Proč nejde všechno hned? | Kapky na kameni


S knihami o silných a inspirativních ženách jako by se poslední dobou roztrhl pytel. Vůči podobným trendům bývám dost opatrná, ale Kapkami na kameni jsem se nechala zlákat. Jedná se totiž o osudy českých a slovenských žen, které se o něco důležitého zasadily, - ale ne nutně jde vždy o celebrity. Nakonec jsem byla knihou ovšem docela překvapená...


Nádherné grafické provedení jsem samozřejmě očekávala. Na knize se totiž kromě kolektivu autorek podílelo také mnoho ilustrátorek - každá inspirativní žena se tak pyšní individuální ilustrací ve svém stylu. Až mě překvapilo, jak moc se některé ilustrátorky trefily přímo do osobnosti a dodaly tak jejímu příběhu úplně nový rozměr.


Nemusíte se ale bát - ačkoli se umělecké styly hodně liší, kniha si zachovává jednotný grafický ráz a všechny ilustrace dohromady tvoří nádherný celek. Zároveň se kniha drží barevného schématu modré, která má jistě symbolizovat kapky, a drobných žlutých detailů. Zkrátka a dobře, nemůžu si stěžovat.


Z hlediska obsahu jsem byla také mile překvapena. Autorky vybraly opravdu zajímavou směs osobností ze všemožných oblastí a období, takže se určitě potkáte se "starými známými", ale naučíte se také něco nového. To ovšem platí i u známých osobností - zaujal mě třeba text o Šárce Pančochové nebo Martě Kubišové, které jsem sice tak trochu znala,a ale na třech stranách jsem se o nich dozvěděla víc, než bych čekala.


Opravdu mě překvapil široký záběr z hlediska historie i původu vybraných žen. Zjistíte, kdo založil první ženský spolek ve střední Evropě. Dozvíte se o významných ženách ze současnosti i z devatenáctého století. Zároveň se autorky zmiňují i o osobnostech, které třeba z Česka ani Slovenska nepocházejí, ale žijí tu a něco tady změnily.


Zároveň mě nadchl úvod, kde je čtenářům představena myšlenka kapky, která kape tak dlouho, až přetvoří kámen. Myslím, že tohle je přesně ten druh inspirace, který bychom měli předávat. Mladá generace (a ano, občas se v tomhle vidím i já) potřebuje všechno hned. A cesta těchto žen ukazuje, že někdy stačí jen vytrvalost a můžeme dokázat cokoli.


Dále musím pochválit rejstřík, kde si můžete najít všemožné pojmy zmiňované v knize. Některá použitá slova bych pořádně nedokázala vysvětlit ani, já, takže si nedokážu představit, že by je znaly děti - předpokládaná cílová skupina této knihy. Musím ovšem přiznat, že občas jsem některé aspekty vnímala jako zaujatě a zjednodušeně popsané (třeba se občas mluví jen o negativním vlivu některých věcí).


Na závěr musím pochválit ještě mapu, která je spojená s časovou osou a zdobí předsádku knihy. Samozřejmě se mi moc líbí i obálka a nehledě na zajímavý obsah musím přiznat, že bych si knihu v knihovničce nechala už jen kvůli nádhernému vzhledu. Pokud vás tedy knížka aspoň trochu láká, určitě bych vám ji doporučila - třeba i jako dárek pro nějaké mladší členy vaší rodiny.



Název v originále: Kapky na kameni: 50 příběhů českých a slovenských rebelek
Autor: kolektiv autorek
Nakladatelství: Albatros
Žánr: pro děti, non-fiction
Série: -
Počet stran: 224
Čteno: v listopadu 2019, v češtině

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia, vy knihu můžete pořídit zde.

Četli jste poslední dobou nějakou knihu, která vás inspirovala nebo vás něco naučila?
Marky

Komentáře

  1. Touhle knihou jsi mě už zaujala na Goodreads, tak jsem ráda, žes sem dala i spoustu fotek! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.