Nechybí vůbec nic. | Šifra mistra Leonarda

Název v originále: The Da Vinci Code
Autor: Dan Brown
Vydavatel: Tympanum
Žánr: thriller, historická fikce
Série: Robert Langdon #2
Délka: 19 hodin 14 minut
Posloucháno: 3. - 8. března 2019, v češtině

Z vraždy Jacqua Sauniérasprávce uměleckých sbírek v Louvru, se vyklube něco mnohem většího - symbolog Robert Langdon a vnučka oběti Sophie Neveuová se společně pouští do pátrání po svatém grálu. Podaří se jim ho objevit včas, než je dostihne Sauniérův vrah?

„Ten vzkaz na podlaze jistě není důkazem vaší viny, ale Fache přesto celému týmu sdělil, že si je vaší vinou jistý. Nenapadá vás žádný jiný důvod, proč by měl být o vaší vině tak skálopevně přesvědčený?“

Pořád se mi nechce věřit, že jsem se k tak renomovanému autorovi dostala až nyní. Ale je tomu opravdu tak - Šifra mistra Leonarda je mou první přečtenou knihou od Dana Browna. Doporučení jsem na ni slyšela ze všech stran - a oprávněně! Ještě dva dny po doposlouchání se vzpamatovávám z tak intenzivního zážitku. 

Příběh o pátrání po svatém grálu ubíhá neuvěřitelnou rychlostí - čtivější knihu široko daleko nenajdete. Mít ji v ruce v papírové formě, nejspíš bych hrozně přeskakovala a hltala stránky, jen abych se dozvěděla, jak to všechno dopadne. Díky audioverzi jsem ale byla nucena si užít každou větu a každý odstavec, takže jsem dokázala skutečně ocenit veškeré detaily komplexního příběhu.

Autor dokáže skvěle kombinovat napínavou hlavní dějovou linku s vedlejšími zápletkami, takže je čtenář vždycky napnutý k prasknutí, i když se protagonistům zrovna podaří něco vyřešit. Moc se mi líbilo také zapojení různých šifer, havolamů a symbolů, které sice na jednu stranu působí mírně nerealisticky, ale na druhou stranu dodává řešené záhadě další dimenzi.

Kromě napínavosti thrilleru a propracovanosti historického románu se ovšem Šifra mistra Leonarda může pyšnit nenápadnou a přirozenou romantickou linkou i skvělým situačním humorem. Zkrátka a dobře, tomuhle příběhu nechybí vůbec nic. Pro mě díky poslechu ještě víc vynikl vytříbený styl psaní autora. Tentokrát musím pochválit především režii audioknihy, protože správně dlouhé pauzy jsou v tak napínavém příběhu ještě důležitější než samotný přednes.

Nejvíce ze všeho mě ovšem nadchl samotný konec, který jako by čtenáři nesl jasné poselství. Jaké, vám samozřejmě bez prozrazení říct nemůžu, ale máte se opravdu na co těšit. Pokud jste Danu Brownovi ještě nedali šanci, určitě byste měli! A za sebe doporučuji především audioknižní variantu, díky které se vám souvislosti lépe vryjí do paměti a užijete si každou minutu, místo abyste celou knihu zhltli na posezení.

Celkové hodnocení: 5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout tady.

Četli jste knihy Dana Browna?
Kterou byste mi nejvíc doporučili?
Marky

Komentáře

  1. Knihy od Dan Browna rozhodne doporučujem :) Túto knihu som už mala možnosť dávnejšie prečítať takže viem o čom hovorím a som rada, že sa ti páčilo a tiež doporučujem i jeho zvyšné knižky bod klamu, inferno, anjeli a démoni jednoducho on od začiatku až do konca nechá autora v napätí toho ako to celé skončí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popsalas to úplně přesně :) A na tvé tipy se podívám, díky!

      Vymazat
  2. Příběhy Dana Browna mám hrozně ráda ve filmovém provedení, ale ke knihám jsem se zatím nedostala. Musím přiznat, že právě tato audiokniha mě ohromně láká. Věřím, že tento příběh by si mohl udržet moji pozornost. :) Moc ti děkuji za skvělý tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se zatím filmům vyhýbala, nejprve bych si chtěla přečíst knižní předlohy :) Není zač, věřím, že budeš spokojená!

      Vymazat
  3. Ke knize jsem se dostala již dříve, zkusila jsem ji číst. Ale tedy dlouho jsem u ní nevydržela a musela jsem ji odložit. Říkám si ale, že časem bych jí opět mohla dát šanci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu by právě audioverze mohla dost pomoct, určitě jí dej šanci :)

      Vymazat
  4. Já jsem zatím, od Browna nic nečetla ale viděla jsem filmy a jsou fakt dobrý! Možná zkusím audio knihu poslední dobou jsem si je fakt oblíbila. ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
  5. Dana Browna mám ráda, byť jsem četla jen Šifru mistra Leonarda a Anděle a démony. K oběma knížkám mám takový obrácený vztah. Sice se mi obě líbily, ale Šifru jsem viděla několikrát předtím jako film, a tak nějak pořád mám ten film prostě radši. Kdežto Anděly a démony jsem nejprve četla a film mi pak připadal úplně otřesný, neúplný, nepochopitelný... :D

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem asi ostuda, ale jeho knihy jsem ještě nečetla a asi bych to měla napravit. Ale kdy, když neustále vychází nové a nové a hlavně skvělé knihy?
    Ale filmy jsem viděla a ty se mi líbily! :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten problém mám taky, a to čtu vážně hodně :D NA filmy se chystám!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.