Ostatní mají taky svoje problémy. | Na obtíž

Název v originále: Without Merit
Autor: Colleen Hoover
Nakladatelství: YOLI
Žánr: YA, contemporary, romantika
Série: -
Počet stran: 312
Čteno: 22. - 23. června 2019, v češtině

Merit Vossová to se svou rodinou nemá jednoduché. Všichni dohromady bydlí pod střechou bývalého kostela. A tím všichni je myšleno opravdu všichni - suterén obývá Meritina nemocná matka, přízemí pak Merit se svými dvěma sourozenci a jejich otec se svou novou manželkou. Chvílemi je tu opravdu dusno a Merit se se vzniklou siutací rozhodne vypořádat po svém...

"Než jsme se poznali, měla jsem tě radši."

Na rozdíl od všech ostatních knižních blogerů u nás si svým vztahem ke Colleen Hoover nejsem vůbec jistá. Občas žasnu nad dokonalostí jejího stylu psaní a nad zajímavým přístupem ke vztahům, který ukazuje v každé knize jinak. A občas mě její knihy prostě nebaví, i když je vždycky zhltnu za den nebo  dva. Občas mě mate.


Na obtíž je ukázkovým příkladem všech těchto postojů v jednom. Moje pocity z téhle knihy jsou stejně chaotické jako rodina Vossových. Autorka mě tímto příběhem každopádně pořádně překvapila - vrhla mě mezi plno divných postav v neuvěřitelně obskurním prostředí. Ta podivnost možná měla být vtipná, ale já pořád myslela na to, jak asi větrají v kostele s vitrážovými okny a jak bych reagovala, kdyby můj strýc nosil zelený kilt uprostřed Texasu. Zkrátka a dobře na mě ta originalita byla až moc.

"Když je sex ošklivý pořad v televizi, parchant je asi reklamní přestávka."

Kromě toho musím bohužel přiznat, že jsem si na rozdíl od dalších knih Colleen Hoover všimla poměrně velkého množství chyb, a to jak jazykových, tak obsahových - nebo spíš logických. Na druhou stranu autorka tentokrát vymyslela bonus v podobě kreseb ze skicáku jedné postavy. Ty dodaly příběhu úplně nový rozměr a hodně mě bavily. Možná bych je ovšem ocenila větší než na čtvrtinu stránky, pak by si je čtenář mohl lépe prohlédnout.

Co jsem čekala a dostala, byl skvělý styl psaní Colleen Hoover a samozřejmě i s ním související čtivost. Pokud hledáte jednohubku v podobě odpočinkového příběhu, Na obtíž vám můžu jedině doporučit. Autorka vám prostřednictvím rodiny Vossových připomene, že i ostatní lidi mají své problémy a každý ty svoje vidí jako ty nejdůležitější.

"Každá chyba si nezaslouží následky. Někdy si zaslouží jen odpuštění."

Přes všechna negativa, která jsem zmínila, mě nakonec Na obtíž dostala. Zdála se mi mnohem realističtější než další autorčiny knihy. Mentální problémy Colleen Hoover dokázala vysvětlit uvěřitelněji než jindy a samotný závěr také dostál mým očekáváním. Pokud se chystáte s knihami této autorky začít, doporučila bych vám ale přece jen spíš Bez naděje.

Celkové hodnocení: 3/5

Děkuji společnosti Euromedia za recenzní výtisk. Vy si knihu můžete pořídit zde.

Kterou knihu od Colleen Hoover byste doporučili jako první?
Znáte nějakou autorku či autora s podobným stylem psaní?
Marky

Komentáře

  1. Od Colleen Hoover jsem ještě nic nečetla a hrozně mě to štve. Vždycky se k ní chci dokopat, ale bohužel času je málo a knih hodně :D Zkusím to ještě tento rok napravit, třeba právě s touhle knihou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, ale můžu zaručit, že zrovna knihy téhle autorky se ti budou číst vážně rychle.

      Vymazat
  2. Já jsem naposledy četla od autorky knihu Bez naděje, což bylo asi v roce 2015 a od té doby nic. Vždycky dám přednost něčemu jinému :D Každopádně chci autorku opět začít číst, takže se Na obtíž těším. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, člověk má většinou jiné priority než rovna YA contemporary :P Ale určitě se vyplatí dát autorce další šanci ;)

      Vymazat
  3. Pár knih od této autorky jsem přečetla a tedy převážně mi to přišlo takové průměrné. Jakožto píše fakt dobře, jen mě někdy nedokázala moc zaujmout a nebavily mě knihy. Ale i tak věřím, že si od ní další knihy přečtu, prostě na klidný den se její knihy hodí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, mě taky vždycky nadchl styl psaní, ale zbytek už tolik ne. Jedinou výjimkou je právě Bez naděje, tu bych opravdu doporučila :) A souhlasím, jak odpočinkové čtení na jedno odpoledne se ty knihy hodí skvěle!

      Vymazat
  4. Od autorky jsme ještě nic nečetla, takže nevím, co bych komu doporučila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si přečti Bez naděje, a budeš mít co doporučovat :D

      Vymazat
  5. Já si celkově musím na tuhle autorku posvítit a přečíst si od ní všechno.

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  6. Velmi mě mrzí, že se ti tato kniha nelíbila. Ale chápu, na obtíž není kniha pro každého.. A rozhodně ji nedoporučuji, pokud se jedná o čtenářovo první setkání s autorkou. Ale za sebe musím říct, že jsem tolik zklamaná nebyla :-) Colleen mě vždy vtáhne do děje :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtivé to rozhodně bylo, to nezapírám :) Ale prostě nic pro mě.. A souhlasím, jako první knihu autorky bych Na obtíž nedoporučila.

      Vymazat

  7. Já od autorky četla jen Bez naděje nebo tak nějak se ta kniha jmenuje. Každopádně se k této autorce chci dostat a přečít pokud možno všechny knihy, pokud mi bude stále sedět její styl psaní :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez naděje je skvělá, za mě zatím autorčina nejlepší kniha :) Jsem zvědavá, jaký názor si na Colleen Hoover utvoříš na základě jejích dalších knih.

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.