10 důvodů proč si přečíst Sadie


Dnes vám představuji knihu Sadie od Courtney Summers. Tahle kniha proletěla českým (a předtím i zahraničním) instagramem jako smršť, takže jste o ní už určitě slyšeli. Pro jistotu ale přidávám svých deset důvodů, proč byste si ji měli přečíst i vy!

Název v originále: Sadie
Autor: Courtney Summers
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, thriller
Série: -
Počet stran: 272
Čteno: v srpnu 2019, v češtině

Anotace: Sadie to v životě neměla lehké. Otce nikdy nepoznala, matka už před lety zmizela neznámo kam. Nechala Sadie na starosti domácnost i mladší sestřičku Mattie, která byla od narození středem Sadiina světa. Jenže pak Mattie někdo brutálně zavraždí. Když po několika měsících policejní vyšetřování skončí ve slepé uličce, Sadie se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou a vydá se najít vraha. Ona totiž moc dobře ví, s kým si musí vyrovnat účty.


1) Formát podcastu
V knize se střídají kapitoly vyprávěné z pohledu Sadie a podcast Westa McCraye, který se snaží ji vypátrat. Druhé zmíněné části se výborně čtou a máte pocit, jako by k vám postavy ze stránky vyloženě promlouvaly. Příběh tak dostává úplně jinou dimenzi!

2) Psychologie postav
Ať už se kolem Sadie mihne sebenepodstatnější charakter, Courtney Summers mu dopřává jasnou charakteristiku a povahové rysy, stejně jako motivaci a cíle. Všechny postavy mají jasné obrysy, ale těžko je lze odsoudit jako jasně dobré nebo jasně zlé. 

3) Koktání
Neviděla jsem to nikde napsané, ale nepovažuji to za spoiler: Sadie koktá. Znázornění tohohle aspektu její osobnosti je v knize podané opravdu citlivě a jasně. Díky tomu se do dívky dokáže vcítit každý čtenář. Vidíme její boj, rozdíl mezi jejími myšlenkami a tím, co dokáže vyjádřit řečí. 

Celkem brzo jsem si uvědomila, že mi nikdy moc nezáleží na tom, o koho jde. Že aspoň trochu miluju každého, kdo mě poslouchá.


4) Exkurze do jiných vrstev společnosti
Máte pocit, že jste té Ameriky už četli nějak moc? Tady se dozvíte, jak reálně vypadá malé vybydlené městečko uprostřed těch slavných Spojených států. Jací lidé tam skutečně žijí. A jaký život doopravdy vedou. Autorka vám svou syrovou realitou vytře zrak, protože tohle není žádný High School Musical.

5) Stručné, ale výstižné
Ačkoli Sadie obsahuje tak citlivý a složitý příběh, Courtney Summers nezatěžuje čtenáře žádnými zbytečnými detaily. Sadie ve svých kapitolách mluví přímo k věci a podcast zůstává stručný, ale výstižný. Nic víc, nic méně.

6) Dvojitá dějová linka
Už jsem se tu několikrát zmínila o různých druzích kapitol, jejichž kombinace dělá Sadie právě tak originálním příběhem. Sledujeme tentýž příběh nejprve očima Sadie a pak prostřednictvím Westa McCraye, který jako by její dějovou linku znovu obtahoval. Ona dodává pocity, on širší kontext a dopad. A celé dohromady je to naprosto geniální kombo.


Motorest. Blíž už se lidé, kteří žijí zrychlené životy, k tlačítku pauza nedostanou, a taky se úplně nezastaví, jako spíš zpomalí na dvojnásobnou rychlost, než je ta, v níž fungujeme my ostatní.



7) Hra s jazykem
Autorka v knize používá úplně všechny možnosti slovní zásoby od slangu až po nádherné metafory. Za dokonalý převod těchto jazykových hříček dlužíme obrovskou poklonu překladatelce Anežce Dudkové, díky níž vlastně ani nemám pocit, že by knížka nebyla původně psaná česky.

8) Napínavé do samého konce
Sadie rozhodně má hluchá místa, ale autorka umí psát, takže jí ten děj vlastně odpustíte. A jakmile se začtete, nebudete moci přestat otáčet stránky jednu za druhou. Courtney Summers vás udržuje v čím dál větším napětí, i když ve skrytu duše vlastně víte, že o samotné rozuzlení vlastně nejde...

9) Znepokojující závěr
... ale přesto mu podlehnete! I kdyby vás čtení sebevíc nebavilo (ačkoli si takovou situaci nedokážu představit), na konci vám dojde, že tohle není fantasy. Tohle se v reálném světě mohlo stát. Takhle reální lidé reálně žijí své reálné životy. A tím vás Sadie dostane. Tímhle totiž dostala mě.

Když nic z toho nemůžu mít pro sebe, chci to akorát vidět v troskách.

10) Vy ještě pořád potřebujete desátý důvod?
Je jich mnohem víc. Ale pro tuto chvíli by vám myslím měl stačit fakt, že vám tady představuji Young Adult mystery s tolika originálními prvky, že byste druhou podobnou jen pohledali. Tak si ji prostě běžte přečíst.

Za knihu děkuji společnosti Albatrosmedia, koupit ji můžete zde

Pokud jste tuhle knihu četli, jak se vám líbila?
A pokud ne, přesvědčila jsem vás k jejímu přečtení?
Marky

Komentáře

  1. Skvělé odůvodnění, proč se do knížky pouštět! Já nad přečtením přemýšlím už nějaký ten pátek, ale nejsem si jistá, že by mi teď sedla do nálady. Snad se k ní ale brzy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nejvíc mě zaujal bod 3 a 4. Bod 3 z toho důvodu, že je podle mě důležité číst o lidech, kteří mají nějaký problém, aby se člověk uměl vžít do jejich kůže. A bod 4, protože jsem zkrátka zvědavá na pravou Ameriku :) Skvělý článek! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvěle body. Uvidím zda se mi kniha dostane do rukou :)

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.