Série stojí a padá. | Nasterea


Určitě ten pocit taky znáte... Tak dlouho čekáte a těšíte se na vydání nějaké knihy, až vám pák půl roku leží na poličce. Přesně takhle u mě dopadla Nasterea z pera Petry Stehlíkové. A protože se mi do té bichle úplně přestalo chtít, nakonec jsem zvolila audioknižní vydání. Vím, že to neříkám poprvé, ale jsem za tuhle volbu fakt vděčná.

Historie plná tajemství
Sérii Naslouchač, která kombinuje fantasy svět s dystopickými prvky, asi přehlédl v našem českém rybníčku jen málokdo. A má to svůj důvod - opravdu stojí za přečtení! Minimálně kvůli světu, kde se odehrává celý příběh. Petra Stehlíková si vyhrála s každičkým detailem, historií a tajemstvími... a na tomhle všem celá série stojí i padá.

A samotnému třetímu dílu se právě všechny ty detaily staly trochu osudnými. Při poslechu jsem měla pocit, že se nikam dějově neposouváme, ale jenom s hlavní hrdinkou rozkrýváme (nebo spíš zamotáváme) další a další tajemství a střípky historie. Rozhodně mě fascinuje, jak všechno funguje a jak to autorka vůbec mohla vymyslet, mám ale pocit, že na úkor tohohle objevování přichází série o jakoukoli další přidanou hodnotu... A to je škoda.

Sláva audioknihám!
Ano, teď přichází ten odstavec, kdy si budu pochvalovat audioknížku. Protože to pro mě opět byla jediná možnost, jak knihu v půlce nevzdat. Mohla jsem v klidu u tvorby bullet journalu poslouchat barvité popisy a dlouhé dějiny a užít si to, místo abych je při čtení papírové knihy nervózně přeskakovala. A dokonce jsem si zvykla i na to, že interpretka Jitka Ježková má o hodně starší hlas než protagonistka. Vlastně k tomu vyprávění tak nějak přirozeně sedí.

Auditivní paměť
Jsem fakt zvědavá, co na nás Petra Stehlíková chystá v dalších dílech. A pevně doufám, že ví, kam míří. Ale jsem si jistá, že další díly už budu jedině poslouchat. Protože mám zkrátka auditivní paměť a všechny ty střípky tajemství bych jinak dočista zapomněla. Takže pokud si chcete tuhle sérii osvěžit, ale i pokud ji objevujete poprvé, rozhodně doporučuju poslech. A samozřejmě ji doporučuju celkově, protože jsem si jistá, že nic podobného jste doposud nečetli!


Název v originále: Nasterea
Autor: Petra Stehlíková
Vydavatel: Audiotéka, Host
Žánr: fantasy, dystopie
Série: Naslouchač #3
Délka: 14 hodin 1 minuta
Posloucháno: v září 2021, v češtině
Hodnocení: 3,5/5*

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete pořídit zde.

Kterou sérii byste radši poslouchali, než četli na papíře?
Marky

Komentáře

  1. mě to neskutečně zklamalo, až tak moc, že nevím, zda budu pokračovat...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.