Tři YOLI knihy, které byste neměli minout


V poslední době jsem četla tři knihy z nakladatelství YOLI, které bych vám ráda představila v dnešním článku. Místo tří různých recenzí jsem se pokusila shrnout své názory na ně do kratších odstavců a sdílet s vámi, kterou knihu bych komu doporučila.

Dva tajemství neudrží
(Karen M. McManus, ke koupi zde)


Můj názor: Od autorky jsem už celkem dávno četla její prvotinu, Jeden z nás lže, která mě vážně bavila. Proto jsem ráda, že její druhá knížka byla stejně čtivá. Obě knihy se řadí do žánru YA thriller, po kterém běžně moc nesahám. Ale hodně oceňuji, že ve Dva tajemství neudrží dostávají mnohem větší prostor postavy - vyvíjí se a máme možnost poznat, jaké skutečně jsou pod povrchem společenské masky. Poměrně originálním prvkem je určitě i prolínání dvou časových rovin, přičemž postavy se začnou v přítomnosti dostávat do podobných situací jako v minulosti.

Komu bych knížku doporučila: Všem, kdo se neradi bojí, ale chtějí občas vylézt ze své knižní komfortní zóny - tohle je za mě skvělý mezikrok.



Všechny malé zázraky
(Jennier Niven, ke koupi zde)

Můj názor: Na Netflixu se nedávno objevila filmová adaptace tohohle YA románu a pokud jste ji ještě neviděli, rozhodně vám ji z celého srdce doporučuji. Za mě osobně snímek daleko předčil svou knižní předlohu: Všechny malé zázraky je totiž příběh o lásce dvou lidí, přičemž každý bojuje se svými vlastními démony. A to zkrátka na plátně se správnými hereckými výkony, střihem a především hudbou dokonale vyniklo. Autorka v knižním zpracování příběh zkrátka uchopila trochu jinak a já se s jejím stylem psaní nedokázala ztotožnit. Ale doporučuji dočíst i doslov, ten rozhodně stojí za to!

Komu bych knížku doporučila: Všem, kdo hledají emocionální jízdu a možná taky trochu příběh, který je zničí.


Co jsme si nikdy neřekli
(Yasmin Rahman, ke koupi zde)

Můj názor: Tohle je za mě obrovská pecka, která si právem získala pozornost instagramové komunity. Jedná se o příběh tří dívek, které se seznámí přes webovou stránku určenou těm, kdo zvažují sebevraždu. Děj se od jejich seznámení nepřestává posouvat, autorka nepřestává čtenáře překvapovat a kniha je plná důležitých témat, o nichž se i v rámci žánru YA málo mluví. Každá protagonistka je jiná, a tak kapitoly každé z nich působí úplně jinak.

Komu bych knížku doporučila: Všem mladým lidem - myslím, že každý si z ní může odnést důležité poselství určené právě jen a jen jemu.

Knihy zmíněné v článku jsem dostala v rámci spolupráce se společností Euromedia a tímto za ně moc děkuji. Vy si je můžete pořídit na jejich webu. Odkazy na konkrétní knihy jsem přidala hned pod jejich název.

Četli jste některou ze zmíněných knih?
Nebo vás třeba díky mému článku některá láká?
Marky

Komentáře

  1. Ehm - první čtyři knihy článku? :D Jsou tu celkem tři, ne? :D
    Nicméně souhlasím s Všemi malými zázraky - ty taky doporučuji na každém kroku. :D Hlavně už se musím konečně podívat na film :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, už jsem to opravila :D
      Na film se určitě podívej, ten zase doporučuju já ;)

      Vymazat
  2. Pěkný článek :-) Všechny malé zázraky je můj obrovský (další) rest! Opět mám doma tu knihu ještě s původní obálkou od vydání a ne a ne si na ni najít čas :-( Ach jo :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Knížku jsem taky četla ještě v nefilmovém vydání, určitě jí dej šanci!

      Vymazat
  3. Nejvíce mě zaujala hned ta první kniha, ale nevím, jak moc by mě bavila :D Já se vždycky s YA nechám nalákat a pak se vztekám, co to je za blbost :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak za "blbost" bych tedy neoznačila ani jednu z těchto tří knih :D

      Vymazat
  4. Všechny male zazraky je celkem dobra kniha ale zbytečně dlouhá. Kdyby byla kratší o 100 stran, byla by víc strhující..
    Na film jsem se podíval hned po přečtení knihy a ten se mi líbil velmi. Líbilo se mi jak herečka ztvarnila Violet, velmi se mi libila hudba k filmu a kamera ve filmu..
    Film se mi libil víc jak kniha, pokud bych to měl zhodnotit..

    Jinak z těch knih mne zaujala Co jsme si nikdy neřekli...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.