Legendární koktejl | Andělé & démoni

Někteří autoři jsou zkrátka legendární - a Dan Brown mezi ně určitě patří. Jeho série o Robertu Langdonovi se proslavila mezi čtenáři po celém světě. Proto jsem před rokem neodolala a přečetla si jeho nejznámější titul Šifra mistra Leonarda (recenze zde). A teď nastal konečně čas abych se vrhla na další knihu z této série - Andělé & démoni. Hrdinové se snaží vyřešit rituální vraždy, které se odkazují na tajemné bratrstvo iluminátů. Jakou hrozbu představují? A pro koho?


Recept, který funguje.
Musím přiznat, že oba díly série se vzájemně dost podobají, ačkoli se v podstatě jedná o nezávislé příběhyAndělé & démoni mají podobně vystavěnou gradaci, pohybují se tu podobné postavy (hlavní hrdina samozřejmě zůstává) a opět se dostáváme do prostředí tajného společenství. Nemůžu si ovšem stěžovat - tenhle recept Danu Brownovi zkrátka funguje. Autor ve svých románech kombinuje napětí, akci, (částečně skutečný) odkaz na historii, a špetku romantiky. Všechno dohromady to tvoří koktejl, od něhož se nemůžete odtrhnout.

Radši audioknihu, než hltat papír.
Musím přiznat, že v papírové formě bych si knihu zdaleka tolik neužila. Jedná se o tak napínavý příběh, že bych ho zhltla na jeden zátah a listovala stránkami příliš rychle na to, než abych si plně vychutnala skvělý styl psaní. Naštěstí jsem se stejně jako u Brownova druhého románu rozhodla poslouchat audioknihu, a tak jsem si chtě nechtě musela dělat přestávky a užít si každou kapitolu. Velkou pochvalu si zaslouží mistrný přednes Miroslava Táborského, jehož hlas dodal příběhu správné množství napětí a tajemna. Stejně tak tomu ovšem přispěl skvělý střih, a také hudební vsuvky a oddělovače kapitol, které se měnily podle atmosféry, až mi běhal mráz po zádech.

Nepřekvapivě velmi doporučuji.
Pokud vás aspoň některý z aspektů zaujal, dejte mu šanci. Dan Brown si tak trochu založil vlastní žánr a daří se mu psát jednu skvělou knihu za druhou. No a jestli si chcete příběh užít naplno, rozhodně doporučuji audioknižní provedení. Protože v tomto případě papírovou knihu několikanásobně předčí

Název v originále: Angels and Demons
Autor: Dan Brown
Vydavatel: Tympanum
Žánr: thriller, historická fikce
Série: Robert Langdon #1
Délka: 7 hodin 19 minut
Posloucháno: v březnu 2020, v češtině
Hodnocení: 4/5*

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete pořídit zde.

Četli jste nějakou knihu od Dana Browna? A které další autory považujete za legendy?
Marky

Komentáře

  1. Velmi se mi líbí filmy s Tomem Hanksem, ale přiznám se, že jsem knihu ještě nečetla. Ani jednu ze tří filmovaných :) Asi bych to měla napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zase neviděla filmy, obecně filmy moc nesleduju.

      Vymazat
  2. Knihu som dávnejšie čítala a veľmi sa mi páčila, rovnako tak film, takže možno skúsim aj túto verziu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Andělé a démoni jsou super. Vlastně mám přečtené všechno z Brownovy databáze knih a doufám, že přijde brzy zase něco nového. Ale těším se také na nového Stephena Kinga, ten by snad měl být do konce roku už v knihkupectvích. Minimálně v angličtině. :-) Prý by to mělo být něco o cestování mezi světy a já v tom cítím něco na způsob Dallas 63. ;-) A ten mě bavil hodně!!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.