Milovat, nebo nenávidět. | The Poppy War

The Poppy War patří mezi knihy, o kterých by se daly napsat celé romány. Obsahuje spoustu zajímavých aspektů, ať už z hlediska formy nebo obsahu, že je opravdu obtížné je všechny shrnout do jediné recenze. Přesto se o to pokusím, protože tento příběh skutečně stojí za vaši pozornost.


Fantasy vs. historie
Ačkoli se jedná o fantasy, je poměrně jasně inspirována Duhou čínsko-japonskou válkou (která se odehrávala v letech 1937-1945). Autorce se skvěle podařilo zkombinovat historii i fantastické prvky. Měla jsem sice v jednu chvíli pocit, že se děj až příliš odtrhává od reálnosti, kterou jinak cítíte na každé stránce, ale tenhle dojem časem odezněl.

O čem to je?
Hlavní hrdinka Rin se z malé vesničky na jihu země rozhodne dostat na nejprestižnější vojenskou akademii Sinegard, aby unikla manželství z povinnosti. Učí se na zkoušky, nespí, a nakonec se jí podaří dosáhnout vynikajících výsledků. Ve škole ale zjišťuje, že to byl pouze začátek a čeká ji ještě spousta práce, utrpení a bolesti. Ale ona se nevzdá. Jiná možnost není.

Kultura a postavy
Na The Poppy War je jasně vidět, že R. F. Kuang zná čínskou kulturu velmi dobře, a tak její prvky vpravuje do příběhu s naprostou přirozeností - ať už jde o jezení hůlkami nebo třeba o hodnoty lidí z různých sociálních skupin. Postavy samotné si rozhodně zaslouží pochvalu - autorka se hodně drží jejich charakterových rysů (takže se vám už od začátku nepletou, i když je jich hodně), ale zároveň jim dává prostor se rozvíjet.

Mlu
Samotnou mě překvapilo, jak mě bavil i jednoduchý, ale zároveň promyšlený styl psaní. Čtenář tak má možnost odkrývat děj postupně, zdánlivě bez emocí... ale stejně se budete smát i plakat. Nebudu vám nic nalhávat, tahle kniha je vážně drsná. Několikrát jsem ji dokonce musela odložit a trochu vydechnout, ale to jen dokazuje, že je doopravdy realistická. The Poppy War bych určitě nedoporučila každému, ale myslím, že ji můžete buď milovat, nebo nenávidět. Nic mezi tím.



Název v originále: The Poppy War
Autor: R. F. Kuang
Nakladatelství: Harper Voyager
Žánr: fantasy
Série: The Poppy War #1
Počet stran: 536
Čteno: v prosinci 2020, v angličtině
Hodnocení: 4,5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Megaknihám, vy si ji můžete pořídit tady.

Kterou část světa nebo historie byste rádi viděli zpracovanou v rámci fantasy?
Marky

Komentáře