Seznam knih na léto 2019

Seznam knih, které během prázdnin plánuji přečíst, jsem psala už v letech 201520162017 i 2018. Ani letos jsem si nebrala servítky a pravděpodobně to zase nestihnu, ale to mi nebrání vám tady pár knížek představit. V průběhu léta budu pomocí znamínka "" označovat knihy, které jsem už přečetla, takže i vy uvidíte, jak si vedu. A na začátku školního roku se určitě dočkáte závěrečného zhodnocení... Ale teď už ke knihám!


Tentokrát jsem organizaci tohohle seznamu vzala smrtelně vážně (stejně jako loni) a vytvořila pět kategorií po několika knihách, které bych v létě chtěla stihnout. Na závěr jsem si pak dala tři bonusové knížky, na které mám právě náladu a uvidíme, kdy se k nim dostanu. Celkem se tedy chystám na 18 knížek během tří měsíců - to bych měla zvládnout. Jenže mě čekají ještě recenzní výtisky a další knihy navíc...

Každý rok si dávám za cíl dočíst aspoň deset rozečtených sérií a daří se mi to... Ale stále jich mám na seznamu spoustu. Proto jsem si vybrala tři pokračování sérií, konkrétně druhé díly, které už musím dohnat. Největší ostuda je určitě Siege and Storm () ze série Griša od Leigh Bardugo. Tuhle autorku miluju a žádná její kniha mě zatím nezklamala. V knize už jsem se dostala tak do poloviny, ale kvůli škole jsem ji musela odložit. Tak je na čase se k ní vrátit.

Jako další mi tu leží Plíseň () od Siri Pettersen, kterou jsem měla tu čest potkat v Praze, když měla autogramiádu v Luxoru. Je to moc milá paní a mě navíc Ódinovo dítě hodně překvapilo, tak nevím, proč vlastně ještě váhám. Možná to souvisí s faktem, že její knihy se mi zdají hodně náročné a ne jejich čtení si potřebuji vyhradit víc času a s ostatními čtenářskými povinnostmi je tak docela nestíhám, jak bych si přála...

V Rakousku jsem si nedávno pořídila The Dazzling Heights, druhý díl The Thousandth Floor (česky Tisící patro) od Katharine McGee. Na tuhle sérii jsem u nás příliš nenarazila a kladné ohledy aby člověk hledal jako jehlu v kupce sena. Mě přitom první díl neuvěřitelně bavil a jsem zvědavá, co si pro nás autorka nachystala dál. Pokud hledáte Gossip Girl v knižní verzi, tohle je přesně ono!



Nějakou dobu mi tu leží i tři knížky z nakladatelství Paseka, ke kterým bych se ráda brzy dostala. Nejvíc se asi těším na Propast od Lenky Juráčkové a Tomáše Kučerovského. To by měl být příběh (nejen) pro děti inspirovaný Macochou. A protože dětské literatuře pod křídly tohoto nakladatelství věřím, jsem si jistá, že mě nezklame.

Po své účasti na předávání cen Magnesia Litera (za lístek ještě jednou děkuji Aničce!) mě samozřejmě nemohla nezaujmout vítězná kniha Probudím se na Šibuji od Anny CImy, kterou mi navíc Klárka s Aničkou tak pěkně vychválily. Moje očekávání jsou ale hodně vysoká, tak doufám, že mě exkurze do trochu jiné oblasti literatury mile překvapí.

Kdo byl na HumbookStage v rámci Světa knihy, jistě si všiml titulu Trny v čase () z pera Jana Tomeše. Já se do fialové obálky samozřejmě zamilovala na první pohled. Navíc jsem velkou fanynkou filozofie a především Sofiina světa a vůbec veškeré tvorby Josteina Gaardera, takže Young Adult román s filozofickou tématikou mi v knihovně rozhodně nemůže chybět.



Samozřejmě tu nesmí chybět ani audioknihy, bez nich už si svůj život nedokážu ani představit. Konečně budu mít čas na ty delší, takže bych ráda zvládla minimálně jeden díl Píseně ledu a ohně. Momentálně jsem na začátku čtvrtého, ale v ideálním případě bych se chtěla letos dostat až ke konci a kromě Hostiny pro vrány () zvládnout i Tanec s draky.

