10 důvodů proč si přečíst Devět nocí


Dnes mám pro vás další článek ze série 10 důvodů proč si přečíst. Tentokrát  bych vám chtěla představit druhý a závěrečný díl dystopické série Devět dní od české autorky Zuzany Strachotové. Mě obě knihy vážně bavily a myslím, že mohou směle konkurovat světové literatuře v rámci svého žánru. Proč byste si je tedy neměli nechat ujít ani vy?



Název v originále: Devět nocí
Autor: Zuzana Strachotová
Nakladatelství: Fantom Print
Žánr: dystopie
Série: Devět dní #2
Počet stran: 384 stran
Čteno: 1. - 13. dubna 2019, v češtině

Anotace: Hrozba byla zažehnána. Bezprostřední nebezpečí pominulo. Sera a Lee mohou konečně žít své životy, tak, jak si je ve vidině svobody vysnili. Jenomže tam, kde mělo zářit hrdinství, zůstalo v očích lidu selhání. Prosperita Bloku upadá, zatímco Citadela svírá Sabrii v ještě krutější formě diktatury. Bez elektřiny se lidské potřeby rychle mění v boj o koryto a povstalecké praktiky se až příliš začínají přibližovat těm citadelským. A když je cena za normální život pro Leeho příliš vysoká, rozhodne se Sera zaplatit ještě vyšší. Osud Sabrie leží v rukou toho, kdo se první dostane k memoáru. Zničit. Zachránit. Zneužít. Každá strana má jiné úmysly. Jenomže kolik těch stran vlastně je??


1) Propracované a logické bojové scény
Tady je vidět, že má sama autorka zkušenosti s bojovým uměním. Sama nejsem žádný profesionál, ale člověk zkrátka pozná, když bojová scéna působí nerealisticky. Tady se ovšem ničeho podobného bát nemusíte a možná se o technikách boje ještě něco přiučíte..

2) Komplexní záporáci a nebezpečí
Ve většině příběhů v žánru dystopie je zloduch jasný hned od začátku, maximálně se objeví ještě někdo zlejší, kdo původního záporáka trumfne. Už v Devíti dnech je patrné, že takhle jednoduché to naši protagonisti mít nebudou, a ve druhém díle se tahle teze jen potvrzuje.

3) Zajímavé myšlenky
Krásné a zajímavé citáty najdete ve většině knih (Co by to bylo za spisovatele, kdyby nedokázal přijít se zajímavými a krásně napsanými větami, že?), ovšem v téhle sérii jich devadesát procent objevíte v myšlenkách hlavních postav - a to se mi hodně líbilo.

4) Stockholmský syndrom
Už v prvním díle vás to jistě napadne: tak rychlá láska mezi zajatcem a tím, kdo ho zajal, zkrátka neexistuje. Díky bohu si to myslí i autorka a věnuje se proto fenoménu stockholmského syndromu do detailu a z různých úhlů pohledu.

5) Důstojná duologie
Ačkoli se ve světě Citadely a  Povstalců zdržíme jen dvě knihy, jedná se o kompletní (a komplexní) příběh. Devět nocí je jednoznačně důstojné zakončení rozjetého děje a jsem ráda, že ho autorka zbytečně nenatahovala do trilogie, jak bývá v dystopii a fantasy často zvykem.

6) Činy postav mají svoje následky
Tohle by samozřejmě mělo platit ve všech knihách, ale většina spisovatelů nepřikládá (zvlášť dlouhodobým) důsledkům činů svých postav přílišnou váhu. Jenže čtenář na ně nezapomene. My chceme vidět zlomené duše a raněné vztahy a hroutící se systémy - protože jinak to vypadá, že můžete udělat cokoli a vlastně tím nic nezkazíte. V Devíti nocích ovšem zjistíte, že tomu tak zdaleka není a že všechno souvisí se vším.

7) Poselství
Ráda bych se rozepsala do detailu, ale to bych vám musela vyzradit část děje a vy byste mi to nikdy neodpustili (protože tuhle sérii si vážně chcete přečíst, fakt jo!). Takže řeknu jen tolik, že se máte na co těšit a budete mít nad čím přemýšlet, neboť poselství téhle série je neskutečně silné a důležité.

8) Lidská povaha v hlavní roli
Tenhle aspekt vidím asi jako největší klad příběhu Devítí dní Devíti nocí. Morálka a lidská povaha tu hrají prim - všechno závisí na lidech, ne na prostředí, náhodách nebo někom, kdo tahá za nitky. A Zuzana Strachotová prostřednictvím fikce skvěle ukazuje, že podobně to funguje i v reálném životě.

9) Odhalení všech, kdo tahají za nitky
V Devíti dnech jste snad mohli získat pocit, že všechno víte. Že jste přechytračili autorku a uhodli, kam příběh směřuje. Můžu vás ovšem ujistit, že nemáte ani tušení a ještě se dočkáte pár šoků. Tahle série umí překvapit.


10) Nejlepší česká dystopie
V rámci české dystopie bych si tuto duologii dovolila označit za nejlepší, co na trhu máme. Opravdu mě mrzí, že se jí nedostává zdaleka tolik pozornosti, kolik bys i zasloužila. Ale vy to jistě napravíte, že? Přečtete si oba díly a budete je doporučovat dál, jako to dělám já.

Za knihu děkuji autorce, více informací najedete zde.
Devět nocí si můžete pořídit u Fantom Printu.

Pokud jste tuhle knihu četli, jak se vám líbila?
A pokud ne, přesvědčila jsem vás k jejímu přečtení?
Marky

Komentáře

  1. Skvelo napísaný článok, kniha vyzerá naozaj zaujímavo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super tip článků! Trochu jsi mě nalákala, tak uvidíme!


    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
  3. Četla a vracím se k ní už potřetí, když nevím co bych a chci dobrý příběh. Vůbec mi nevadí, že už ho znám. Těším se na další autorčinu knížku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu rozumím, taky v téhle sérii vidím velkou kvalitu :) Vracet se ke známým knihám je vždycky skvělý pocit!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.