Za rovnoprávnost, za jednorožce. | Feministky nenosí růžovou a jiné lži


"Ale proč vlastně potřebujeme feminismus? Vždyť ženy můžou volit a pracovat a vůbec." Tak odpovědí na podobné repliky je právě kniha Feministky nenosí růžovou a´jiné lži. Pomůže pochopit vše, co se feminismu týče, a ukázat, jakými všemi způsoby za něj lze bojovat. A taky to, že jsme vlastně všichni feministi.

Jsem opravdová feministka?
Osobně se za feministku považuji, ale přiznávám, že do přečtení této knihy jsem si nebyla zrovna jistá v kramflecích. Jenže pak mi došlo, že to není nikdo. Nikdy nemůžete být stoprocentně informovaní a pokaždé se chovat stoprocentně konformně s tím, co vy osobně považujete za ideální feminismus. Protože nic takového jako ideální feminismus není - feminist(k)a je zkrátka každý, kdo věří v rovnoprávnost pohlaví. A to já věřím.

Feminismus je pro mě jako to tiché dítě v koutku třídy, co moc nemluví. To dítě, kterého si ani nevšimneš, dokud se jednoho dne neoctneš na každodenním školním vystoupení, kde se náhle chopí mikrofonu a vystřihne baladu od Whitney Houstonové, jako by se nechumelilo. V ten moment tě vysloveně praští do očí a už nikdy se ti nestane, že bys ho přehlídla. Nikdy.

Feminismus pro každého
Už jsem sice prozradila, co kniha dala mně, ale svou stěžejní myšlenku si v ní najde opravdu každý. Titul se snaží nejen informovat o tom, co feminismus je (a není), ale také překládá představu různých autorek. Žádná z žen, které do knihy přispěly svým esejem, není "profesionální feministkou". Jsou to herečky, podnikatelky, zpěvačky, novinářky, aktivistky i spisovatelky. A všechny spojuje touha po rovnoprávnosti. 

Mít hendikep pro mě znamená, že se občas nedokážu dostat do místnosti. Být žena zase to, že když už v té místnosti jsem, můj las tu a tam nikdo neslyší.

Myšlenky versus psaní
Je pravda, že se nejedná o krásnou literaturu a leckdy bylo vidět, že se autorky psaním neživí. To jsem ale byla schopná jim odpustit, pokud dokázaly svým textem předat pár zajímavých myšlenek. Většině se to podařilo, ale najdou se pochopitelně také eseje, které mě nezaujaly ani neoslovily.

Pochopitelně se zdá absurdní, že tuhle bitvu pořád ještě vedeme. Je přece dvacátý první století! To fakt myslíme vážně, lidstvo??? Svět se doslova taví a roztéká a lidi se ještě pořád snaží ukazovat ženám, kde je "jejich místo"? Šílenost.

Motivace k boji za cokoliv
V součtu však knihu musím opravdu pochválit. Líbí se mi, že vyvrací mýty o feminismu a ukazuje, že v podstatě nedává smysl feminist(k)ou nebýt. A líbí se mi, jak lidi motivuje k činům za to, čemu věří. Ať už je to rovnoprávnost všech lidí, záchrana planety nebo práva jednorožců. Garantuju vám, že po dočtení Feministky nenosí růžovou a jiné lži budete chtít změnit svět k lepšímu. A to je skvělá zpráva!

Ona hlas má. Pokud ho neslyšíš, možná je to proto, že moc mluvíš.

Název v originále: Feminists Don't Wear Pink
Autor: Scarlett Curtis a kol.
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: sbírka esejů, nonfikce
Série: -
Počet stran: 344
Čteno: leden 2020, v češtině
Hodnocení: 4,5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia, vy knihu můžete pořídit zde.

Čtete motivační literaturu nebo knihy o nějakém společenském tématu?
Marky

Komentáře

  1. Zaprvé - moc pěkná úprava obálky! :D :)
    Zadruhé - já nemám ráda to označení feministka, představím si pod tím opravdu takové ty hysterické, nesympatické ženské, co nesnáší muže (protože pár takových bohužel znám a jedna z nich dokonce dává přednášky na téma feminismus...) Ale samozřejmě chci mít stejná práva jako kdokoliv jiný a jsem ochotna pro to něco dělat. :)

    Měj se hezky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Chápu to, tahle konotace tady bohužel je. Ale myslím, že jinak, než používáním toho slova v souvislosti s nehysterickými lidmi to asi nezměníme :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.