Pohnout bych chtěla také se sérií Mycelium od Vilmy Kadlečkové, která mě s každým dalším dílem nepřestává překvapovat. Z tetralogie mě ještě čeká její druhá polovina, tedy Pád do temnot () a Vidění. Na obě se moc těším a věřím, že se mi budou líbit stejně jako předchozí autorčiny knihy. Je vážně škoda, že se o téhle sérii tak málo mluví! Zasloužila by si mnohem víc pozornosti...



V létě se s největší pravděpodobností dostanu také k většímu množství anglických knih, které během roku odsouvám většinou do pozadí. A když už mluvíme o restech, nejvíc se stydím asi za The Darkest Minds od Alexandry Bracken. Loni v létě jsme s Markét byly na filmové adaptaci prvního dílu a já si ten film naprosto zamilovala. Objednala jsem si celou trilogii v hardbacku, ale ještě jsem ji ani neotevřela.

Celou sérii v pevné vazbě mám taky v případě Thunder Road od Katie McGarry. Knihy této autorky jsem chtěla zkusit už dlouho a těm oblákám prostě nešlo odolat - přesně odpovídají mému vkusu. První kniha v sérii, Nowhere But Here, má vážně dobrá hodnocení u nás i v zahraničí, tak jsem hodně zvědavá-

Pochopitelně nesmím zapomenout ani na The Seven Husbands of Evelyn Hugo od Taylor Jenkins Reid. Tahle autorka se stala jednou z nejpopulárnějších v rámci české i anglofonní knihomolské komunity. A tuhle knížku jsem dostala od Markét, chválí ji ale celý Instagram. Takže se moc těším, až se k ní dostanu.



Na léto jsem si samozřejmě vybrala i pár oddechových knih, u kterých si budu moct odpočinout. Jako první tu mám What If It's Us od Adama Silvery a Becky Albertalli. U téhle knihy jsem si úspěchem jistá, oba dva autoři píší skvěle a jejich společný příběh mě jistě nezklame.

Taky spoléhám na doporučení Míši a těším se na Zlodějský tanec. Mary E. Pearson bude letos na HumbookFestu, takže chci mít její knihy komplet přečtené a chybí mi jedině tato. Údajně je to spin-off Kronik pozůstalých, které jsem četla a zamilovala se do nich, takže jsem zvědavá, jakým směrem se děj bude dál ubírat. Hlavní tu ale má být romantická linka, u které si snad dostatečně odpočinu.

A do třetice všeho dobrého jsem vybrala Nikdyuš od Jessicy Townsend. Tuhle knížku mě všichni nutí přečíst už od jejího vydání. Já se ale zkrátka bojím svých vysokých očekávání čím dál víc. Obávám se, že kvůli ustavičnému srovnávání s Harrym Potterem už to ale lepší nebude, takže ten příběh zkrátka musím vyzkoušet a posoudit ho sama.

Jak už jsem slíbila na začátku, mám tu i tři bonusové tituly mimo kategorie (i když věřím, že se jich v průběhu léta objeví ještě mnohem víc). Největším restem na mé poličce jsou pravděpodobně NeObyčejní od V. E. Schwab. Tuhle autorku řadím mezi své nejoblíbenější vůbec a nevím, jak je možné, že se ke mně tahle její kniha ještě nedostala. Navíc je o superhrdinech a zloduších, o kterých čtu vážně ráda.

Podobným případem je Flame in the Mist od Renée Ahdieh. Její duologii Pomsta a rozbřesk jsem si naprosto zamilovala. Autorka ve svých knihách skvěle vystihuje silné protagonistky a zajímavé orientální prostředí. Zmíněná duologie je převyprávěním Pohádek z tisíce a jedné noci a kniha, která mě ještě čeká, je inspirována Mulan. Tohle se mi prostě líbit bude, jsem si jistá!

Poslední na seznamu mám Hate List od Jennifer Brown. Tento příběh se zabývá školním střílením, což je především v USA aktuální problém. Knihy s podobnou tématikou mě hodně zajímají, protože ráda čtu o současných světových problémech v Young Adult literatuře. Slyšela jsem hodně pozitivních ohlasů, tak jsem zvědavá, jestli mě Hate List taky tolik nadchne.




