5 důvodů, proč si poslechnout Ódinovo dítě


Některé knihy si vyloženě říkají o audioverzi, a Ódinovo dítě mezi ně určitě patří. Atmosféra severské fantasy přímo vybízí, aby ji někdo načetl a vy jste ji mohli poslouchat na procházkách po lese... A přesně to můžete od této audioknížky očekávat. Proč byste si ji rozhodně měli taky poslechnout? Tady je pět důvodů:

1) Atmosféra
Jak už jsem nastínila v úvodu, tahle severská fantasy má opravdu jedinečnou auru tajemna, ale zároveň tu lidé žijí harmonicky v souladu s přírodou. Na své si tak přijdou jak milovníci fantasy, tak příznivci odpočinkových knih... ale nebojte, i tady se něco děje! Ale audioknize se zkrátka daří předávat atmosféru ještě o něco silněji než samotný příběh, což se málokdy povede.

2) Hlavní hrdinka
Hirka je osobnost, kterou jen tak nepotkáte. Ve světě, kde všichni mají ocas, žije jako jediná Bezocasá široko daleko, a nejvíc ji chybí schopnost přimykání, kterou v Ymslandě ovládá každé malé dítě. I přesto neztrácí odvahu a duchapřítomnost a ke všem se chová tak, jak to považuje za nejlepší - i když to leckdy znamená lépe, než se chovají oni k ní. Zkrátka a dobře, Hirka vám přiroste k srdci - zvlášť pokud si její příběh poslechnete.

3) Moudrost
Nedokážu tak docela popsat proč, ale z téhle knihy zkrátka čiší moudrost na každém řádku. Možná k tomu přispívá fakt, že Hirka a její tatínek jsou léčitelé, také vztahy mezi dalšími postavami však předávají čtenářům cenné lekce. Proměn v chování postav si totiž díky poslechu knihy mnohem lépe všimnete - nebo aspoň u mě to tak bylo.

4) Vypravěčka
Magdalena Tkačíková má naprosto dokonalý hlas na načítání trilogie Havraní kruhy. Je přiměřeně chraplavý (a to mi k té atmosféře zkrátka sedí), ale udrží posluchače v napětí a zároveň dokáže od sebe odlišovat jednotlivé charaktery. Autorka totiž dává čtenáři nahlédnout do myšlenek dalších postav, a tak se v papírové formě knihy občas můžete ztratit.

5) Zápletka
Celou dobu tu mluvím o postavách, provedení a atmosféře, ale právě promyšlenost děje vynikne díky audioknižnímu provedení nejlépe. Při poslechu si všimnete, že vám autorka dává nápovědy ke zvratům, které vás čekají až za pěkných pár kapitol. Díky tomu si mnohem víc uvědomíte, jak moc Siri Pettersen příběh dopředu promýšlela.

Název v originále: Odinsbarn
Autor: Siri Pettersen
Vydavatel: Audiotéka, Bookmedia
Žánr: fantasy, YA
Série: Havraní kruhy #1
Délka: 21 hodin 24 minut
Posloucháno: v květnu 2020, v češtině
Hodnocení: 4/5*

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete pořídit zde.

Čtete severskou fantasy?
A kterou knihu byste si rádi poslechli i ve sluchátkách?
Marky

Komentáře

  1. Taky mi někdy přijde, že knížka se dá číst jen jako audiokniha, protože je tak prostě mnohem... srozumitelnější. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.