Nadlidský úkol | Stopařův průvodce Galaxií


Na světě není mnoho knih, které lidi citují v běžné konverzaci. Stopařův průvodce Galaxií mezi ně ovšem patří, a to z dobrého důvodu. Je to opravdu legendární příběh a v rámci žánru sci-i vyniká nad ostatní. Proto jsem se k němu rozhodla vrátit v audioknižní formě a srovnat zážitky ze čtení fyzické knihy a poslechu. A jak tenhle duel dopadl?

Geniální příběh
Děj samotný mě pochopitelně nezklamal. Začínáme dnem, kdy planeta Země přestane existovat. Arthur Dent jako jediný člověk přežije čirou náhodou a dochází k šokujícímu zjištění: nejenže ve vesmíru nejsme sami, ale taky nejsme zdaleka nejchytřejší... Tedy, nebyli jsme. Zdá se vám taková premisa absurdní? Celá kniha je ještě mnohem absurdnější. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o kombinaci sci-fi a humorné literatury, vás to snad ani nemůže překvapit.


Nesmát se? Nadlidský úkol!
Co s vámi ovšem Stopařův průvodce po Galaxii udělat může? Rozesmát vás. U čtení o osudu Arthura Denta si skutečně jen těžko zachováte vážnou tvář. A v audioknižní podobě to bude zcela nadlidský úkol. Interpretace se totiž zhostil Vojtěch Dyk a podařilo se mu přidat knize úplně novou úroveň. Každou postavu čte jiným hlasem a místy to tak trochu působí, jako by se smál sám sobě. Takže si nemůžete pomoct, a smějete se taky. Ano, vážně jsem chodila po městě s konstantním úsměvem na rtech, a vůbec mi to nevadilo. 

Kdysi v hlubinách šerého dávnověku, za časů slávy a velikosti někdejšího Galaktického impéria, byl život bouřlivý, plný a převážně nezdaněný.

Jednoznačná remíza
Byla jsem vážně zvědavá na porovnání dvou různých formátů téže knihy, ale nakonec musím konstatovat, že jsou zkrátka a dobře obě stejně skvělé. Každému nejspíš vyhovuje něco jiného - já jsem radši poslouchala vtipné vyprávění ve sluchátkách, vy se mu třeba víc zasmějete s knihou v ruce. Ovšem pokud chcete s poslechem audioknih začít, nemůžu vám doporučit lepší první pokus než právě Stopařova průvodce Galaxií. Je ovšem možné, že vám nasadí laťku hodně vysoko.


Název v originále: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Autor: Douglas Adams
Vydavatel: Tymapnum
Žánr: sci-fi, humor
Série: Pětidílná stopařská trilogie #1
Délka: 6 hodin 28 minut
Posloucháno: v prosinci 2019, v češtině

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete pořídit zde.

Četli jste nějakou knihu v papírové i audioknižní formě?
Marky

Komentáře