Jen další příběh o holocaustu? | Cilčina cesta


Poslední dobou se s knihami o holocaustu roztrhl pytel. A poté, co Tatér z Osvětimi sklidil neuvěřitelné ohlasy v České republice i v zahraničí, bylo jasné, že autorčina druhá knížka s názvem Cilčina cesta bude stejný hit. Má ovšem mezi těmi všemi příběhy s identickým námětem ještě co předat?


Živá historie
Stručně řečeno? Za mě ne. To ovšem neznamená, že byste tuhle recenzi neměli dočíst do konce, protože přece jen existuje hned několik důvodů, proč si Cilčina cesta zasloužila být vydána. V první řadě je tu samozřejmě fakt, že se jedná o skutečný životní příběh a lidé, kteří nám takovou živou historii můžou předat, tady přece jen nebudou napořád. A na Cilčin příběh o cestě "z bláta do louže" bychom rozhodně zapomenout neměli.

Možná jsem snob
Cilka se totiž z koncentračního tábora Březinka, kde musela spat s nacisty, dostane s nálepkou "kolaborantky" do sibiřského gulagu. A pravda je, že její příběh vás nejspíš opravdu zasáhne. Mně v tom ovšem bránil autorčin styl psaní, který mi tak trochu vadil už v Tatérovi. Heather Morris používá opravdu jednoduchý jazyk a krátké věty. Díky tomu příběh plyne opravdu rychle a máte chuť číst dál a dál.

Možná jsem snob, ale mně tenhle způsob zprostředkování děje zkrátka nevyhovuje. Mám ráda hru se slovy, jejímž mistrem jsou autoři jako Markus Zusak, Anthony Doerr a Ruta Sepetys. Oni mě dokážou do děje vtáhnout a vzbudit ve mně celou šálu emocí, ale Heather Morris zkrátka ne.

Cilka si zachovává tvář
Co ovšem musím pochválit, je charakter hlavní hrdinky. Cilka nepůsobí nijak odosobněně, ačkoli autorka tím způsobem píše. Protagonistka si ovšem zachovává tvář a na povrch příběhu proniká její vnitřní síla a schopnost vycítit, kdy může o něco žádat a kdy by měla raději ustoupit ostatním.

Komu se bude kniha líbit?
Závěrem mi nezbývá než říct, že Cilčinu cestu už si znovu nepřečtu. Možná už jsem zmlsaná tolika skvěle napsanými příběhy, že mě jeden další nedokáže ohromit. Ve skrytu duše ovšem doufám, že ještě pár skvělých přijde a Cilka se má zalíbit jiným čtenářům. Pokud tedy nemáte v rámci žánru tolik načteno, věřím, že vás její osud zaujme a pohltí více než mě.

Název v originále: Cilka's Journey
Autor: Heather Morris
Nakladatelství: CPress
Žánr: historická, skutenčé osudy
Série: -
Počet stran: 336
Čteno: leden 2020, v češtině
Hodnocení: 3/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia, vy si knihu můžete pořídit tady.

Taky máte občas pocit, že jste četli příliš knih o nějakém tématu?
Marky

Komentáře

  1. Kniha vypadá zajímavě a čtu na ni hodně pozitivních reakcí, ale na druhou stranu jsou zde knihy s tímto tématem, které mě lákají přece jen víc. Obzvlášť od chvíle, co jsem byla v Osvětimi. :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud zatím tolik knih o tomto tématu načtených nemáš, tak můžu jedině doporučit :)

      Vymazat
  2. quibracnie_shi Raquel Salazar click here
    bloodafualrum

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.