Provedení vs. příběh | Jedno obyčejný léto


Léto pomalu, ale jistě končí, a my bychom si všichni přáli vrátit všechny ty běžné věci: chození naboso místo v punčocháčích, odpolední zmrzlinu místo zmrzlých nosů, sluníčko místo mlhy a deště... A právě o tom je komiks Jedno obyčejný léto.


Windy a Rose se opět potkávají v malebném přímořském městečku, kam jejich rodiny už roky jezdí každé letní prázdniny. Dívky se vídají jednou za rok, a tak spolu mají co řešit a podnikat. A zbytek roku se mají na co těšit...


Ano, tenhle komiks opravdu nemá žádnou jinou pointu, než vyprávět o jednom obyčejném létě z pohledu dvou dospívajících dívek. Ale je to doopravdy tak málo? Vždyť na právě takové zážitky se spousta z nás těší každý rok. A Mariko i Jullian Tamaki zvládly předat atmosféru nekonečných prázdnin opravdu na jedničku.


Právě atmosféra je v případě tohoto komiksu velmi specifická. Té nahrává taky umělecké provedení v odstínech modré. Díky němu máte pocit, jako byste u čtení sami plavali v moři. A jak známo, modrá barva uklidňuje.


Ačkoli složitého děje se na stránkách Jednoho obyčejnýho léta nedočkáte, autorky na pozadí naznačují hned několik vážných témat. Využívají k tomu vedlejší postavy, jejichž osudy se na stránkách většinou jen tak mihnou, ale zanechají mnoho otázek.


Hlavními aktéry však zůstávají Rose s Wendy a jejich dospívání. Obě dívky se od sebe velmi liší, a tak se mladší čtenářky pravděpodobně snadno ztotožní s jednou z nich. Komiks bych ale s čistým svědomím doporučila i starším čtenářům. Pokud hledáte oddechovou a nenáročnou, ale zároveň zajímavou četbu, Jedno obyčejný léto byste rozhodně neměli minout. Především pokud si potrpíte na kvalitní provedení, ale o příběh vám tolik nejde.

Název v originále: This One Summer
Autor: Jillian & Mariko Tamaki
Překladatel: Lenka Bukovská
Nakladatelství: Paseka
Žánr: komiks, contemporary, YA
Série: -
Počet stran: 320
Čteno: v září 2020, v češtině
Hodnocení: 4/5

Za poskytnutí knihy děkuji nakladatelství Paseka, vy si ji můžete pořídit zde.

Co primárně vyhledáváte v komiksech: spíše příběh, nebo umění?
Marky

Komentáře