Jeden z nejlepších YA příběhů | Tohle všechno je pravda

Název v originále: All of This is True
Autor: Lygia Day Peńaflor
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, thriller
Série: -
Počet stran: 416
Čteno: v březnu 2019, v češtině

Tři kamarádky Miri, Soleil a Penny milují román Spodní proudy. Když středoškolačky dostanou možnost seznámit se s autorkou Fatimou Ro, která má jejich milovanou knihu na svědomí, jsou štěstím bez sebe. Co když ale osoba, které svěříte všechno, vaší důvěry zneužije? Co když se kvůli ní o vašich tajemstvích dozví celý svět?

Řekla jsem, že chci jen rovnou šanci.Tohle jsem odpověděla: Chci rovnou šanci v životě. Nic víc snad ani člověk chtít nemůže ne?

Od téhle knihy jsem absolutně nic nečekala. Zaujala mě zajímavou ořízkou se dvěma texty a krásnou (mimochodem naší vlastní českou) obálkou - uvnitř toho ovšem skrývá mnohem víc! Jedná se o strhující, originální a trochu děsivý příběh o důvěře a lásce k literatuře. Tohle není jen tak nějaká pohádka ze střední školy, spíš kniha přesahující žánry. Najdete tu trochu thrilleru, romantiky i společenského románu a všechno do sebe výborně zapadá.

Kromě toho se autorka rozhodla zprostředkovat děj především prostřednictvím rozhovorů, e-mailů, úryvků z knih a SMS zpráv, takže se knížka čte rychle a zároveň se jedná o příjemné osvěžení. Nečekejte výtvarné grafické provedení ve stylu série Akta Illuminae, ovšem příběh funguje právě jen díky tomu, že je vyprávěn tak neobvyklou formou.

- No vážně - o čem s tebou vůbec kdy mluvil? Proč to teď měnit?
- Haha, máš pravdu. Já žvaním blbosti a on se mnou souhlasí.
- Čili ideální vztah. Kdyby takhle fungovala všechna manželství, nikdo by se nerozváděl.

Nezáleží na tom, jestli uhodnete zápletku předem. Pravděpodobně se to sice nestane, ale i kdyby ano, neubere vám to nic ze skvělého čtenářského zážitku. Aspoň já jsem tedy neotáčela stránky rychlostí světla, abych se dozvěděla, jak to dopadne, ale spíš protože jsem si čtení tolik užívala. A poselství, které se autorka snaží předat, vám neunikne v žádném případě - to totiž předem určitě neuhodnete.

Nejvíc ze všeho ovšem smekám před propracovanou psychologií všech pěti hlavních charakterů. Každý má svoje cíle, postoje a motivaci, každý jinak reaguje a jinak vnímá chování ostatních. Ačkoli jsem ji některé postavy neoblíbila, rozuměla jsem všem. Bez výjimky. A právě díky tomu je tento příběh tak skutečný.

A tím je ta knížka právě autentická. Pokud milujete Spodní proudy, tak proto, že je chápete, a ne proto, že podle nich natočili film s Tomem Hanksem a hrdiny románu najdete v Happy Mealu. Je to mnohem tišší kniha a má přemýšlivější čtenáře. Přijde mi daleko opravdovější být součástí něčeho tak osobního.

Tohle všechno je pravda řadím jednoznačně mezi nejlepší YA tituly vůbec a je to příběh, ke kterému se určitě vrátím. Pokud jsem vás aspoň trochu nalákala, prosím, dejte té knize šanci. Ona i její postavy si to zaslouží.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia, vy si knihu můžete pořídit zde.

Jakou nejlepší knihu jste letos četli vy?
Marky

Komentáře

  1. Paní tak tuhle knihu si píšu na seznam! Zní fakt zajímavě a líbí se mi obálka!

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se k ní taky brzy dostaneš! :) Naše obálka se vážně povedla!

      Vymazat
  2. Už jsem nějaké to YA zase chvíli nečetla, tak díky za tip, i když dřív než v létě se k tomu nedostanu. :D Nejlepší letošní kniha? Hmm, to se těžko posuzuje. Ale před pár dny jsem četla Šťastnou knihu od Báry Šťastné a byla to fakt dobrá volba. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dostaň, stojí za to :D A Šťastná kniha se mi taky moc líbila :)

      Vymazat
  3. Vyzerá to ako zaujímavá kniha :) veľmi pekná recenzia, ďakujem za tip

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo, fakt to bylo až tak dobré? :D Já na to teda koukala, ale viděla jsem na to takové rozporuplné recenze, tak jsem nevěděla. Tož to teda asi zkusím. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, bylo! :D Má to svoje mouchy, ale mně se to vážně líbilo!

      Vymazat
  5. To zní moc dobře. Po této knize určitě šáhnu a vyzkouším ji. Z tvé recenze mě velmi zaujala. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mě zklamal dost konec. Nebudu tu spoilerovat, ale takhle to ukončit? Vadila mi šíleně Miri. Tak byla tak extrémně sobecká a necitlivá, těmhle lidem se prostě odjakživa výhýbám. Penny z nich byla asi nejméně otravná a mému srdci nejbližší. Za přečtení to stojí, ale mé hodnocení díky konci 3/5. Ať tu mají lidi taky jiný názor :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak letos zatím nejlepší kniha Temnota od Kiersten White zatím. YA čtu celkem dost a takhle je dost originální, co stýče postav, jejich vztahů a všeho.

      Vymazat
    2. Chápu proč, ale ten konec dává největší smysl takový, jaký je. Miri je ze všech tří holek nejjasněji problematická, ale pokud jsi knihu četla pořádně, jistě chápeš proč. Člověk nemusí mít postavy rád - důležité je jim rozumět :)

      Temnota patří mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec, souhlasím!

      Vymazat
  7. Parádna recenzia! Ja som naopak z knihy trochu sklamaná. Zbytočne uťahané. Ale tá psychológia v knihe bola fakt niečo. A tá obálka z oriezkou❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Nemůžu souhlasit, mně se to četlo opravdu jedna báseň - zvlášť díky formátu. Ale ano, psychologie postav i obálka ode mně mají jedničku ♥

      Vymazat
  8. Tak chcem si po prečítaní svojich kníh ešte zaobstarať nejaké do svojej zbierky a možno si túto prečítam niekedy v blízkej budúcnosti, lebo ako obálka ma celkom zaujala aj anotácia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se ti bude líbit stejně jako mně :)

      Vymazat
  9. Páni. To zní dost zajímavě! Knihu si přidávám na svůj nekonečný seznam :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  10. Dik za tip Marky. Formou psani mi to pripomina Skrytou písen, kterou mam v planu si taky precist

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem na to opravdu zvědavá, ale zároveň jsem skeptická. Někde jsem četla, že se jedná o young adult thriller, kterým se snažím vyhýbat po přečtení Jeden z nás lže, ale Barčina a tvoje recenze mě přiměly risknout to, a přečíst to. :)
    Tak snad se mi to bude líbit jako tobě. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.