Autorka už jen posunuje figurky | Klíč k času

Název v originále: Часовой Ключ
Autor: Natalja Ščerba
Vydavatel: Fragment
Žánr: fantasy
Série: Časodějové #1
Délka: 12 hodin 21 minut
Posloucháno: v dubnu 2019, v češtině

Vasilisa žije se svou babičkou a miluje gymnastiku - aspoň do chvíle, než si pro ni přijede otec a uvede ji do světa časodějnictví. Vasilisa se ocitá uprostřed mocenských hrátek, při kterých se usiluje o existenci ne jednoho, ale hned dvou světů. Jakou roli má v jejich záchraně ale hrát ona?

Kolem ní se dělo tolik neobvyklých věcí a nikdo se ničemu nedivil! Tady v otcově domě bylo všechno tak nějak zvláštní a záhadné.

Domnívala jsem se, že v rámci fantasy příběhů snad ani nemůžu šlápnout vedle, ale první díl ze série Časodějové mi bohužel dokázal pravý opak. Natalja Ščerba píše velmi jednoduše a prostě, stejné jsou i charaktery, které vytváří. To samo o sobě by nemuselo vadit, vzhledem k tomu, že se jedná o příběh určený dětským čtenářům. Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy nelze najít jedinou kladnou či sympatickou postavu. Všichni mají postranní úmysly, o nenávisti k protagonistce ani nemluvě.

Vasilisa netuší, co se kolem ní děje, ale všichni se k ní chovají nepřátelsky, nebo ji rovnou zrazují. Autorka se tímhle problémem do hloubky vůbec nezabývá, kruté poznámky i fyzické násilí přechází v zásadě bez povšimnutí. Bohužel se nejedná o jedinou nesrovnalost, kterou v knize najdete. A k otevřenému konci se snad ani vyjadřovat nemusím.

Svět, v němž se postavy pohybují, je dost komplikovaný a oko cvičeného čtenáře odhadne, že Natalja Ščerba už hru předem vymyslela a nyní podle ní jen posunuje figurky. Klíč k času ale figuruje jako úvod do šestidílné série, takže se člověk musí připravit na složité a ze začátku dost nesoudržně působící univerzum. Na druhou stranu oceňuji autorčinu snahu zakomponovat do fantasy světa ruský jazyk a kulturu. Zaujalo mě to a jistě nebudu sama.

Obávám se ovšem, že v knižní podobě příběh působí velmi zdlouhavě. Mně v poslechové formě utíkal poměrně rychle, ale to jen díky skvělému střihu a také výbornému výkonu interpreta Martina Slámy. Podle mě se série Časodějové bude líbit hlavně starším dětem (např. těm na vyšším stupni základní školy). Zároveň můžu za sebe audioknižní formu doporučit jako ideální poslech před spaním. Skvěle uklidní a mladší děti třeba i uspí... Dospělé doufejme ne.

Celkové hodnocení: 2,5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout tady.

Četli jste nějakou dobrou fantasy sérii, která se inspiruje jinou než západní kulturou?
Marky

Komentáře

  1. Cetla jsem knihu a nemuzu rict, ze by byla vylozene spatna, ale byla prilis jednoducha, obycejna a tak nejak prumerna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, proto jsem se nakonec rozhodla pro průměrné hodnocení.

      Vymazat
  2. Knihu jsem nečetla a po tvém hodnocení se na ni snad ani nechystám :-( Přitom je to škoda, anotace nezní tak špatně :-( Byla jsi na první Humbooku? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, ale za sebe bych ti ji asi opravdu nedoporučila... Ano, byla, ale autorku jsem neviděla.

      Vymazat
  3. Tuhle sérii znám, ale nečetla jsem jí. Popravdě ani nezaujala. Přitom mám příběhy kolem času ráda.

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, ale rozhodně znám lepší než právě Časoděje ;)

      Vymazat
  4. Tahle kniha jde mimo mě. Nijak mě nezaujala, i když recenze je pěkná :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.