5 audioknih o druhé světové válce

Historické romány patří mezi jedny z mých nejoblíbenějších žánrů... Vždycky mě zajímaly moderní dějiny a z období druhé světové války jsem četla mnoho příběhů. A vzhledem k tomu, že mám taky ráda audioknížky, dneska pro vás mám pět speciálních tipů na audioknihy s příběhy druhé světové války.


1) V šedých tónech
Jedná se spíše o příběh pro mladší čtenáře, ačkoli se autorka pouští do zpracování vážného tématu. Patnáctiletá Lina je spolu s rodinou deportována do gulagu na Sibiři a snaží se tam přežít, aby mohla vyprávět svůj příběh. Audiokniha psaný text obohatila o zvukové oddělovače jednotlivých kapitol (jedoucí vlak, sněhová bouře, zpěv...) a především o skvělou interpretku. Hlas se jí lámal v těch správných momentech a já jsem si díky tomu uvědomila, jak srdceryvný příběh poslouchám.

2) Zlodějka knih
Příběh Liesel, jejíž pěstouni během války ve sklepě schovávají Žida, proletěl celým světem. Vypravěčem se stává sama Smrt a díky tomu se tahle kniha naprosto odlišuje od ostatních příběhů téže doby. Markus Zusak píše skvěle a audiokniha dává vyniknout emocím, které by se jinak v psaném textu ztrácely.

3) Chlapec v pruhovaném pyžamu
Devítiletý Bruno se spolu s rodinou stěhuje do divného domu vedle tábora, který je obehnaný ostnatými dráty. Vůbec se mu tam nelíbí - tedy aspoň do chvíle, než potká Šmuela - chlapce v pruhovaném pyžamu. Tato kniha je zajímavým zpracováním toho, jak holocaust mohly vnímat děti. Právě díky tomu děj plyne docela jinak než všichni tatéři, švadleny a jiná povolání z Osvětimi. Pokud se vám zdá, že jste už všechny knihy tohoto typu četli, konec vás jistě překvapí.

4) Sůl moře
Potopení lodi Wilhelm Gustloff, která vezla uprchlíky na konci války z Německa, bylo větší katastrofou než Titanic. A právě tuhle událost představuje Ruta Sepetys z pohledu čtyř mladých lidí. Právě různé úhly pohledu (a tím pádem různí vypravěči) dodávají audioknize další rozměr. Vyobrazují jednu událost komplexně, i když stále v rámci příběhu - ne učebnice dějepisu.

5) Mengeleho děvče
To nejlepší nakonec, jak se říká. Mengeleho děvče mělo být právě tímto, ve výsledku se však má očekávání nestřetla s realitou. Mengele se v příběhu objevuje pouze okrajově - mnohem důležitější je celý životní osud Violy Stern Fischerové a všech, které na své cestě potkala. Více než o holocaustu samotném je to příběh složený ze střípků jednotlivých lidí, kteří už tu nejsou, aby o tom všem mohli vyprávět. Pokud hledáte vstupní bránu mezi knihy o druhé světové válce, citlivě vyprávěná auidoknižní verze by vás rozhodně neměla minout.

Děkuji nakladatelství Témbr za poskytnutí audioknihy Mengeleho děvče k recenzi. Poslouchala jsem ji v aplikaci Audiolibrix.

O kterém historickém období čtete rádi vy?
A četli jste některou ze zmíněných knih?
Marky

Komentáře

  1. Moderní dějiny mám taky ráda, ale upřímně témata válek příliš nevyhledávám, většinou to je na mě moc depresivní :'D Ale V šedých tónech jsem četla a byl to moc krásný příběh, takže věřím, že audioknižní zpracování to posunuje ještě trochu výš :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem četla Maus a úplně mě to rozložilo. Miluju ten komiks

    OdpovědětVymazat
  3. Až na Mengeleho děvče jsem všechny knihy četla a všechny mnou nějakým způsobem pohnuly. Ale poslední dobou se snažím vyhledávat spíš trochu "veselejší" knihy, u kterých si trochu odpočinu a nejsem pak tak emočně vyždímaná.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.