5 důvodů, proč si přečíst Posvátné lži Minnow Blyové


Čas od času se kromě novinek dostanu i nějaké starší knížce (většinou na doporučení Kristie), pak si ji zamiluju a mrzí mě, že se o ní tolik nemluví... Do této kategorie spadá i titul Posvátné lži Minnow Blyové z nakladatelství Host. Trvalo mi dva roky, než jsem se ke knize dostala, ale dočkala se. A ráda bych vám teď vysvětlila, proč byste jí měli dát šanci i vy.

1. Sekta a její vlivy
Hlavní hrdinku sledujeme na její cestě ne tak docela chronologicky. Nejprve se dozvídáme, že utekla ze sekty keviniánů a přišla o ruce. V současnosti si odpykává trest ve vězení pro mladistvé, kde se prostřednictvím rozhovorů s detektivem zaobírá svou minulostí v sektě. Tenhle aspekt příběhu je opravdu děsivý - Minnow se poprvé sžívá s civilizací a čtenář postupně zjišťuje, jak moc ji keviniání poškodili nejen fyzicky, ale především psychicky. 

2. Minnow
Tahle holka je zkrátka nezlomná. Vsadím se, že jí stejně jako já začnete fandit hned na prvních stránkách... a budete jí držet palce až do samotného konce. Je snadné být odvážná, když jste nájemná vražedkyně nebo po vašem boku stojí drak. Ale když jste jen dívka, které všichni vždycky říkali, že přemýšlí špatně, a pak ji za to potrestali, najít v sobě i jen špetku odvahy je neuvěřitelný výkon. Ale Minnow se to podaří.

Celé roky jsme stáli každý na jedné straně propasti, volali jeden na druhého, ale ani jeden z nás ji nedokázal překlenout. V té chvíli jsme ale zjistili, že když se oba současně nakloníme kupředu, přestaneme se bát její hloubky a nebudeme se dívat dolů, že se jeden druhého dokážeme dotknout prsty.

3. Krutá realita
Minnow si projde peklem, a to ne jednou. Ve vězení pro mladistvé poprvé vidí televizi a leckdy nechápe, že se za nějaký prohřešek nedočká fyzického trestu. Těm autorka dává prostor v částech, kdy Minnow vzpomíná na keviniány. A opravdu se neštítí žádných detailů (ačkoli kniha stále zůstává určená pro mladé čtenáře, takže se nebojte potoků krve). Ne, že bych se vyžívala ve čtení nějakých drastických scén, ale sem krutá realita života hlavní hrdinky zkrátka patří.

4. Retelling
Možná nevíte, že Posvátné lži Minnow Blyové jsou převyprávěním Bezruké dívky - pohádky z pera bratří Grimmů. Já tuhle pohádku taky neznala, ale po dočtení knihy jsem neodolala a seznámila se s ní blíž. A musím uznat, že se autorka skvěle chytla různých motivů, které do příběhu Minnow zapracovala. Kniha tak zároveň skvěle funguje bez znalosti původní pohádky, ale její fanoušky také dokáže nadchnout společnými prvky.

"Hněv je druh vraždy, které se dopouštíš ve svém srdci."

5. Originalita
O osobitosti tohoto příběhu snad není třeba se dlouze rozepisovat. Chtěla bych ale ještě jednou vyzdvihnout fakt, že autorka kombinuje spoustu různých aspektů do jedné knihy a funguje to: máme tu retelling, sektu, vězení pro mladistvé, dívku bez rukou - všechno zabalené do dárkového papíru s nálepknou YA mystery thriller. A navíc se jedná o samostatnou knihu, takže nemusíte čekat na žádné další díly. No nekupte to.

Název v originále: The Sacred Lies of Minnow Bly
Autor: Stephanie Oakes
Nakladatelství: Host
Žánr: contemporary, mystery, YA
Série: -
Počet stran: 368
Čteno: v říjnu 2019, v češtině

Anotace: Keviniáni připravili sedmnáctiletou Minnow o všechno: o dvanáct let života, o její rodinu, o schopnost důvěřovat. A když se vzepřela, vzali jí i ruce.

Teď je jejich Prorok mrtvý a celá keviniánská osada spálená na popel. Detektivovi z FBI je zřejmé, že o tom Minnow něco ví — ale ona mlčí.

Hrůzné okolnosti ji dovedly do věznice pro mladistvé, kde objevuje nový svět. Učí se číst, nadávat i přemýšlet sama za sebe. Zjišťuje, že kovové mříže nejsou nic proti svazujícím pravidlům její sekty. A že pokud se dokáže rozloučit s děsivým tajemstvím své minulosti, může mít opravdovou svobodu, o níž vždycky snila.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Palmknihám, vy knihu můžete koupit zde.

Četli jste tuto knihu? A pokud ne, nalákala jsem vás na ni aspoň trochu?
(Jestli ne, možná mi to radši ani nepište.)
Marky

Komentáře

  1. Na túto knihu som pokukovala už viackrát, ale nikdy som sa k nej nedostala. Ale tvoja recenzia ma fakt navnadila. Tá kniha mi ale neskutočne pripomína inú knihu, ktorú som čítala - After the Fire od Willa Hilla, čo je tiež o dievčati, ktoré utečie zo sekty a spätne sa rozpráva s detektívmi o tom, ako sa jej tam žilo. Tiež dosť drsné čítanie a silno ho odporúčam.
    Ja si medzitým idem zaobstarať túto knihu. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.