Filozofie pro začátečníky | Sofiin svět

Světem panuje skálopevné přesvědčení, že filozofie je nuda. Já nejenže tento názor nesdílím, ale dokonce mě díky studiu začala docela bavit... Proto jsem se rozhodla dát druhou šanci knize Sofiin svět od Josteina Gaardera, která by měla sloužit jako takový úvod do filozofie pro mladší čtenáře. Četla jsem ji totiž asi před šesti lety a tehdy mě příliš nezaujala. Jak dopadla tentokrát?

Nový rozměr příběhu
Možná víte, že Jostein Gaarder patří mezi mé nejoblíbenější autory vůbec. Oblíbila jsem si způsob, jakým dokáže propojit příběh se zajímavými myšlenkami a dodat tak knize docela nový rozměr. To se mu povedlo i v případě Sofiina světa. Ačkoli chvíli trvá, než se od filozofie přesuneme k příběhu, ke konci už zkrátka budete chtít vědět, jak to všechno dopadne.

Příjemný poslech
Nebudu tvrdit, že Sofiin svět je pro mě titulem století, i přesto mě ovšem příjemně překvapil! Audioknížka načtená Václavem Knoppem se poslouchala opravdu jedna báseň. Interpretův hlas skvěle ztvárnil filozofa Alberta Knoxe, ale také čtrnáctiletou Sofii Amundsenovou. Ta mi z psané verze byla poměrně nesympatická, díky poslechu jsem se do ní však dokázala mnohem lépe vcítit a čtení si naplno užít.

Filozofie pro začátečníky
Samotný filozofický aspekt knihy (jedná se koneckonců tak trochu o průlet dějinami filozofie) jsem také vnímala úplně jinak než při prvním čtení. Tehdy jsem teoretické pasáže dost přeskakovala, teď jsem si je užívala. Díky studiu jsem spoustu informací již znala, a tak mě zaujalo, že autor u spousty teorií zdůraznil jak svůj názor, tak další myšlenkové proudy. Takže pokud vás filozofie láká a nevíte, odkud začít, Sofiin svět je ta správná volba. Zvláště pak v audioknižní podobě.

Název v originále: Sofies verden
Autor: Jostein Gaarder
Vydavatel: Albatros Media
Žánr: populárně naučná, filozofický román, dětská
Série: -
Délka: 22 hodin 54 minut
Posloucháno: v srpnu 2020, v češtině
Hodnocení: 3,5/5*

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete pořídit zde.

Jaký postoj máte k filozofii vy? A co k filozofii zkomponované do beletrie?
Marky

Komentáře

  1. Překvapilo mě, že nám tuhle knížku doporučil profesor na univerzitě, ne jako studijní materiál, ale spíš jako doplnění všeobecného přehledu. Já už ji četla, vím, že místy jsem ty myšlenky vážně moc nechápala, ale zároveň si pořád stojím za tím, že je to skvělý průvodce filosofií. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.