Moc překrásných slov | Meč a ptáček

Název v originále: The Bird and the Sword
Autor: Amy Harmon
Nakladatelství: YOLI
Žánr: YA, fantasy
Série: Kroniky meče a ptáčka #1
Počet stran: 304
Čteno: 9. - 11. července 2019, v češtině

Všichni jí říkají Skřivánek, ona ale nezpívá. Vlastně ani nemluví - zamkla slova v sobě, protože mají velkou moc a někdo by ji za ně mohl chtít zabít. Ale když o němou dívku projeví zájem samotný král Jeru Tiras, všechno v jejím životě se změní... Dokáže Skřivánek vyloudit pár hlásek, aby zabránila katastrofě?

Bez touhy je jen povinnost.

Už dlouho jsem nebyla z nějaké knihy tak ukázkově zmetaná jako z Meče a ptáčka. Tenhle příběh v sobě kombinuje fantasy, pohádku a možná i jemné prvky magického realismu. Nejsem si ani jistá, jestli bych ho zařadila do Young Adult. Zkrátka a dobře nikam nezapadá - ale to je dobře! Pokud hledáte něco originálního, tento titul vás jistě nezklame.

Líbilo se mi, že autorka dala protagonistce moc, kterou se musela postupně naučit ovládat a její zákoutí objevovala postupně. Slova jako prostředek magie nebo ovládání světa kolem sebe jsou opravdu nádhernou metaforou a s trochou zamyšlení se dají přenést i do reálného života, takže se díky Skřivánkovi můžete dost poučit.

"Přál jsem si, aby raději zabil on mě."
"Proč?"
"Protože v okamžiku jeho smrti jsem cítil, že mě taky něco opouští. Jako by mi vzal část mé duše. Tu nejlepší. Nikdy jsem ji nezískal zpátky."

Příběh se může zdát předvídatelný, ale Amy Harmon schovává hned několik es v rukávu. Autorka zvládá rozvíjet vztahy, popisovat svět a dávat prostor proměně charakteru i dospívání hlavní hrdinky. To všechno v kombinaci s nádherným stylem psaní: ve výsledku je vám vlastně úplně jedno, o čem čtete, protože chcete jen hltat všechna ta překrásná slova.

Měla jsem ovšem trochu problém nepřeskakovat pasáže, a to je u mě špatné znamení. Občas se Amy Harmon příliš rozvášnila o nějaké postavě, scéně nebo události... a já zkrátka chtěla jen vědět, jak to bude všechno pokračovat. V knize sice nenajdete dlouhé popisy, ale některé části mi zkrátka nepřišly tak záživné a v kontrastu se zbytkem textu opravdu vystupovaly.

Pokud byla jedinou mou zbraní zášť, budu ji kolem sebe dštít i nadále.

Nejsem schopná si úplně zformulovat svůj názor na Meč a ptáčka, ale doporučila bych vám dát mu šanci. Jedná se o originální příběh a styl psaní autorky jsem si opravdu oblíbila. Kromě toho je knížka poměrně krátká a pravděpodobně ji zhltnete velmi rychle - přesně to pravé na letní odpočinek na koupališti.

Celkové hodnocení: 3,5/5

Děkuji společnosti Euromedia za recenzní výtisk. Vy si knihu můžete pořídit zde.

Jak se vám líbí obálka této knihy?
A co vyhledáváte v YA fantasy?
Marky

Komentáře

  1. Skvělá recenze :) Kniha mě láká, takže šanci jí určitě dám a nechám se překvapit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku mám doma, ale ještě jsem se k ní nedostala, ale určitě si ji chci přečíst, tak snad mě nezklame. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na léto jsou hltavé knížky fajn, to jo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, tenhle druh literatury na léto potřebuju :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.