Pláču na špatném hrobě. | Kulti

Název v originále: Kulti
Autor: Mariana Zapata
Nakladatelství: Fragment
Žánr: NA, romantika
Série: -
Počet stran: 512
Čteno: 3. - 5. března 2019, v češtině

Sedmadvacetiletá Sal Casillas žije a vždycky žila fotbalem. Když se ale novým asistentem trenéra stane Reiner Kulti, její dětský idol, všechno se mění. Špičkový hráč se totiž ani za mák nepodobá tomu, koho si Sal vysnila. Je málomluvný, pěkně nepříjemný a kromě toho kvůli němu na celý tým tlačí média. Jak tahle pohroma dopadne?

Vydaly jsme se do šaten, kde jsme si od trenérů vyslechly, co jsme udělaly blbě a co jsme udělaly úplně blbě.

Těžko se nenechat strhnout povykem kolem všemi opěvované autorky Mariany Zapaty, že? No, já se bohužel nechala. Čekala jsem v rámci žánru New Adult (tj. především romantiky většinově určené čtenářům, kteří už mají střední za sebou) něco lepšího a originálního. A právě kvůli tomu jsem knihu zavírala vesměs s pocity zklamáníPřece jen už mám pár titulů z tohoto žánru za sebou a Kulti za mě příliš nevynikl. Ačkoli se mi ve výsledku příběh celkem líbil, hned několik aspektů knize zkrátka odpustit nemůžu:

Jednak se opravdu nepovedlo rozložení děje. Prvních 400 stránek by se dalo s klidem seškrtat na polovinu a příběhu by to na hodnotě ani zábavním faktoru nijak neubralo. Začátek lze v důsledku autorčiny roztahanosti spíše označit jako dvě třetiny knihy. A ke konci, kdy se už konečně začne dít všechno, na co jsme čekali, Mariana Zapata spěchá, jen aby v epilogu zkrátila nejzajímavější část.

"Máš dělat, co ti říkám," hádal se, vytrhl mi toaleťák z ruky a začal mi zamračeně otírat tváře trochu razantněji, než bylo nutné.
Jeho výrok mi na rtech vyčaroval lítostivé pousmání. "Říká kdo?"
Podíval se mi do očí. "Já."

Pokud ale pominu špatné rozložení a zjevně chybějící korekturu v orginále (tu česká těžko dorovná), příběh Sal a Kultiho vážně stojí za to. Bavilo mě sledovat vývoj jejich vztahu od nenávisti k přátelství (což odpovídá zhruba prvním 400 stranám) a dál. Na odreagování ke stresujícímu období ve škole je Kulti ideální volba, taky proto jsem takovou bichli přečetla velmi rychle. Mariana Zapata píše skutečně čtivě, a její styl psaní vás bude bavit, i když vlastně nevíte, jestli se vůbec něco děje.

Z téhle recenze mám tak trochu pocit, že pláču na špatném hrobě. Autorka by se měla zamyslet nad tím, jestli bylo tolik textu zrovna na tenhle příběh potřeba. A já bych neměla čekat od křečka, že se naučí hrát na housle. Vůbec vás od Kultiho nechci odrazovat - naopak! Jedná se o příjemné oddechové čtení, které rychle plyne pod rukama. A když od něj (jako já) nebudete očekávat nemožné, určitě si ho zamilujete.

Když se jedny dveře zavřou, jiné se otevřou? Já se jen do těch správných budu možná muset trochu vlámat.


Celkové hodnocení: 3/5

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia, vy si knihu můžete pořídit zde.

Která kniha vás naposledy zklamala kvůli vysokým očekáváním?
Marky

Komentáře

  1. Já se na čtení stále těším. Nic neočekávám přesně jak jsi napsala, ale stejně se nemohu dočkat, až se na knihu vrhnu! Mám ji doma týden a těším se na ni víc a víc. ♥
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu už mám doma a docela se na ni těším. Naštěstí totiž nemám moc velká očekávaní. Chci si u ní hlavně odpočinout a v tom mě snad nezklame. :) Jen se bojím toho fotbalového prostředí. Fotbal totiž vůbec nemusím a tak se bojím, že mi kvůli němu příběh nesedne. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z hlediska fotbalu není čeho se bát, je tam spíš pro dokreslení atmosféry. Více se tady sází na vztahy než na prostředí.

      Vymazat
  3. S touto knihou nejsem si jistá, zda by mě bavila či ne. Ale teda mohu říci, že mě podle anotace velmi zaujala. A tedy myslím si, že kdybych potřebovala odreagování, tak bych ji i zkusila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, na odreagování je myslím Kulti ideální :)

      Vymazat
  4. Na tuhle knihu jsem hodně zvědavá i když ty recenze jsou trochu rozporuplné stejně mě to láka, jsem ráda, že tě to úplně nezklamalo a asi do toho jako přijemné oddechovky půjdu bez větších očekavaní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá na tvůj názor, čteš podobných knih mnohem víc než já :D Tak doufám, že se bude líbit.

      Vymazat
  5. Těším se a jsem zvědavá na chyby v korektuře. Většinou je moc nevnímám, tak uvidíme. Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že velké množství jich bylo opraveno při překladu, ale člověk zkrátka nemůže změnit celou knihu. A vzhledem k tomu, že kniha původně vyšla samonákladem, zjevně bylo co opravovat. Děkuji :)

      Vymazat
  6. Já se téhle knihy bojím od doby, kdy jsme se o ní bavily a tahle tvoje recenze nepomáhá T.T

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu rozumím, promiň :D Ale nechci nikomu lhát do kapsy.

      Vymazat
  7. Právě ji čtu, takže jsem tvou recenzi spíše proběhla :-) ale jsem na 100.straně a zatím teda nejsem nijak nadšená. Přijde mi to hrozně utahané :-( A nedovedu si předsatvit, k čemu je trenér, který se svým týmem nemluví :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A utahané to ještě nějakou chvíli bude :D Uvidíš, k čemu jim je, ale moc hezké to není... Jinak se není čeho bát, v recenzích zásadně nespoileruju!

      Vymazat
  8. No počkám si na další recenzi a uvidím zda si do ní vrhnu, moc moc jsem jí chtěla a teď nevím no.

    Uvidíme.

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem každopádně zvědavá, co si o knize budeš myslet ty :)

      Vymazat
  9. Nedělej si s tím hlavu. :D Nejsi jediná, komu to nesedlo.
    Já jsem se na tuhle knihu tak těšila, že jsem do ni dokonce šla v únoru v angličtině. :D Jo, a v angličtině má asi nějak podobně stránek, ale jako ekniha ji to ještě něco přidalo.
    Byl to doslova porod. Četla jsem ji asi týden, nebavilo mě to, postavy mě nezaujaly, fotbalové prostředí zabíralo tolik místa, že by se to s přehledem dalo proškrtat a ta šílená slow-burn romace mi lezla i ušima. :D
    Jako, angličtina je fakt nádherná, trošku bohatší o to fotbalové prostředí, ale nic složitého, a i tak! Četlo se to prostě děsně pomalu, a nejlepší část byl epilog?! Ehm... tak tahle asi ne. :D
    Chtěla bych zkusit ještě něco z žánru slow-burn romance, ale nijak na to zatím nespěchám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, z větší části se shodneme :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.