Kniha pro děti, která zkrátka baví | Kouzelnická parta

Název v originále: Magic Misfits
Autor: Neil Patrick Harris
Nakladatelství: Fragment
Žánr: middle grade, pro děti, fantasy
Série: Kouzelnická parta #1
Počet stran: 248
Čteno: 2. - 5. dubna 2019, v češtině

Carter utekl od svého krutého strýce, protože mu nechtěl pomáhat s kapsářstvím. Dostává se do městečka Minerální Studny a potkává nejen skupinu nových kamarádů, ale taky nebezpečné nepřátele. Schyluje se ke kriminálnímu činu a Carter se svou partou mu musí stůj co stůj zabránit...


„Cartere, dovol, abych ti dal malou radu. Navzdory lesku tohoto místa,“ kouzelník zvedl ruku a opsal s ní oblouk, do kterého zahrnul celý karneval, „v podhoubí pracují velice temné síly. Kdyby znaly tvoje nadání, určitě by se pokusily tě využít a přimět tě myslet jako ony. Radím ti, abys nepodlehl. Důvěřuj svým instinktům. Dobře ti poslouží ve věcech, jaké jsi tu zatím nezažil, ale ujišťuji tě, že jsou blíž, než si myslíš..."

Žánru middle grade jsem vyjma Harryho Pottera nikdy úplně na chuť nepřišla - koneckonců ani v tom "správném" věku pro tuhle kategorii (zhruba mezi osmi a třinácti lety). Ovšem čas od času má člověk dávat šanci všemu, takže jsem se rozhodla si přečíst Kouzelnickou partu. Velkým lákadlem bylo také jméno autora - určitě ho znáte jako herce třeba ze seriálu HIMYM.

Vzhledem k nízkým očekáváním mě kniha snad ani nemohla zklamat, ale ve výsledku dokonce příjemně překvapila! Samotný příběh asi nepatří k nejoriginálnějším, ale věřím, že malé čtenáře určitě zaujme. Hlavní hrdina Carter místy působí hodně předpisově, má ty správné cíle a hodnoty. Moc mě na něm ovšem bavilo seznamování s novými přáteli a vůbec celá dynamika jejich kouzelnické party, která fungovala na jedničku.

Bossův obličej měl barvu vzteklých jahod.

Největší specifikum knihy je ovšem způsob, jakým autor komunikuje se čtenáři. Kromě klasických kapitol s příběhem Neil Patrick Harris malým kouzelníkům představuje hned několik triků, které se můžou naučit a sami předvést libovolnému publiku. Jako další bonus si dokonce můžete užít hned několik šifer a tajných zpráv, kterých je kniha plná a na konci autor vysvětluje jejich funkci.

Nebudu vám tady tvrdit, že se jedná o dokonalé veledílo vysoké literatury. Ovšem v rámci žánru Kouzelnická parta funguje skvěle a pokud máte chuť zavítat do vod middle grade knížek pro děti, Carterova cesta by vás mohla bavit stejně jako mě. A pokud vás nepřesvědčilo tohle, stačí se podívat dovnitř knihy a objevit nádherné ilustrace, do kterých se zkrátka a dobře zamilovat musíte!

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia, vy si knihu můžete pořídit zde.

Čtete knížky pro děti? Která poslední dobou bavila vás?
Marky

Komentáře

  1. Je mi jasné, že kdybych byla mladší, tak by mě tahle kniha naprosto pohltila a hodně by mě bavila. Což věřím, že i tak by mě bavila a tedy uvidím, zda ji zkusím. Spíše si hlavně počkám, až bude kompletní. Zatím se mi nechce začínat něco, co není komplet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli se u nás plánuje vydat celá série. Každopádně funguje kniha jako ucelený příběh, nemusela by mít vůbec pokračování ;)

      Vymazat
  2. Pre mňa určite zaujímavá knižka, ale hlavne preto, lebo mám rada podobné knižky tak po nej niekedy možno aj siahnem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě tě rozhodně nezklame, podle mě vyniká i v rámci žánru :)

      Vymazat
  3. Nevím, jestli je teď ten správný čas na middle grade ale jednou určitě bude.
    Knížka vypadá moc krásně a vsadím se, že mladším čtenářům se bude líbit.

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až bude, tak víš, k čemu se máš vrátit ;) A myslím, že se bude líbit i starším čtenářům :)

      Vymazat
  4. wau! ta obálka druhého dílu?! No to je pecka teda! Tu jsem ještě nikde neviděla. Jinak jsem knihu hodnotila stejně :D Moc se mi líbila a hlavně ten styl Patricka? Boží <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi zalíbila :) Jinak se shodneme, tvoje recenze se mi taky moc líbila!

      Vymazat
  5. Chuť mám! NPH mám celkem ráda :D takže knize chci dát šanci a láká mě na ní i kamarádka, co už má přečteno! Brzy si ji pořídím :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám přečteno a velmi se těším na další díly! Nevím přesně, jestli to má být trilogie, ale ta obálka druhého dílu? Je epická! A vůbec, ty ilustrace jsou dokonalé, i ty kouzla a šifry! ♥
    Jo, je to prostě skvělé, ale pro mě to bylo opravdu až moc dětské. Po přečtené právě Harryho, Nikdyuš nebo knihy od Ricka Riordana, už mě to bohužel neposadilo na zadek a nechytlo tolik za srdce. :)
    Ale jako oddechovka skvělé, ale malé děti si to rozhodně užijí více. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Goodreads je zatím značená jako trilogie. Škoda, že jsi nebyla tolik nadšená, ale chápu to. Nikdyuš si vážně musím konečně přečíst :D

      Vymazat
  7. Akurát čítam a za mňa zatiaľ veľký palec hore. Grafické spracovanie je úplna pecka! A ta obálka druhého dielu...úžasné❤

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.