6 věcí, které miluji na Zradě vítězů



Moc jsem nevěděla, co si o Kletbě vítězů myslet. Objektivně jsem našla spoustu kladů a měla bych ji vychválit do nebe, ale subjektivně jsem z ní zase až tak nadšená nebyla. Druhý díl Zrada vítězů se vtělil do přesně opačné role. Asi bych tam měla objektivně hledat chyby, ale nechci, protože mě to zkrátka tak moc bavilo, že si chci ten zážitek schovat někam do sklenice! Nebýt toho, že jsem knihu četla pár dní před maturitou a nemohla ji slupnout jako malinu. Ale teď už pojďme chválit!

Pokušení mělo bílou barvu.
Byl to černý inkoust chvějící se na hrotu pera.


1. Silná hlavní hrdinka
Kestrel není řádný věchýtek. Nebojí se být dívčí, zároveň splétá intriky a s pomocí svého vlastního rozumu bojuje o život způsobem, kterému se nějaký fyzický boj rozhodně nevyrovná. Naše protagonistka si toho zakusila opravdu hodně, ale rozhodně se nehodlá vzdát.

2. Strategie
Intriky. Zajímavé myšlenky. Strategické tahy.
Tady je všechno a vy to budete milovat taky - nic jiného není možné.
Takhle chytrou YA jsem snad zatím nečetla. Tuhle sérii bych si troufla srovnat s Hrou o trůny.

3. Sázky jsou vysoko
Všechno je nebezpečné.
Všichni jsou v nebezpečí a zároveň nebezpečí.
A vy budete po celou dobu čtení zadržovat dech.

4. Romantická linka
Než začnete něco vykřikovat, uvědomte si, že v prvním díle jsem Arinovi s Kestrel příliš nefandila. Ale po tom, čím vším si tady projdou a co všechno jsou ze sebe samých ochotni obětovat... je zkrátka nelze nemilovat.

5. Žádné vztahy k nám
Už dlouho jsem nečetla o fantasy světě, který by žádným způsobem nebyl vázán  na ten náš, ani nevyužíval typické fenomény. Tady se můžete těšit na osvěžující nové prvky, státní formy i vliv přírody. Řeší se tu vodovody a sklizeň ne jen války císařů (i když ty taky). A mě to vážně bavilo!

6. Tatínek
Vztah Kestrel a jejího otce nabývá ve Zradě vítězů na důležitosti a najednou stojí v kontrastu s morálními hodnotami a intrikami ze strany císaře. Otcovskou postavu s takvým prostorem a charakterem jsem ve fantasy už dlouho nepotkala.


Název v originále: The Winner's Crime
Autor: Marie Rutkoski
Nakladatelství: Fragment
Žánr: YA, fantasy, historická fikce
Série: Kletba vítězů #2
Počet stran: 384
Čteno: 17. - 24. května 2019, v češtině

Kestrel se sice podařilo zachránit Herranii, ale jen za cenu vlastní nesvobody. Zlatá klec císařského paláce ji začíná dusit a neví, komu má vlastně být věrná. Snaží se hrát na obě strany a to není vůbec jednoduché. Jaký osud čeká Arrina? A stihne si Kestrel vybrat stranu, než obě přijdou na její intriky?

Celkové hodnocení: 4/5

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia, vy si knihu můžete pořídit zde.

Četli jste už tuto sérii?
A pokud ne, proč ještě váháte?
Marky

Komentáře

  1. Když on je to zase druhý díl. :D Vážně nesmím zase začínat nové série, protože jich mám tolik nedočteno, že je to až ostuda. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tuhle fakt musíš, vážně by se ti to líbilo!

      Vymazat
  2. No, Kliatba víťazov sa mi veľmi páčila tak asi by som si už mohla niekedy zohnať aj to pokračovanie :D

    Never Trust a Duck

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys tedy rozhodně měla, zvlášť když tě první díl bavil :)

      Vymazat
  3. Mam 1. dil, ale zatim jsem se k nemu nedostala. Ted je na to silna medialni masaz, jako i na Nikdynoc. Mozna pozdeji..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, ale je propagovaná právě proto, že stojí za přečtení ;) Snad se k ní dostaneš!

      Vymazat
  4. Včera jsem dočetla Zradu vítězů a musím se přiznat, že jsem byla docela zklamaná. Je pravda všechno to, co jsi tu napsala. Bohužel mě něco při čtení scházelo a já se nudila :-( Dost mě to mrzí, protože jsem si od knihy slibovala víc :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to se asi úplně nedokážu vcítit - mně tam právě nic nechybělo a všechny tyhle klady vynesly knihu jen nahoru :) Tak třeba tě ještě právě pozitivně překvapí třetí díl ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.