Jako byste byli součástí příběhu... | 1984

Název v originále: 1984
Autor: George Orwell
Vydavatel: Radioservis
Žánr: společenská próza, klasika, dramatizace
Série: -
Délka: 5 hodin 11 minut
Posloucháno: v květnu 2019, v češtině

Winston Smith žije ve společnosti řízené propagandou. Svět je ve válce, lidé žijí v bídě totalitní režim ovládá mozky všech obyvatel. Může jeden člověk něco změnit?

Láska je mír.
Svoboda je otroctví.
Nevědomost je síla.

Tohle asi nebude příliš objektivní recenze, ale to se zkrátka nedá nic dělat. 1984 totiž patří mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec - paradoxně jsem ji ale nikdy nečetla v papírové forma. Doma máme na CD audioknižní verzi, kterou jsem od poměrně útlého věku poslouchala vždycky, když jsem byla nemocná. Moc dalších audioknih jsme doma neměli, tak jsem se k ní pořád vracela a opravdu si ji oblíbila.

Krátce před maturitou jsem se rozhodla si děj ještě jednou osvěžit, abych si byla jistá, že budu mít před komisí o čem vyprávět. A na Audiotéce jsem objevila zkrácenou verzi rozhlasové dramatizace, která mě na první poslech zaujala. Děkuji všem bohům, že jsem se do ní pustila, protože tak dobře zpracovanou audioknihu jsem snad nikdy neslyšela.

Jak už jsem nakousla, k poslechu nemám absolutně žádné výhrady. Na interpretaci se podílí hned několik herců, kteří se střídají v závislosti na tom, kdo zrovna mluví. Svého vlastního interpreta mají také citace ze zákonů a ideologie. Jednotlivé kapitoly a jejich části oddělují různé hudební a zvukové vstupy - například pochod vojáků, křik nebo sborový zpěv. Celé to působí, jako byste příběh prožívali a sami byli jeho součástí.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zakládající knihu žánru dystopie, bude vám z ní běhat mráz po zádech. Ano, je děsivé, jak blízko má společnost k tomu, aby se vše ve zlé obrátilo. Ale podle mého názoru je důležité o tom číst a hrozby znát, abychom se jim uměli vyhnout. Na rozdíl od spousty jiných titulů 1984 do povinné četby patří nejen stylem psaní a historickou hodnotou, ale také samotným příběhem, myšlenkami a důležitým poselstvím.

Téhle knize zkrátka nemám co vytknout a pokud máte možnost pořídit si audioverzi, rozhodně ji doporučuji. Já jsem si jistá, že se k příběhu Winstona Smithe, který jsem tolikrát oplakala, budu vracet ještě mockrát.

Celkové hodnocení: 5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout tady.

Kterou klasiku jste si oblíbili vy?
Marky

Komentáře

  1. Tuhle knihu jsem nečetla, ale četla jsem Farma zvířat a ta byle geniální!

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem moc ráda, že tuto knihu mám doma! V současné době ji čte můj přítel, tak doufám, že ji brzy dočte abych se do ní taky pustila :-) Dost jsi mě nalákala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, určitě se ti bude líbit :) A to jsem ráda, to byl účel :D

      Vymazat
  3. Jsem ostuda, tuhle klasiku jsem si prostě pořád ještě nepřečetla. A chci to napravit už tak dlouho, že se mi to stále ještě nepovedlo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys tedy vážně měla, určitě si ji oblíbíš :)

      Vymazat
  4. Orwellovky sú jedna z mála klasík na ktoré som úprimne zvedavá a 1984 je u mňa veľmi vysoko na zozname klasík, ktoré musím prečítať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš na co být zvědavá, určitě stojí za přečtení :)

      Vymazat
  5. Tahle kniha je povinnost, je nadčasová a prostě pravdivá. Jestli vnímáme dnešní svět, už pomalu se to tu stává euroasii, snad si to lidi uvědomí co nejdříve.

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu v tom, že tuhle knihu by si měl přečíst každý. Je opravdu oči otevírající.

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.