Každodenní záhady | To je metro, čéče


Napadlo vás někdy, že každý den používáme věci, jejichž fungování nedokážeme vysvětlit? Zkuste si vzpomenout, jak funguje třeba takový fén, sluchátka, mikrovlnka nebo třeba metro! O posledním zmíněném vynálezu jsem se měla možnost trochu vzdělat v knížce To je metro, čéče! - a musím říct, že to stalo za to.

Metro pro děti i dospělé
Jedná se sice o titul určený dětem, ale jsem si jistá, že na své si tu přijdou také dospělí čtenáři. Malý Karel Kroupa nemá rád školní družinu, a tak ho jeho dědeček začne brát na výlety do zákulisí metra, kde dlouhé roky pracoval. Právě od dědečka se čtenář zprostředkovaně dozvídá informace o metru a všem, co se ho týká. Jedná se leckdy i o docela detailní znalosti, ale podané jednoduše, aby je děti zvládly pochopit i v nízkém věku.

Výjimečná všestrannost
Autorka Milada Rezková v knížce zabrousí do historie, zjistíte i něco o bezpečnostních opatřeních metra, technických aspektech... Je toho zkrátka spousta. Mě osobně nejvíce zaujala část věnovaná funkci stanic metra při katastrofách (například náletech čí povodních). Jsem si jistá, že každý čtenář se dozví něco nového a najde si svou část, která ho bude bavit - a to je všestrannost, která se u dětských knih vidí málokdy!

Atmosféra v ilustracích
Ovšem hlavní důvod, proč byste knihu měli mít doma i vy (ano, na tom trvám), je jednoznačně grafická stránka. Ilustrace mají na svědomí Jan Šrámek a Veronika Vlková a povedly se jim opravdu na jedničku. Zaujmou svojí jednoduchostí, ale na druhou stranu budují všechny jednotnou atmosféru, takže působí soudržně a dávají příběhu kostru. I když přiznávám, že čísla kapitol ve tvaru čísla koleje mě od kapitoly tři poněkud stresovala, protože jsem si nedokázala představit stanici o třech a více kolejích.

Každodenní záhady
Jak už jsem psala v úvodu: jsem moc ráda, že jsem si připomněla takové ty malé každodenní záhady, kolem kterých procházím se sluchátky v uších. To je metro, čéče! je krátká knížka, která vám v ranní špičce vykouzlí úsměv na tváři -  a nic víc jsem si vlastně ani nemohla přát.


Název v originále: To je metro, čéče
Autor: Milada Rezková
Nakladatelství: Paseka
Žánr: dětská
Série: -
Počet stran: 168
Čteno: leden 2020, v češtině
Hodnocení: 4,5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Paseka, vy knihu můžete pořídit zde.

Kterou každodenní záhadu nedokážete vysvětlit vy?
Marky

Komentáře

  1. Beru tě za slovo, když slibuješ, že knihu pochopí i děti! Takže doufám, že já třeba taky. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.