Středověký svět s elektřinou | Rozdělené království

Spisovatelce Joelle Charbonneau se u nás dostává poměrně dost pozornosti - zvlášť po její návštěvě na HumbookFestu v roce 2017. U nás jí už vyšla kompletní dystopická trilogie Univerzita výjimečných, a pak román o nebezpečí moderních technologií Stačí jen chtít. Teď už si konečně můžete přečíst taky její nejnovější duologii s názvem Prokletý trůn.

Já jsem nedávno dočetla Rozdělené království, druhý díl poslední zmíněné série. Musím přiznat, že to bylo něco úplně jiného, než jsem očekávala...

Souboj dvojčat o trůn
V první knize spolu dvojčata Carys a Andreas bojovala o trůn. Nakonec na něj dosedl Andreas, ale nevypadá to, že by tím získal příliš moci. Rada ovládá každý jeho krok a on vůbec nedokáže ovlivnit, co se ve městě děje. Carys všichni považují za mrtvou, ona se ovšem připravuje se na návrat k moci. Zároveň v sobě objevuje dosud netušené schopnosti, které možná úplně změní pravidla hry.


Měl pravdu. Nosí na hlavě korunu, ale pokud se chce stát skutečným králem, musí tak začít jednat. Ať už se to radě starších bude líbit, nebo ne.

Středověký svět s elektřinou
Ano, čtete správně. Autorka svůj příběh zasadila do klasického fantasy města, na jaká jste pravděpodobně zvyklí: jezdí se tu na koních, máme královskou rodinu, radu a poddané. Jen jim na hradbách nesvítí louče, ale elektrické žárovky poháněné větrnými mlýny. Ve druhém díle se o tomhle prostředí dozvídáme mnohem víc... A to je možná trochu na škodu. V Prokletém trůnu Joelle Charbonneau vypadá, že má tuhle zdánlivě šílenou kombinaci pod kontrolou - ale ve dvojce se nám do toho všeho připlétá ještě magie a ačkoli postavy se v tom všem zjevně orientují, já jsem to při čtení tak docela nezvládla.

Čtivá fantasy jednohubka
Musím přiznat, že po prvním díle jsem od příběhu čekala trochu víc, zvlášť když se zároveň jedná o uzavření příběhu. Bohužel mě Rozdělené království nebavilo zdaleka tolik. Autorka se uchýlila k popisům, místo aby ukazovala akci přímo očima dvojčat.

Nadšená jsem ovšem výjimečně byla z romantické linky, která vůbec nepůsobila okatě a k mému vlastnímu překvapení mě bavila na celé knize asi nejvíc. V každém případě se jedná o velmi čtivý příběh, který vám plyne pod rukama, ani nevíte jak. Pokud tedy hledáte nenáročnou jednohubku, duologie Prokletý trůn je tu pro vás.



Název v originále: Dividing Eden
Autor: Joelle Charbonneau
Nakladatelství: Fragment
Žánr: fantasy, YA
Série: Prokletý trůn #2
Počet stran: 272
Čteno: 13. - 17. listopadu 2019, v češtině

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia, vy knihu můžete pořídit zde.

Kterou knihu jste naposledy přečetly jako jednohubku?
Marky

Komentáře

  1. Moc hezká recenze :) Já jsem zatím četla jen první díl, ale na druhý se chystám. Ještě nevím kdy :D
    Jako jednohubku jsem naposledy přečetla dětskou knížku Osudoví kamarádi :)
    (Sběratelka.knih)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja zatim cekam, az jestli to bude cele a jake budou potom nazory na serii, protoze s emi nechce zase hnat za necim, co uz jsem nekolikrat cetla :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.