10 důvodů proč si přečíst Elizu a její nestvůry


Dnes vám představuji knihu Eliza a její nestvůry, která už od svého vydání zmítá českou knižní sférou. Spustila se kolem ní velká debata a já jsem cítila potřebu přilít svou trošku do ohně. V rámci dnešních deseti důvodů jsem se pokusila zmínit i nejdůležitější argumenty, které se v debatě ohledně této knihy objevily.

Název v originále: Eliza and Her Monsters
Autor: Francesca Zappia
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, contemporary
Série: -
Počet stran: 352
Čteno: v říjnu 2019, v češtině

Anotace: Ve skutečném světě je Eliza Mirková stydlivá, divná a nemá žádné kamarády. Na internetu se z ní stává LadySouhvězdí, anonymní tvůrkyně neuvěřitelně populárního online komiksu Nestvůrné moře. Eliza si nedokáže představit, že by se jí v realitě mohlo kdy líbit tolik jako v té virtuální, a rozhodně nemá chuť to zjišťovat. Pak začne na její školu chodit Wallace Warland, největší fanoušek Nestvůrného moře a autor oblíbených fanfikcí. Wallace si myslí, že Eliza je jen další obyčejná fanynka, a když se mu začne dařit lákat ji ven z její ulity, Eliza začne přemýšlet, jestli by ten život offline přece jen nestál za zkoušku...


1) Vhled do života introverta
Největší a jednoznačné plus je určitě okénko do života introverta, které Francisca Zappia otevírá. Eliza svým vyprávěním nejen nastíní to, jaký je život těch uzavřenějších z nás, kteří se dobíjí samotou a ne lidmi. Možná se kvůli tomu do Elizy každý nevcítí, ale čtenáři lépe pochopí, jak introverti přemýšlí a proč se někdy chovají jinak, než bychom očekávali.

2) Důležitá role rodiny
Taky nemáte rádi knihy o teenagerech, kde to vypadá, že rodiče buď umřeli nebo se odstěhovali na Bali? Mně tohle přijde hodně nerealistické, a proto jsem byla nadšená, že autorka v příběhu Elizy nechala její rodině adekvátně důležitou roli. I když je hlavní hrdinka hodně uzavřená, její rodiče a sourozenci mají velký vliv na její vývoj.

3) Duševní zdraví z realistického úhlu pohledu
Do Young Adult knih se poslední dobou dostává téma duševního zdraví čím dál víc. Ne každý autor ho ovšem dokáže zpracovat realisticky a přiměřeně cílové skupině. Eliza a její nestvůry je ovšem zářným příkladem toho, jak by to mělo vypadat. Pro ni si žádný princ na bílém koni nepřijede a nezachrání ji. Se svými nestvůrami bojuje sama. A bojuje statečně.

"Je tam fůra oceánu a v tom oceánu jsou nestvůry. Dějou se věci. Pěkný barvičky."
Existuje důvod, proč jsem umělkyně, a ne spisovatelka.


4) Fandom
Tahle kniha je zkrátka a dobře jedna velká óda na všechny fanoušky čehokoli. Eliza tvoří vlastní komiks Nestvůrné moře a sleduje komunitu, která se kolem něj tvoří nejen na internetu, ale i v reálném světě. Pokud máte rádi fanfikci, fanarty, cosplaye nebo cokoli nějak spojené s nekonečnou láskou pro nějakou knihu, film či seriál, tady se budete cítit jako doma.

5) Příběh o několika rovinách
Ačkoli by plně stačilo vystavět dějovou linku kolem Elizina komiksu a její skrývané identity jako autorky, Francesca Zappia dodává příběhu ještě několik dalších úrovní: Eliza řeší svou rodinu, kamarády, začínající vztah, volnočasové aktivity... A také některé vedlejší postavy tu dostanou svůj kousek prostoru. 

6) Ukázky z komiksu
Už jsem zmínila, že Eliza je autorkou komiksu. Samozřejmě se tedy dočkáte úryvků z něj, stejně jako pár kreseb z jejích skicáků a úryvků textu. Na rozdíl třeba od fanfikce z Fangirl mě ovšem tyhle úryvky bavily. Nemusíte znát celý příběh, abyste je dokázali ocenit, ale autorka vám zároveň odkryje dost na to, abyste si velké části komiksu dokázali domyslet.

Přesně to mám na internetu ráda - že je čas si rozmyslet, co chcete říct, než to řeknete.

7) Láska, která neběží maraton
Už máte dost milostných trojúhelníků a lásky na první pohled? Pak jste tu správně. Eliza je opravdu introvert každým coulem a do vztahů se nijak nežene. Když se tedy na stránkách začne pomalu rozvíjet náznak něčeho víc, než je přátelství, budete tajit dech a užívat si každý další krok.

8) Teenageři, kteří chatují
Kromě útržků z komiksu najdete v knize také části chatů, které Eliza vede se svými internetovými přáteli. Také si můžete přečíst úryvky z fanouškovského fóra k Nestvůrnému moři, které vám dají lepší vhled do té komunity. Díky těmhle předělům a sympatickému grafickému zpracování se kniha dobře čt. Zároveň vidíte chování postav v reálu i na sítích, což je docela důležité srovnání...

9) V Elize se nenajde každý, a to je dobře.
Všimla jsem si, že nemálo čtenářů mělo problém se do Elizy vcítit. To ale vůbec nevidím jako negativum - každý zkrátka není takový introvert a neprochází si tímtéž, čím ona. Něco jiného je postavu chápat a fandit jí a něco jiného je se do ní vtělit. Mně se podařilo obojí, ale to nemusí platit pro všechny a to je v pořádku.

Možná je to normální. To, na čem vám záleží nejvíc, po sobě zanechá ty největší díry.

10) Plakala jsem.
A nestydím se za to. Naopak to dosvědčuje, že se jedná o vynikající knihu. Tak na co čekáte? Běžte si ji koupit.

Za knihu děkuji společnosti Albatrosmedia, koupit ji můžete zde

Pokud jste tuhle knihu četli, jak se vám líbila?
A pokud ne, přesvědčila jsem vás k jejímu přečtení?
Marky

Komentáře

  1. Moc hezké shrnutí, Marky. Obzvlášť oceňuji druhý bod, jelikož mám také ráda, když teenageři mají v knize i rodinu, která v příběhu hraje určitou roli. Já jsem se do knihy pustila bez očekávání a byla jsem velmi mile překvapena. I mě rozplakala a do příběhu jsem se zamilovala!

    OdpovědětVymazat
  2. Zachytila som vydanie tejto knihy, vyzerá dobre a je super, že si takto zhrnula tipy a dôvody prečo si ju prečítať :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle kniha pohltila instagram. V jednu cvhíli jsme neslyšela o ničem jiném. Ale zní zajímavě a mám ji na seznamu :) Díky za super článek :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.