Různé pohledy na tutéž magii | Smrtící luna

 

Taky máte tak oblíbené spisovatele/spisovatelky, že byste od nich četli i nákupní seznam? Pro mě do této kategorie dlouhou dobu patřila i N. K. Jemisin, autorka fenomenální série Zlomená země. Patřila, nebo stále patří? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Různá morální pravidla
Smrtící luna je první díl nové série, kterou Jemisin vystavěla na základě egyptské mytologie. V tomto světě existují sběrači, kteří při smrti sbírají magii hříšníků, a používají ji pak k léčení a dalším dovednostem. Tento námět lze rozhodně považovat za zajímavý, autorka ho hodně rozvíjí a vážně jsem si užila různé náhledy na něj. Každý postava totiž svět, kde všechny žijí, vnímá jinak. Díky tomu vyniknou různá morální pravidla, přesvědčení a podobně.

Příliš dlouhý pochod
Na jednom z těchto morálních dilemat se taky zakládá hlavní zápletka, která obsahuje spoustu pletichaření a intrik. Takže pokud si na tohle potrpíte, bude vás jejich rozkrývání bavit. To je ale obsahově tak všechno, co můžu pochválit. Děj se příšerně táhne a postavy půlku knihy někam jdou. O romantické lince se dozvíte hned na začátku, ale všem trvá celou knihu, než s vlastně vyjasní, kdo co ke komu cítí. Takže ať se příběh odehrával v sebezajímavějším světě, vůbec mě nezaujal a bylo mi jedno, co se s postavami nakonec stane.

Příjemné vyprávění
Co se ovšem audioknižního provedení týče, musím jedině chválit. Smrtící luna, ostatně jako všechny knihy od Jemisin, obsahuje velmi náročný a specifický jazyk, který ne každá forma dokáže předat. Téhle audioknize, v podání příjemného hlasu Aleše Procházky, se to ovšem povedlo na jedničku. Poslední třetinu jsem poslouchala najednou a musím říct, že ponořit se do takového vyprávění šlo opravdu snadno. Kéž by se podobně skvělého zpracování dočkala i má milovaná série Zlomená země!

Závěrem rozhodně nemůžu říct, že bych snad na Jemisin zanevřela. Pořád je vidět, že píše skvěle (i když v tomto případě rozhodně velké zásluhy patří i překladateli Romanu Tilcerovi), jen se mi zkrátka tenhle konkrétní příběh vůbec netrefil do noty. Ale třeba se trefí někomu z vás... A pokud se někdy dočkáme audioknižní verze Zlomené země, nebudu váhat ani minutu. Tuhle autorku totiž chcete poslouchat.


Název v originále: The Killing Moon
Autor: N. K. Jemisin
Vydavatel: Audiotéka, Host
Žánr: fantasy
Série: Snová krev #1
Délka: 14 hodin 40 minuta
Posloucháno: v listopadu 2021, v češtině
Hodnocení: 3/5*

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete pořídit zde.

Četli jste něco od N. K. Jemisin?
Marky

Komentáře