A co byste ještě chtěli víc? | Nevlastní sestra

Název v originále: Stepsister
Autor: Jennifer Donnelly
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, retelling
Série: -
Počet stran: 376
Čteno: v říjnu 2019, v češtině

Když Ella odjela s princem na zámek, dvě nevlastní sestry zůstaly na ocet se zlou macechou. Isabelle mladší sestřičce závidí a neví, jak se s minulostí vypořádat. Jako ta zlá a ošklivá, navíc z uříznutou patou, si ženicha jen tak nenajde... A co je dívka bez manžela? Nakolik se Isabelle bude muset změnit a zničit, aby zapadla do normy, kterou pro ni společnost přichystala?

"Hezká dívka musí být potěšením pro svět. Ale ošklivá? Ta může těšit sama sebe."

Máte pocit, že převyprávěným pohádkám už odzvonilo? Nevlastní sestra vás vyvede z omylu. Popelčin příběh totiž samozřejmě nekončí chvílí, kdy si princ odvede svou vyvolenou na zámek... A i kdyby ano, pořád zbývají dvě zhrzené sestry a macecha, které čelí vlastnímu osudu. Právě tento motiv si vzala do parády Jennifer Donnelly - a musím uznat, že se jí to opravdu povedlo.


Celá kniha staví na proměně a vývoji hlavní hrdinky Isabelle. Ta bojuje se svou minulostí, žárlí na královnu a snaží se najít si místo ve společností, která o ni nestojí. Isabelle na začátku asi žádný čtenář nemá rád. Autorka ale postupně ukazuje, jak se protagonistka dostala tam, kde je, a jak zlé věci se jí musely stát, aby její srdce tolik zčernalo. V tu chvíli, kdy vám dojde plná váha Isabellina osudu, jí jistě (stejně jako já) začnete fandit na celé čáře a budete jí už držet palce až do konce.


"Změna je strašidelná. Změna bolí."
"Změna je polibek v temnotě. růže ve sněhu. Zarostlá stezka za větrné noci."

Isabelle ale neusne na vavřínech. V momentě, kdy dostane možnost změnit směr, jímž se ubírá, se hned vydá za novými cíli. Jennifer Donnelly si hodně pohrává s myšlenkou předurčeného osudu a role náhody. V knize se objevují postavy sudiček a markýze Šance, kteří se snaží protagonistku posunout buď jedním, neb druhým směrem. Autorka ovšem skvěle vystihla fakt, že nezáleží na předepsaném osudu ani na náhodě - ve výsledku se k touženému cíli můžeme dobrat jedině vlastními silami.

Zkrátka a dobře, Nevlastní sestra stojí na dokonalé kombinaci silné hrdinky, zajímavých myšlenek a originální formy retellingu. Kromě toho se skvěle čte a občas se u ní i zasmějete. A co byste ještě chtěli víc?


Žaludek se uspokojí snadno.
Je to hlad v srdcích, co nás zabíjí.

Celkové hodnocení: 5/5

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia, vy si knihu můžete pořídit zde.

Kterou pohádku byste si nejradši přečetli převyprávěnou?
A jaký retelling Popelky byste mi doporučili?
Marky

Komentáře

  1. Tento príbeh vyzerá naozaj super, mám rada inšpiráciu klasickými rozprávkami v kombinácii s moderným poňatím alebo young adult :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu mám v hledáčku a snad se k ní někdy dostanu :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.