Malé ženy | Kniha vs. film


Malé ženy z pera Louisy May Alcott jsou klasika, kterou čteme už po generace. Ale teprve nedávno se v kinech objevila nová filmová adaptace, a ta přitáhla novou vlnu pozornosti. Máme tu tedy dvě verze příběhu o životě čtyř sester, které se protloukají ve světě, kde jejich hlavní rolí je dobře se vdát... Co tedy stojí za pozornost? Vyhraje v duelu zpracování kniha nebo film?

Jako byste žili v knize...
Knižní verze příběhu má okolo 500 stran, takže se děj bohužel trochu táhne. Sledujeme totiž osudy Meg, Jo, Betsy a Amy v průběhu několika let. Na druhou stranu má čtenář možnost lépe se sžít s postavami, pochopit jejich chování a sledovat jejich měnící se vztahy. Autorka zachází do podrobností, takže můžete získat pocit, že žijete v domě se všemi čtyřmi sestrami také. A musím zmínit i autorčin příjemný styl psaní, který vás za dlouhých deštivých večerů pod dekou přenese k jejich vyhřátému krbu....

Film hraje na emoce.
Hlavní roli ve filmové adaptaci mají jednoznačně emoce. Poznáváme postavy (skvěle ztvárněné hvězdným hereckým obsazením), ale rovnou prostřednictvím dvou dějových linek: jedna prolétává celou knihu (a tedy celou rodinnou historii) a druhá se soustředí na poslední část, kde je děj nejkoncentrovanější. Díky tomu je film výrazně dynamičtější než kniha. Pokud člověk knihu nezná, je těžké se na začátku zorientovat, ale vtaženi budete hned. Pomáhá tomu nádherná hudba, scéna i kostýmy - a vy nebudete moci odtrhnout oči od plátna. A jistě budete plakat.

A výsledek?
Tenhle duel píšu s jasným výsledkem už předem. Film mě totiž naprosto pohltil a vzedmul ve mně obrovskou vlnu pocitů. Oproti tomu kniha působí spíš zdlouhavě - asi by mě bavila o pár let dřív. Je pravda, že ve filmu pár důležitých částí chybí a jsem ráda, že jsem knihu předem četla a tak všemu rozuměla. Ale mnohem víc se mi líbila hlavní zpráva, kterou předává samotný závěr filmu. A tak jsem stále rozhodnutá:

Vyhrává film!

Za knihu děkuji Euromedia Group, vy si ji můžete pořídit zde.

Četli nebo viděli jste už Malé ženy? Jaký na ně máte názor vy?
Marky

Komentáře

  1. Já se chystám v brzké době na knihu. Film mě úplně ted ještě neláká. Ale po knize určitě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, určitě doporučuji pořadí kniha, a pak až film :)

      Vymazat
  2. Knihu mám doma už spoustu let (opět), ale ještě jsem se k ní nedostala. Ale film už mám stažený a moc se na něj těším. Zde možná udělám výjimku a nejprve se podívám na film než se vrhnu do knihy, protože se na něj opravdu moc těším a ty ohlasy jsou neskutečně pozitivní :-) Mrzí mě, že jsem nestihla kino :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, taky občas tuhle výjimku udělám ;) Ten film opravdu stojí za shlédnutí!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.