Co kdyby byl Robin Hood žena? | Sherwood


Už jsem četla poměrně hodně převyprávěných pohádek, v Sherwoodu jsem se ale poprvé setkala s příběhem inspirovaným legendou o Robinu Hoodovi. Autorce Meagan Spooner u nás navíc už dřív vyšel retelling Krásky a Zvířete Na lovu, takže mi bylo jasné, že si musím její nejnovější počin rozhodně přečíst.


Převyprávění, nebo inspirace?
Původní legendu o Robinu Hoodovi jsem před čtením znala, ale autorka se od ní jen tak trochu odpíchla a vrhla se do vlastního příběhu. Hlavní hrdinkou Sherwoodu se tak nestává samotný Robin Hood, ale jeho snoubenka Marian. Ta se jednoho dne dozví o Robinově smrti ve válce (děj se totiž odehrává v období křížových výprav) a souhrou náhod se nakonec převlékne do jeho pláště a začne pomáhat chudým. Legenda o Robinu Hoodovi jí ale brzy začne přerůstat přes hlavu a její pověst brzy ohrožuje nejen Marian samotnou, ale také všechny její blízké.

Dva v jednom
Marian tedy v knize hraje dvojroli – někdy žije jako lady v hradu, jindy běhá po lese v Robinově kápi. Díky tomu se pořád něco děje a příběh se ani na chviličku nezastaví. Menším úskalím se při čtení ale stala perspektiva: autorka píše z pohledu Marian, ale ve třetí osobě. V Sherwoodu tedy najdete scény, kdy Marian převlečená za Robina někomu tvrdí, že Marian mu něco vzkazuje. A musím přiznat, že tyhle situace byly přinejmenším matoucí. První osoba by ději v tomto případě nejspíš opravdu pomohla.

Ale možná všechny komorné mají svá tajná dobrodružství, zatímco jejich velitelky řídí svá panství a navštěvují společenské večeře.

Nejen klasické kapitoly
Kapitoly Marianiných dobrodružství autorka prokládá scénami z minulosti, kdy se Marian seznamuje se skutečným Robinem a čtenář tak postupně sleduje vývoj jejich vztahu. Tyto stránky dodávají příběhu novou dimenzi a umožňují nám skvěle pochopit hlavní hrdinku a její konání v současnosti. Autorka navíc v hlavní dějové lince na některé scény z Marianina mládí odkazuje, takže když o nich mluví, čtenář se i tak orientuje.

Konec mě přiměl změnit názor
Zároveň Meagan Spooner ukazuje, že lidi se mění. Sledujeme samozřejmě osobnost Marian, která je sice už ze začátku odvážná, ale v důsledku různých událostí dospívá a učí se více spoléhat sama na sebe. Nejvíc mě ovšem překvapila postava Gisborna. To je pomocník šerifa, který si chce Marian vzít kvůli majetku a ke všem se chová hrubě, kromě toho také pronásleduje Robina Hooda. Tedy aspoň ze začátku. Postupem času totiž zjistíte, že možná není tak hrozný, jak jste si mysleli. A samotný závěr knihy mě přiměl úplně změnit názor, což se příliš často nestává.

"Kdo jste, že můžete říct, že být dámou není také svým způsobem válka?"



Název v originále: Dividing Eden
Autor: Meagan Spooner
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, retelling
Série: -
Počet stran: 352
Čteno: 10. - 12. prosince 2019, v češtině
Hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia, vy knihu můžete pořídit zde.

Znáte nějaké další knihy inspirované Robinem Hoodem?
Marky

Komentáře

  1. Já Robina Hooda nikdy nějak extra nemilovala, až pak jsem si ho oblíbila v Once Upon a Time. (S Reginou, samozřejmě. :D )

    OdpovědětVymazat
  2. dneska jsem zrovna zacala cist a budu za chvili ve ctvrtine, a zatim spokojenost :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.