Aktuální skóre: 5/18

Co plánujete na letošní léto vy?
Pokud jste některé z těchto knih četli, určitě mi napište, jak se vám líbily!
Marky

Komentáře

  1. Já v létě naopak skoro nečtu, jen během dovolené u moře, potřebuji chodit do práce, abych četla a jelikož v létě mám dost volna, je to bída :D
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, já se k tomu při cestování právě celkem dostanu, nebo letos musím aspoň doufat :)

      Vymazat
  2. Tak to jsou opravdu velkolepé plány na léto :) Já je mám každý rok také a většinou se mi to nedaří dodržet :) Darkest Minds a Zlodějský tanec jsou i na mém seznamu :) tak přeji hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou se taky nedostanu, ke všemu, ale převážnou část zvládám :) Krásné čtení i tobě!

      Vymazat
  3. Taky plánuji velkolepě, zvlášť když mám poslední léto před vysokou... Ale uvidíme, jak to dopadne. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Držím ti palce, aby se ti tvé plány splnily. Já mám též hlavně v plánu dočíst rozečtené série, což teď se nejvíce těším na Tanec s draky. :D Jinak Mary E. Pearson mám též na seznamu díky HumbookFestu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trilogii od Mary E. Pearson mám už za sebou, snad se ti bude líbit :)

      Vymazat
  5. Nechápu proč série The Darkest Minds od Alexandry Bracken nikdo nepřeložil - doma mám papírové obálky pač se mi líbili ty symboly.,..Tisící patro ta trologii v češtině nebude...takže myslím, že v němčině to jistí stejně tak i spisovatelka Katie McGarry...její knihy jsou dokonalé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba je ještě přeloží :) A Tisící patro v češtině vyšlo, i když je fakt že o dalších dílech jsem nic neslyšela.

      Vymazat
  6. Na knihy od Leigh Bardugo se v létě taky chystám. Před tím než vyjde další série od této autorky, chci stihnout přečíst sérii Griša :) Bylo by super kdyby u nás kniha Flame in the mist vyšla. Mulan zbožňuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Ahdieh by letos měla vyjít v CooBoo, ale ruku do ohně bych za to nedala. Udivíme :)

      Vymazat
  7. Tak to teda je, ale dlhý zoznam kníh ako som si všimla 18 je pekné číslo to ja som si dala na rok 20 kníh :D Ale prajem príjemné čítanie :) Ja som sa nedávno konečne dostala do čítania takže mi to už ľahšie ide ako predtým a už som stihla za nejaký týždeň prečítať tak tri knižky dokopy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má jiné tempo, to je úplně v pohodě :) Držím palce, ať tě čtení baví i dál!

      Vymazat
  8. ja si planuji vzdycky jen mesic predem dve knihy z domaci zasoby, ktere cekaji dlouho... jinak je to podle nalady :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Trny v čase doporučuji a je to kniha na leto jak stvořená, často se tam cestuje. JInak na světě knihy a Humbuk sceně jsem fotil, video z fotek je na omrknuti tady - https://www.youtube.com/watch?v=IUS7vGUzwfA&t=10s

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělý seznam! Také si každý rok dělám plány na léto ale nikdy se mi je ještě nepovedlo splnit :-( Koukám, že z tvých plánů bych si měla vzít příklad a číst ty knihy s tebou :D Z tvých plánů mám přečtené pouze Probudím se na Šibuji a Trny v čase - což jsou celkově moje velmi ale velmi oblíbené knihy <3 Těším se, až si je přečteš! Od Victorie Schwab jsem doposud nic nečetla (moc se stydím). Držím palce, ať se ti povede všechny knihy přečíst a a´t si užiješ léto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já snad nikdy nesplnila všechno, ale je fajn mít seznam, kterým se můžu řídit :) Jsem ráda, že knihy z Paseky tě bavily. A knihy Victorie Schwab by sis měla určitě přečíst! Moc by se ti líbily, jsem si jistá. I tobě držím palce!

      Vymazat
  11. Nikdynoc mám v plánu taky a s ní ještě tak čtyřicet dalších knížek, z čehož budu ráda, když stihnu přečíst polovinu. :D Jsem zvědavá, co řekneš na Trny v čase. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ti budu držet palce! Nikdynoc se ti určitě bude líbit :)

      Vymazat
  12. Zajímavý nápad na článek! Ráda bych taky udělala podobný, ale pak mě vždycky napadne, že já se ráda pro knihy rozhoduji až v tom okamžiku. Uvidíme, jestli se inspiruji :D
    Musím ale uznat, že některé knihy jsem ani neznala a nečetla jsem snad žádnou.

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já většinou taky, ale pomáhá mi mít nějaký plán, kterého se můžu držet aspoň orientačně ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.