Proč patří Artur a Marcy mezi ty nejdokonalejší komiksy?


Pan profesor Brownstone má sbírku velmi podivných předmětů a ke každému se váže ještě podivnější příběh. Dva z nich máte možnost odhalit v nových komiksech z pera Joea Tod-Stantona: Artur a zlaté lano a Marcy a hádanka od sfingy. A věřte mi, že opravdu stojí za to!


Myslela jsem si, že po Nezadané už žádnému komiksu nikdy nedám 5/5*, protože mám na příběhy v obrázcích zkrátka vysoké nároky. Musí mi sednout jak styl kreslíře, tak postavy, děj a prostředí. Proto u mně plné hodnocení v historii dostal snad jen jediný komiks - než se objevili Artur a Marcy, kteří můj názor na komiksy úplně převrátili na hlavu. Pokud jste ještě žádný komiks nečetli, nebo vás nebaví, právě nastala vaše šance to změnit!



Nejprve musím zdůraznit nádherné výtvarné ztvárnění - na své si přijdou milovníci detailů, ale i příznivci jednoduchého stylu. Postavy působí roztomile a realisticky zároveň, kromě toho autor skvěle pracuje se zobrazením emocí. Díky tomu přilnete i k protagonistům samotným. Charaktery Artura i Marcy se totiž rozvíjí nejen jejich chováním a promluvou, ale také v rámci obrázkového podkladu.



S tím souvisí i předávání hodnot a poučení dětským čtenářům, na které autor svá poselství převážně směřuje. Tak třeba Marcy napadne, že by neměla někomu krást oko, když vlastně neví, jestli je to zlý nebo dobrý člověk... A za svou logickou a ohleduplnou úvahu je náležitě odměněna. Stejně jako výborně funguje nepřímá charakteristika, stejně dobře působí i nepřímá ponaučení.



Ani děj nezaostává za ostatními aspekty komiksu. Rozhodně vás bude zajímat, jak všechno dopadne, a postavám budete samozřejmě fandit. V každém díle se autor odkazuje na jinou mytologii: Artur se dostává blízko k severským bohům a Marcy se mezi pyramidami přiblíží faraonům. Obě tyto myologie mám moc ráda, a tak mě potěšilo jejich zajímavé, ovšem vůbec ne šílené zpracování. 



Když budete dávat pozor, najdete spoustu skrytých narážek (nejen) právě na mytologii, které dětem uniknou, ale dospělé čtenáře jistě potěší. V tomto článku se zkrátka žádné negativní kritiky nedočkáte - do této série jsem se zamilovala na první pohled a nemůžu se dočkat dalších dílů. A vy byste měli rychle dohnat první dva, pokud vám doteď unikaly!


Celkové hodnocení: 5/5

Za poskytnutí Artura i Marcy děkuji nakladatelství Paseka.


Název v originále: Arthur and the Golden Rope, Marcy and the Riddle of the Sphinx
Autor: Joe Todd-Stanton
Nakladatelství: Paseka
Žánr: komiks
Série: Bájná pokladnice profesora Brownstona 1 & 2
Čteno: 8. a 9. března 2019


Který komiks máte nejradši vy?
Marky

P.S. Proklikem na obrázky si je můžete zvětšit.

Komentáře

  1. Obrázky jsou naprosto nádherné a teda věřím, že bych se jimi velmi dlouho kochala. Takže věřím, že po této knize určitě šáhnu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ilustrace jsou fakt boží! Určitě v budou se po nich podívám ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem Artura a miluju to! Snad se brzy dostanu i k Marcy :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.