Dravý výkřik do temnoty | Baletky

Přiznávám se na rovinu: původně jsem vůbec neměla v plánu Baletky od Miřenky Čechové číst. Byla to pro mě  jen další řadová knížka z pera české autorky - jen tentokrát ne na nějaké ohrané téma, ale odehrávající se v baletní škole. Co se na mém názoru změnilo? Všechno. Baletky totiž považuji za jednu z nejlepších knih, které jsem letos četla.

Baletní konzervatoř
Knížka se ke mně nakonec dostala docela náhodou poté, co ji moje drahá kamarádka Klárka přirovnala k sérii Tiny Pretty Things, která se mi nesmírně líbila a dosud ji řadím mezi své nejoblíbenější... Tématika taneční konzervatoře totiž zjevně má něco do sebe.

Kdyby někdo nafilmoval všechny výrazy tanečnic, který uprostřed variace běží zády k publiku, byla by to šílená freak show, encyklopedie lidskýho utrpení. K vidění jen pro zákulisí.


Tohle si nedokážete představit.
Jistě si dovedete představit, že dřít odmalička na pražské baletní konzervatoři a bydlet na internátu není žádný med. Nebo si možná jen myslíte, že si to dokážete představit. Realita je totiž ještě mnohem strašnější. Autorčina upřímná zpověď odhaluje zákulisí temného světa hladovění, drog, zkrvavených prstů a krize identity s jediným cílem: být dobrou baletkou.

Jako kdybys v každým, koho potkáš, hledala bezpečí. Jako kdyby ses každému chtěla dát po okraj, do nejhlubšího záhybu duše. Vypovědět všechnu tu tíži, každičkej centimetr tvýho těla naplněnej až k prasknutí pocitem nejistoty. Jsi nafouknutá bolestí.


Bez sebemenšího zaváhání
Baletky jsou nejen deníkem, ale také popisem atmosféry konzervatoře i internátu, kde Miřenka Čechová v devadesátých letech minulého století dospívala. I styl psaní odpovídá prostředí, v němž se odehrává. Celá kniha je napsaná ve druhé osobě, a  tak máte pocit, že autorka promlouvá přímo k vám. Zároveň si nebere servítky, používá sprostá slova a hovorovou češtinu bez sebemenšího zaváhání. Ačkoli tohle by mi běžně při čtení vadilo, Baletky mě naprosto pohltily. A čím delší doba uplynula od jejího dočtení, tím větší dojem na mě kniha dělá.

Spí se s klukama, který člověk nemiluje. Za ty, který miluje, bojuje. Anebo je to ještě úplně jinak.


Dravý výkřik do temnoty
Tohle není jen tak ledajaká zpověď. Tohle je syrový, upřímný a dravý výkřik do temnoty. Prosba o pochopení. Baletky mě překvapily tak, že mi dochází slova k jejich popsání. Takhle neobvyklou a silnou knihu, která vzbuzuje celou škálu emocí, jsem už dlouho nečetla. A nejspíš si podobnou ještě dlouho nepřečtu. Co na tom, že devadesátky v ní působí až moc řvavě, nebo že závěr není zpracovaný podle mých představ? Na ničem z toho nezáleží. Protože tenhle příběh můžu upřímně doporučit i se všemi chybami, které ho dělají krásným. Doporučit naprosto všem.

Vlastně jsi to ty, akorát v mužský podobě, což je ta lepší varianta, protože tě pořád nikdo nebalí, nekomentuje, neponižuje, nevyjíždí po tobě a nechce tě znásilnit, celkově je to o dost výhodnější.

Název v originále: Baletky
Autor: Miřenka Čechová
Překlad: -
Nakladatelství: Paseka
Žánr: společenský román
Série: -
Počet stran: 224
Čteno: v dubnu 2020, v češtině
Hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Paseka, vy si knihu musíte můžete pořídit zde.

Která kniha v poslední době nejvíce zasáhla vás?
Marky

Komentáře

  1. je skvelé, že občas siahneme ja po knihách, ktoré nás veľmi nelákajú a nakoniec to skončí takto skvele :-) občas je to aj ten opačný prípad, no som rada, že teraz to je dobrý dojem z knihy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, právě proto se občas snažím dostat ven ze své knižní komfortní zóny :)

      Vymazat
  2. Kniha Baletky se mi velmi libila. Vodopad slov, myšlenek, pocitů a vzpomínek.. Velmi se mi líbilo jakym stylem to bylo napsany.. Četlo se to samo. Drsna kniha o krasném umění který bolí

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.