Každá kniha si najde svého čtenáře. | Ženy, co se nedaly


Knih o feminismu se poslední dobou vyrojilo jako hub po dešti a Ženy, co se nedaly z pera Ivany Peroutkové jsou další sbírkou o silných ženských osobnostech z Česka a Slovenska. Anebo ne? Čím se tahle knížka liší od ostatních?

Jak jsem už naznačila v úvodu, Ženy, co se nedaly nepřichází s novým nápadem. Ivana Peroutková na stránkách knihy představuje 25 silných žen, které měnily historii. Takových knih už tu ovšem pár vyšlo (namátkou třeba Pohádky na dobrou noc pro malé rebelky nebo Kapky na kameni). A k mému zklamání se bohužel právě tento titul ničím nevymyká.


Autorka si vybrala ženy z různých oblastí - najdete tu Olgu Havlovou, Věru Čáslavskou, Emu Destinovou nebo třeba Anežku Českou. U každé z nich máte možnost poznat její životní příběh a seznámit se s jejími názory. Na konci kapitoly pak najdete citát nebo myšlenku, která danou ženu charakterizuje.


Ivana Peroutková se bohužel nedokázala ve svých popisech oprostit od osobního hodnocení chování jednotlivých osobností, a tak spíše než životopis paní XY objevíte názor na život paní XY z pohledu Ivany Peroutkové. A to mi nepřijde v pořádku, protože kniha je určená především mladým čtenářkám, které jen těžko budou nad předávanými informacemi kriticky uvažovat a oddělit fakta od autorčiných domněnek.


Abych ovšem jen nekritizovala: výběr osobností se opravdu povedl! Ačkoli jsem moc nepochopila, podle čeho jsou seřazené, jedná se o zajímavý mix žen, o kterých bychom opravdu měli vědět. Zároveň jsem naprosto nadšená z barevně sladěného grafického zpracování a povedených portrétů jednotlivých osobností, se kterými si pohrála Tereza Bašarová. Za to jí opravdu patří klobouk dolů!


Co říci závěrem? Posuďte sami podle online dostupných ukázek, jestli je vám autorčin styl předávání informací sympatický. Mně bohužel nesedl, ale to neznamená, že nemůže bavit vás. V hloubi duše věřím, že každá kniha si najde svého čtenáře a vím, že Ženy, co se nedaly si to opravdu zaslouží.

Název v originále: Ženy, co se nedaly
Autor: Ivana Peroutková
Překladatel: -
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: feminismus, dětská, nonfikce
Série: -
Počet stran: 176
Čteno: v březnu 2020, v češtině
Hodnocení: 2,5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia, vy knihu můžete pořídit zde.

Upřednostňujete u literatury faktu "lidský" a více názorový styl, nebo máte radši objektivitu?
Marky

Komentáře

  1. Kniha se mi velmi líbí, ale je škoda, že vložila autorka do knihy své hodnocení :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli škoda pro všechny, ale mně to každopádně nesedlo...

      Vymazat
  2. Súhlasím s názorom: kniha je krásna, ale skôr mám pocit, že pani Peroutková svojim subjektívnym názorom niektorým osobnostiam skôr uškodila, než vyzdvihla ich skutočné zásluhy.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.