


Už dlouho mě lákalo vyzkoušet nějaký nový komiks a na první díl Ms. Marvel jsem slyšela všude jen pozitivní recenze. Věděla jsem jen tolik, že příběh má co do činění se superhrdinskou tématikou, ale už je kvůli tomu jsem se rozhodla dát mu šanci. Jaký byl nakonec můj názor si můžete přečíst v celém článku.


Tohle není jen tak ledajaká pohádka o tom, jak se průměrná nezajímavá holčina stala superhrdinkou. Hlavní hrdinka Kamala Khanová žije se svými přísnými muslimskými rodiči, kteří na ni mají opravdu velké nároky. Když v sobě pak ze dne na den objeví nadpřirozené schopnosti, nemyslí si, že je to cool, ale spíš se snaží přežít všechny nově vzniklé problémy ve škole i doma.


Samotná superhrdinská zápletka mě ve skutečnosti nakonec příliš nezaujala. Zdála se mi monotónní a podobný příběh jsem nejspíš četla nebo viděla ve filmech tak tisíckrát. Ms. Marvel jsem si zamilovala právě díky tomu kulturnímu pozadí a zajímavému vhledu do života teenagerky z muslimské rodiny v západním světě. Autorka tenhle aspekt nenechala jen jako nadhozenou návnadu pro další díly, ale naopak ho výborně využila. A já jsem vážně zvědavá, jak se Kamala se svými potížemi popere v budoucnu.


Z hlediska grafiky si nemůžu vůbec stěžovat - ilustrátor si opravdu pohrál s detaily. Ačoli se v komiksu vyskytuje mnoho různých druhů scén od akce přes dialogy po hodně informativní vyprávění, všechno působí jednotně a koherentně. Ilustrace se soustředí do jedné linky a postupně se vyvíjí a věřím, že něco podobného si pro nás Ms. Marvel přichystá i do dalších čísel. Kromě toho všeho se na konci můžete těšit na bonusový materiál v podobě různých náčrtů postav, který vám prozradí něco víc o tvůrčím procesu a vzniku tohoto komiksu.


Sečteno a podtrženo se za mě nejedná o průlom v oblasti komiksu, ale z příběhové i grafické stránky jsem byla spokojená. Jsem zvědavá, na co se můžu těšit v dalších dílech a určitě si je přečtu. Nejvíc se mi líbilo, že (super)hrdinka Kamala řešila i vlastní problémy, nejen zachraňovala svět. Tenhle komiks jako odpočinkovou četbu můžu rozhodně doporučit.


Celkové hodnocení: 3,5/5

Knihu můžete zakoupit zde, za její poskytnutí děkuji nakladatelství Paseka.



Název v originále: Ms. Marvel, Vol. 1: No Normal
Autor: G. Willow Wilson
Nakladatelství: Paseka
Žánr: komiks, superhrdinové
Série: Ms Marvel #1
Čteno: 27. - 28. ledna 2019


Co vy a superhrdinské komiksy?
Čtete nebo nečtete? A proč?
Marky

P.S. Proklikem na obrázky si je můžete zvětšit.

Komentáře

  1. Žádný komiks jsem už dlouho neotevřela. Naposledy jsem četla Persepolis, který shodou okolností měl hrdinku, která pocházela nejn z muslinské rodiny, ale i země. Celkově to sice nebylo dějem nabité, ale pro získání představy to nebylo vůbec špatné.
    Tady grafika vypadá moc dobře, jestli na tuhle knížku narazím v knihovně, pak si ji patrně půjčím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Persepolis mám taky na seznamu, ráda bych si ho přečetla... Jen nevím, kdy se k němu dostanu :)

      Vymazat
  2. To zní moc dobře. To bych se na to mohla podívat. :) Ale teda si spíše počkám, až to bude ukončené, jelikož mám rozečtených pár sérií, co neustále vychází a to čekání mě opravdu nebaví. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys mohla :D Chápu, čekání na další díly - zvlášť u komiksů - je poněkud zdlouhavé.

      Vymazat
  3. Komiks jsem četla teď v únoru a taky jsem z něj nebyla úplně nadšená. Ilustrace krásný, ale nějak jsem asi čekala víc :-( Jsem zvědavá na další díl a věřím, že bude lepší :_)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, že se Ms. Marvel v dalších dílech ještě předvede - tak uvidíme...

      Vymazat
  4. Krásne kresby <3 Hneď ten komix lepšie vyzerá, keď si na tom ilustrátor dá záležať.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komiks je fakt všude. Ze začátku jsem si ho chtěla přečíst ale teď jak to vidím všude se mi moc nechce :D
    Uvidím po dalším dílu a tvém názoru :)

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvůli tomu se dostal taky ke mně :D Ale chápu, být tebou tak počkám až ta popularita trochu opadne... Jsem ráda, že na můj názor dáš ^^

      Vymazat
  6. Tohle je mor normálně :D Tahle kniha na mě skáče všude a neustále. Myslím, že si ji díky tomu odpustím.

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.