Proč se rereadingy vyplatí? | Plíseň & Síla


Ano, já vím. Sílu, závěrečný díl trilogie Havranní kruhy z pera Siri Pettersen, jsem poprvé dočetla letos v zimě. Ale od té doby jsem si celou tuhle sérii stihla znova poslechnout v audioknižní podobě. Jak se mi tenhle formát a tak brzký rereading osvědčil?

Pomalejší tempo i akce
Paradoxně jsem hned na začátku zjistila, že si skoro nic nepamatuju. Baví mě, že Pettersen volí spíše pomalejší tempo příběhu, aby měla dostatek času vykreslit svět a postavy, ale člověku o to déle trvá, než se v ději zorientuje. Události druhého a třetího dílu tady popisovat nebudu, autorka ale navazuje na první knihu trochu volněji a s určitým časovým a prostorovým odstupem. Pokud jste však fanoušky akce, nemějte obavy - taky se dočkáte! A ve třetím díle snad ještě víc. Závěr je dokonce tak rychlý, že jsem si ho v poslechové podobě musela dávkovat.

Poslech na jedničku
A co moje zkušenost s audioknižním rereadingem? Bavilo mě to moc. Přednes Magdaleny Tkačíkové na mě byl trochu pomalý, ale naštěstí aplikace Audiotéky umožňuje přehrávání zrychlit. Její hlas ale k hlavní hrdince Hirce sedí naprosto dokonale a celý poslech se nese v temném a pohnutém duchu, jak si Havraní kruhy žádají. Osobně bych asi ocenila více hudebních vstupů nebo nějakých rozdělení jednotlivých částí, ale i takhle jsem si poslech užila.

Severská fantasy pro každého
Tuhle skvělou severskou fantasy sérii doporučuju snad úplně všem. A klidně v audioknižní podobě rovnou napoprvé! V poslechu podle mě více než na stránkách vynikne atmosféra a svět, kde se veškerý děj téhle fenomenální trilogie odehrává. Díky interpretaci si také vytvoříte bližší vztah s Hirkou a na jejím osudu i vztazích vám díky tomu nejspíš začne mnohem víc záležet. Jistě, právě v poslechu nejvíce vyniknou dějově pomalejší nebo slabší místa, ale v Havraních kruzích jich najdete opravdu poskrovnu. Pokud vás tedy tahle trilogie láká, rozhodně si ji poslechněte!



Název v originále: Råta, Evna
Autor: Siri Pettersen
Vydavatel: Audiotéka, Host
Žánr: YA, fantasy
Série: Havraní kruhy #2,3
Délka: 17 hodin 36 minut, 17 hodin 6 minut
Posloucháno: v srpnu a září 2021, v češtině
Hodnocení: 4/5*

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknih k recenzi, vy si je můžete pořídit zde.


Kterou sérii už jste četli/poslouchali několikrát?
Marky

Komentáře

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.