Tenhle mišmaš funguje. | Má Lady Jane

Název v originále: My Lady Jane
Autor: Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows
Nakladatelství: Fragment
Žánr: YA, historická fikce, humor, fantasy
Série: The Lady Janies #1
Počet stran: 408
Čteno: v červenci 2019, v češtině

Lady Jane Gray seděla na anglickém trůně devět dní, než jí uťali hlavu. Autorky této knihy se ale rozhodly dát jí plnohodnotný příběh... A taky manžela, který se proměňuje v koně. Všechno se komplikuje, když se navíc ukáže, že tu přezdobenou židli chtějí úplně všichni kolem. Nemohlo by to být horší? To se pletete...

"Vojsko s sebou většinou nemá celou knihovnu. Vůbec nechápu proč. Kdyby si všichni jen sedli a četli, bojovalo by se mnohem míň."

U některých knih se zkrátka a dobře nelze vyhnout astronomickým očekáváním... A Má Lady Jane mezi tyto tituly rozhodně patří. Všichni ji opěvují, milují a vychvalují do nebes. Musím uznat, že chápu proč, je to totiž opravdu jedinečná kniha.


Autorky kombinují příběh založený na historických událostech s fantasy prvky a ohromnou dávkou smyslu pro humor. Zní to bizarně? Bizarní to rozhodně je. Ale z nějakého nepochopitelného důvodu tenhle mišmaš funguje. Osobně bych nemusela vidět tolik magie a preferovala bych více dějin, ovšem žádnou historickou přednášku jsem samozřejmě neočekávala.

"Má paní, čteš mi myšlenky," prohlásil a byl vděčný, že jeho paní ve skutečnosti myšlenky číst nemůže.

Čtení mě vážně bavilo a příběh Jane jsem zhltla za chvilku. Trochu mě však mrzelo zdánlivé rozdělení knihy na dvě části: v první polovině se nemůžete nabažit skvělého humoru, který částečně ubírá prostor ději. Ve druhé polovině se pak konečně rozjíždí dějová linka, ale ostrovtip autorek trochu klesá na duchu. Samo o sobě by mi stačilo jedno i druhé, ale takhle vím, že by to Lady Janies zvládly i lépe.

Nad čím mi ovšem zůstává rozum stát je překlad jména protagonistky. Jana je zrzavá knihomolka, kterou si zamiluje snad každá čtenářka. Její charakter, stejně jako povahy ostatních hlavních postav, se v průběhu děje zajímavě vyvíjí, a mě zajímalo, kam se posune dál. Proč se ovšem v názvu jmenuje Jane a ve zbytku knihy Jana, to mi zůstává záhadou... Poněkud mě to při čtení vyvádělo z konceptu, což mě mrzí.

Jana, jak už jsme zmínily výše, knihy zbožňovala. Nic si neužívala tolik jako tíhu statné bichle v dlaních, jeden nádherný svazek vědění vzácnější a úžasnější a úchvatnější než druhý. Nacházela potěchu ve vůni inkoustu, v drsnosti papíru, který jí šustil mezi prsty, v obracení stránek, ve tvarech písmen, která jí tančila před očima. A ze všeho nejvíc milovla to, jak ji knihy dokázaly odnést pryč z jejího všedního a dusivého života a nabídnout jí zkušenosti stovek jiných životů. Díky knihám mohla vidět svět.

Vůbec mi nejde do hlavy, jak autorky dokázaly ve třech napsat tak jednotný příběh. Vůbec není poznat, která z nich psala kterou část. A vzhledem k tomu, že s knihami Cynthie Hand mám jen a jen pozitivní zkušenost, v budoucnu bych určitě ráda dala šanci i Jodi Meadows a Brodi Ashton.

Pokud se toužíte zasmát a máte chuť na oddechovou četbu se zajímavými postavami, Má Lady Jane vás jistě nezklame. Nehledejte v ní náročný historický román, ale úsměvnou romantickou komedii s prvky fantasy a vytříbeným humorem.

G měl vztek, že ani jeden z jeho rodičů nedokáže nazývat věci pravými jmény a říct "koňská kletba", a místo toho mluvili o jeho "hipologické situaci" nebo "malé denní výchylce z lidství" nebo podobném nesmyslu.

Celkové hodnocení: 4/5

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia, vy si knihu můžete pořídit zde.

U které knihy jste se naposledy od srdce zasmáli?
Marky

Komentáře

  1. Na tuhle knihu jsem všude narážela. Vidím to, že ji vynechám. Obálka je ale krásná.

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem knihu začala číst s nulovým očekáváním a byla jsem z ní nadšená. Byla jsem velmi překvapená, kolik věci autorky zkombinovaly a ještě víc jsem byla překvapená, že to všechno fungovalo na jedničku. Nemůžu se dočkat až si přečtu další knihy z této série :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká recenze. Já knihu ještě nečetla, ale už si ji píši na seznam :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.