Neuvěřitelný potenciál | Strážce ztracených měst

Název v originále: Keeper of the Lost Cities
Autor: Shannon Messenger
Nakladatelství: Ocelot
Žánr: middle grade, fantasy
Série: Scrážce ztracených měst #1
Počet stran: 400
Čteno: 28. - 30. července 2019, v češtině

Dvanáctiletá Sophie nikdy tak úplně nezapadla - spíš se jí všichni smějí jako "šprtce". Všechno se změní, když potká elfa Fitze a objeví úplně nový svět schovaný před lidskýma očima. Zároveň Sophie lépe porozumí sama sobě a objeví talent v podobě telepatie, která jí doteď jen ničila život. Jenže jak se dá přejít z jednoho světa do druhého bez povšimnutí?

Nemusela svým uším přikazovat, aby slyšely - slyšely samy od sebe. Ale naslouchání je činnost. Člověk se musí soustředit. Se čtením myšlenek je to možná stejné, jako by měla další smysl.

O téhle knížce jsem slyšela na zahraničním YouTubu a nemohla jsem si ji nechat ujít. Na léto si potřebuji tu náročnou fantasy prokládat něčím odlehčenějším, a tak jsem Strážce ztracených měst vzala do ruky převážně kvůli odpočinku. O co nadšenější jsem byla, když mě čtení tolik chytlo!

Žánru middle grade se většinou vyhýbám jako čert kříži, protože je to na mě příliš zjednodušené, ale zároveň ne dost dětské, abych se dokázala oprostit od myšlenky na naivitu. Shannon Messenger však vytvovřila dokonalý koktejl dětské naivity a fantazie s komplexní problematikou a zajímavou zápletkou.


"Jsi vážně statečná, víš to?"
Pokrčila rameny. "Někdy nemáme na vybranou."

Ocenila jsem, že to protagonistka neměla v novém světě lehké. I když má Sofie výjimečný talent a odlišuje se, musí splnit stejné požadavky jako ostatní a tresty na ni platí telepatie-netelepatie. Díky tomu se hrdinka soustředila taky na školu a čtenář měl jejíma očima možnost poznat i normální výuku - ne jen svátky a dobrodružství jako v Harrym Potterovi.

Z příběhu i prostředí jsem byla naprosto nadšená... a dokonce jsem našla i pár vtipných hlášek! Jediné, přes co jsem se zcela nepřenesla, byly náznaky romantiky: fakt, že hlavní hrdinka málem padne kolem krku každému klukovi, co na ní promluví, bych dokázala odmávnout. Ale fakt, že se každému klukovi líbí, už ne. A netvrďte mi, že takhle to mezi elfy-puberťáky funguje.


"Vy vidíte mé buňky?"
"Jistěže. Nebo sis myslela, že nosím tyhle brejle, abych vypadal jako frajer?"

Stránky mi přímo utíkaly pod rukama - ani jsem nemrkla, a měla jsem skoro dočteno. Tahle série má neuvěřitelný potenciál a já jsem vážně zvědavá, co autorka vymyslí do dalších dílů! Líbilo se mi, že Shannon Messenger dokázala rozjet více zápletek najednou a vyvarovala se jednoduchého závěrečného řešení. Nečekejte žádný pohádkový zvoneček - naopak budete překvapeni tím, že velkým finále všechno nekončí.

Ráda bych se vyhnula přirovnávání k Harrymu Potterovi, ale Strážce ztracených měst pravděpodobně jeho fanoušky nadchne. Od Shannon Messenger se jistě máme ještě na co těšit. Zatím vám můžu doporučit první díl téhle série jako ideální čtení na léto a doufám, že se mu dostane více pozornosti.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní výtisk děkuji Megaknihám.
Vy si knihu můžete pořídit zde.

Co vy a žánr middle grade?
Která kniha si podle vás zaslouží víc pozornosti?
Marky

Komentáře

  1. Taky jsem z té knihy našená a doufám, že budou další díly <3

    OdpovědětVymazat
  2. Tak o téhle knize slyším prvně. Já middle grade také zrovna nevyhledávám, ale třeba série Divotvůrce mě baví, i když ji nemůžu zařadit mezi mé nejoblíbenější 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, moc propagace se jí bohužel u nás nedostalo. Divotvůrce je skvělý! :)

      Vymazat
  3. No já nevím. Vy tuhle knihu děsně chválíte, ale mně hrozně pije krev to porovnávání s Harry Potterem a sama nevím proč :D

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, to srovnávání je hrozně riskantní :D Ale tahle kniha má fakt potenciál, dej jí šanci bez ohledu na HP ;)

      Vymazat
  4. Kniha má opravdu krásnou obálku. Zkusím se po ní podívat. Na na večerní čtení ideální :)

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  5. Knížku mi také nabídli k recenzi a teď mě mrzí, že jsem si ji nezvala. Hodně jsi mě na příběh nalákala. Vypadá to krásně čtivě a mile. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, ale určitě si ji pořiď ;) Jsem ráda, že na ni máš teď chuť!

      Vymazat
  6. Obálka knihy ma zaujala tým ako je spravená takže sa k nej možno raz dostanem :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.