Proč běží Vilma o život?


Vilma miluje na světě nejvíc ze všeho dvě věci: běhání a divoká zvířata v Africe. Když se kvalifikuje na mezinárodní závod za záchranu pralesů, během jednoho výletu se jí podaří poznat obojí pořádně do hloubky - možná dokonce víc, než by si přála... Proč běží Vilma nakonec o život? A o čí vlastně?



Rukopis Vilma běží o život vyhrál v roce 2018 literární soutěž Albatrosu na téma "když nemůžeš, přidej". A já naprosto chápu, proč - knížka je opravdu svá a jedinečná a mám pocit, že zaplňuje volné místo, které doteď mezi dětskými knížkami chybělo. Autorka se totiž věnuje spoustě důležitých témat od ekologie, přes politiku až po problémy v mezikulturní komunikaci.



Nemusíte ale mít strach, příběh Vilmy pořád zůstává věrný mladším čtenářům, kterým bych ho převážně doporučila. Autorka totiž klade velký důraz na jednoduchý jazyk a způsob vyjadřování, který je menším dětem blízký. Pro mě to ovšem bohužel znamenalo, že jsem se u čtení nudila a nemohla jsem se plně ponořit do příběhu. Sama upřednostňuji knihy, které rozvíjí dětskou slovní zásobu, před těmi jednoduššími. 



Musím také zmínit skvělé ilustrace od dvojice Tomski&Polanski, které se podle mě k příběhu malé Vilmy skvěle hodily. Navíc mám vážně ráda přechody barev, se kterými si tohle umělecké duo hodně hraje. Taky se mi líbilo, že je celá kniha laděná do stejné barevné palety, již si tvůrci drží od začátku až do konce.



Sečteno a podtrženo, Vilma běží o život je skvělý dobrodružný příběh pro děti, který se ale zároveň zabývá i důležitými problémy. Autorka zvolila jednoduchý styl psaní odpovídající dětskému způsobu vyjadřování, kvůli tomu na mě ale děj působil nudně a nemohla jsem se začíst. Dojem ovšem vylepšují skvělé ilustrace dvojice Tomski&Polanski.

Celkové hodnocení: 3/5

Za poskytnutí knihy děkuji společnosti Albatrosmedia. Vy ji můžete pořídit zde.


Název v originále: Vilma běží o život
Autor: Naďa Pažoutová
Nakladatelství: Albatros
Žánr: ilustrovaná, pro děti, dobrodružství
Série: -
Čteno: 24. - 29. června 2019, v češtině

Četli jste poslední dobou nějakou dětskou knihu?
Co říkáte na zavádění dospělých témat do dětské literatury?
Marky

P.S. Proklikem na obrázky si je můžete zvětšit.

Komentáře

  1. Je hezké, že vzniká tolik knih pro děti, ale asi bych si tuhle klidně nechala utéct :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  2. Ty obrázky jsou naprosto krásné a je jen dobře, že se objevují takovéto knihy pro děti. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Anotace zní skvěle, ale na dětský příběh dost složitě. Zajímalo by mě, jak si s tím autorka poradila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to celkem složité, ale na dětskou knížku i poměrně dlouhé... Posuď sama ;)

      Vymazat
  4. Ježíš tak to je roztomilé. Má i krásné ilustrace ❤️

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.