5 věcí, které potřebujete vědět o Baladě o ptácích a hadech


Konečně jsme se dočkali! Suzanne Collins, autorka fenomenální dystopické trilogie Hunger Games napsala další knihu! Odehrává se během desátých Hladových her a jejím hlavním hrdinou je budoucí prezident Coriolanus Snow. Věřím, že se na tuhle knihu všichni chystáte, a tak jsem si pro vás připravila pět věcí, které byste před čtením Balady o ptácích a hadech měli vědět.

1) Hunger Games tak, jak je (ne)znáte
Ano, skutečně se vracíme do nám dobře známých Hladových her, které jsme v původní trilogii sledovali očima Katniss. Desátý ročník ovšem zdaleka nebyl tak populární ani plný různých technologických vychytávek. Poprvé se zavádějí trenéři a drony s dárky od sponzorů. Aréna připomíná koloseum a splátci zvířata. Připravte se tedy na Hladové hry tak, jak je (ne)znáte.

2) Prezident Snow jako Korja
Všichni si jistě pamatujete krutého prezidenta Snowa, jeho lásku k růžím a jedu. Tady ale poznáváme mladého kluka, který se především snaží postarat o sebe a svou rodinu. Suzanne Collins se vůbec nepokouší Snowa a jeho chování obhajovat. Naopak ukazuje, jak začala jeho cesta k moci a proč mu některé vlastnosti zůstaly až do stáří...


"Na krajích vždycky bylo něco barbarského. Tvůj otec říkával, že lidé v krajích pijí vodu jen proto, že neprší krev. A zapomenout na to je nebezpečné, Coriolane."

3) Špeky pro fajnšmekry
Pokud (stejně jako já) patříte mezi skalní fanoušky Hunger Games a znáte celou sérii skrz naskrz, přijdete si tu na své. Autorka si připravila nesmírné množství odkazů na původní trilogii, které ale najdou jen fajnšmekři. Ať už jde o jména postav, místa nebo texty písní, tohle si užijete.


4) Filozofie, fakt!
Se vznikem Panemu a Halových her, jak je známe z pohledu Katniss působí i celkové budování státu a společnosti. Suzanne Collins se těmto tématům hodně věnuje a zachází až do filozofických detailů. Ale nebojte, pořád je to zajímavé - a pro lidi, kteří (na rozdíl ode mě) neabsolvovali vysokoškolskou filozofii, to asi bude i poučné.


Co jsou lidské bytosti? Protože to, kým jsme, určuje druh vlády, jakou potřebujeme.

5) Má to fakt hodně stránek.
S Míšou, která za tenhle HumbookTip ručí, jsme se shodly, že by se Balada o ptácích a hadech dala krásně rozdělit na dvě poloviny. Jednak by to ale bylo nemístné ždímání peněz, a jednak bychom to čekání asi nevydrželi. Takže jsem ve výsledku ráda, že můžu držet v ruce 500stránkovou bichli, protože počet stránek jí na čtivosti rozhodně neubírá.


Půjdeš se mnou
ptám se tence
k stromu na němž v noční chvíli
vraha kdysi oběsili
divné věci se tu děly
divnější než zajdeme-li
k tomu stromu oběšence

Název v originále: The Ballad of Songbirds and Snakes
Autor: Suzanne Collins
Překlad: Zdík Dušek
Nakladatelství: Fragment
Žánr: YA, dystopie
Série: Hunger Games #0
Počet stran: 504
Čteno: v červnu 2020, v češtině
Hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia, vy si ji můžete pořídit zde.

Co si myslíte o prequelech?
Čtete je pouze ze zvědavosti?
Marky

Komentáře