Kvalitní historický román | Dopisy, které nikdo nečetl

Název v originále: Letters to the Lost
Autor: Iona Grey
Vydavatel: Fragment
Žánr: historický román, romantika
Série: -
Délka: 15 hodin 7 minut
Posloucháno: v červenci 2019, v češtině

Jess na útěku před násilnickým přítelem v opuštěném domě najde krabici dopisů. Prostřednictvím nádherných slov začne odkrývat zamilovaný, ale ne tak docela šťastný příběh jednoho amerického vojáka a vikářovy ženy z roku 1943. Jess se rozhodne, že se musí zasadit o dobrý konec, a tak začíná i její dobrodružství...

Tuhle knihu jsem si vybrala úplně náhodou - věděla jsem jen, že se jedná o historický román odehrávající se v období druhé světové války. A a vlastně ani to není tak docela pravda. V Dopisech, které nikdo nečetl se proplétá dějová linka Stelly a Dana z roku 1943 s osudem Jess v roce 2011. Oba příběhy jsou opravdu zajímavé a svým způsobem přínosné. Jen je škoda, že autorka nejprve dávala více prostoru historické části, na konci se zase soustředila spíše do současnosti. Rovnoměrnější rozložení by oběma příběhům jen prospělo.

Iona Grey se rozepsala na více než 400 stran a číst tuhle bichli v papírové formě by mě upřímně řečeno asi moc nebavilo. Naštěstí jsem se rozhodla pro poslech v audioknižní formě a jak už to bývá, jsem se svou volbou opravdu spokojená. Děj střídavě vypráví Andrea Elsnerová a Marek Holý - většinou se střídají podle úhlu pohledu. Líbilo se mi, že se jejich hlasy místy prolínaly v krásném souznění. Celá interpretace se povedla na jedničku a doplněná o úryvky dobové hudby dává příběhu opravdu vyniknout.

Není úplně snadné vylíčit, o čem Dopisy, které nikdo nečetl vlastně jsou. Obě dějové linky v sobě skrývají spoustu důležitých témat a autorka mistrně ukazuje různý pohled na ně s časovým rozdílem bezmála padesáti let. Tohle vážně není žádné oddechové čtení. Samozřejmě tu najdete lásku a možná budete z krásy toho vztahu až plakat, pravděpodobně ale budete ronit i slzy zoufalství. Postavám se děje spousta příšerných a děsivých věcí a vy jim budete fandit do posledního dechu.

Těžko říct, proč jsem se osobně nakonec do knihy tolik nezamilovala. Přiblížila jsem se k ní díky audioknižnímu podání, ale zároveň jsem během čtení měla nutkání držet si od osudů hlavních hrdinů jistý odstup. Možná mě zkrátka děsila jejich skutečnost... Každopádně vám knihu můžu doporučit, pokud hledáte kvalitní historický román, který vás ale zároveň nepřehltí informacemi. A pokud se rádi zamotáváte do vztahů mezi postavami, přijdete si tady rozhodně na své.

Celkové hodnocení: 3,5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout tady.

Kterou knihu s válečnou tématikou máte nejraději vy?
Marky

Komentáře

  1. Na knihu jsem narazila již dávno, ale tehdy jsem ji přešla téměř bez povšimnutí. Ale teď když vím o čem je, tak si s velkou pravděpodobností knihu brzo přečtu. Historickou knihu jsem už hodně dlouho nečetla :) Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, taky jsem o ní před čtením moc nevěděla a možná je fajn, že znáš aspoň náčrt :)

      Vymazat
  2. Zaujímavé, hoci asi nie úplne pre mňa. Každopádne dobre spracovaná audiokniha vie fakt zlepšiť dojem.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, audioknižní zpracování má na čtenářský zážitek velký vliv!

      Vymazat
  3. Knihu jsem četla tak dva roky nazpátek.. Pamatuju si, že jsem ji četla u moře v Tunisu a příběh mě mrazil. Ale byla jsem z něj nadšenější než ty :-( Andrea Elsnerová namluvila současnou dějovou linku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, asi mě ta atmosféra nepohltila tolik, jak jsem doufala. Oba interpreti se střídají v současnosti i v minulosti - obě dějové roviny mají dva vypravěče, muže a ženu.

      Vymazat
  4. Já popravdě mám ráda, když je v historickém románu spousta informací. I když v tomhle případě by im to asi tolik nevadilo, protože o období už něco málo vím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady právě nejde úplně o fakta, jako spíš o tehdejší hodnoty a názory, což mi přijde mnohem zajímavější a zároveň těžší k podání.

      Vymazat
  5. Já na knihy s touhled tématikou moc nejsem, ale tahle zní zajímavě. Jen si ještě udělat vztah k audioknihám. :x

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vztah k audioknihám doporučuji ;) Ale jinak se kniha dá samozřejmě sehnat i v papírové formě.

      Vymazat
  6. V poslednom čase vlastne od času odkedy som prečítala Tetovač z Auschwitzu tak mám docela rada takéto príbehy hoci som im nikdy nedávala šancu :) A audio knihy možno raz sa k nim dostanem teda dúfam, že to bude dobré :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tatér z Osvětimi je opravdu dobrý! Audioknihám dej určitě taky šanci :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.