Zasvěcení do dějin diktatury | Fašismus - Varování

Název v originále: Fascism
Autor: Madeleine Albright
Vydavatel: Tympanum
Žánr: literatura faktu, publicistika
Série: -
Délka: 11 hodin 28 minut
Posloucháno: v srpnu 2019, v češtině

Autorka se věnuje definici pojmu "fašismus" dnes i v průběhu celého 20. století a vysvětluje svůj názor na různých příkladech politiků a vůdců z celého světa. Madeleine Albright představuje základní fakta a předkládá svůj názor i výzvu, jak se fašismu bránit a proč proti němu vlastně bojovat.

Literatuře faktu se většinou vyhýbám obloukem, protože si na ni zkrátka a dobře málokdy jsem ochotná udělat čas. Vzhledem ke svému loňskému nadšení z Opuštěné společnosti jsem se ale rozhodla dát šanci dalšímu podobně laděnému titulu, tentokrát z pera proslulé Madeleine Albrightové.


Bohužel se mi ale dostalo velkého zklamání. Stejně jako u zmíněného Taberyho jsem čekala hlavně na vyjasnění některých souvislostí a paralel mezi jednotlivými fašistickými vůdci a režimy, stejně jako popostrčení do budoucna. Dostalo se mi ovšem spíše základních informací o několika osobnostech minulého století, které Albright zkrátka seřadila za sebe.

Jako přehled diktátorů a neliberálních politiků moderních dějin kniha slouží skvěle, mně ovšem příliš nového nedala. A především jsem se nedočkala souvislostí, ani nějakého přesahu, který bych si mohla z knihy odnést. Na druhou stranu si myslím, že jako úvod do politiky moderní doby je kniha jako dělaná.

Pokud hledáte titul, který vás zasvětí do jednotlivých režimů ve světě, Fašismus: Varování vám jistě padne do noty. Stejně tak, jestli se chcete zorientovat v různých osobnostech, politických pojmech a vůbec nabýt nějaké ty všeobecné znalosti. Pro čtenáře, kterým základní přehled nechybí, bych ovšem zrovna tuto knihu nedoporučila.

Pochválit musím ovšem opět poslechové podání. Přednes Taťány Fischerové vás rozhodně neukolébá k spánku a celá režie audioknihy působí velmi naléhavým dojmem. Právě díky interpretaci posluchač pocítí důležitost pojmu "fašismus" pro dnešní dobu. I kdyby Madeleine Albright pětkrát psala věci, které už vím, tohle audioknižní podání by mě bavilo Zkrátka a dobře na něm není co vytknout. Škoda, že totéž nemůžu říct o obsahu.

Celkové hodnocení: 3,5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout tady.

Čtete literaturu faktu? Pokud ano, o jaká témata se zajímáte?
Marky

Komentáře

  1. Já mám podobné knížky docela ráda, ale taky mám trochu problém s tím, že čím víc toho přečtu, tím míň mi často další tituly dávají. Někdy se to hezky propojuje, někdy si aspoň připomínám informace, které už vím. Ale často se stává, že nejsem úplně "nadšená".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, zjevně mám stejný problém :D Děkuji za tvůj názor, teď mi díky němu některé moje pocity z knihy dávají mnohem větší smysl!

      Vymazat
  2. Já dávám přednost dokumentům ale audio knihám se taky nebráním. :)


    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si na dokumenty neudělám zdaleka tolik času, kolik bych chtěla. Určitě bych to měla napravit!

      Vymazat
  3. Poslední dobou se snažím více porozumět politice, takže se po téhle knize rozhodně podívám. Díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, v tom případě by se ti určitě mohla hodit ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.